előkerült az eldobált hulladék

2021.01.14. 14:00

Önkéntesek szedték a szemetet a temető körül

A temetőt és környékét szabadították meg a környezetszennyező anyagoktól. Már négy alkalommal is kesztyűt húztak. Húsz köbméter eldobált hulladékot gyűjtöttek össze!

Horváth László

Vasárnap reggel kilenckor nagyon hideg volt az elmúlt hétvégén. Sokan talán a reggeli forró kávét kortyolgatták, közben szemlélték a deres határt, és bizonyára keveseknek fordult meg a fejében, valamit tenni lehetne odakinn! Szerencsére voltak páran önkéntesek, akiknek nem számított, milyen zord az idő, ők elhatározták, részt vesznek az önkéntes szemétszedési akcióban. A programról az akció fő szervezőjét Csizmadia György nagyvenyimi képviselőt kérdeztük.

Tizennyolc önkéntes szedte a szemetet a temetőnél vasárnap Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

– Az önkormányzattal pályáztunk a külterületi illegális szemét elszállítására. A képviselők közül az én feladatom a környezetvédelmi feladatok koordinálása, illetve a településfejlesztés. Sajnos nem jutott forrás a pályázatra, de ettől függetlenül elkezdtük a munkát. A lombhullás után látványosan előkerül az eldobált, vagy illegálisan lerakott hulladék. A temetőbe sokan érkeznek a településen kívülről is, nagyon nem mindegy, milyen kép alakul ki a faluról. Jó hír, hogy egy lelkes csapattal nekiállhattunk rendbe tenni a területet. A mostani már a negyedik alkalom.

Reggeli megbeszélés, balra a második Csizmadia György

Az önkormányzat biztosított két konténert, amibe összegyűjtjük a szemetet. Szomorú, de tudjuk, hogy ez csak csepp a tengerben. Szerencsére többen csatlakoztak, hiszen a közösségi oldalakon a nagyvenyi­mi csevegőkben és a nagyvenyimi környezetvédelmi akciócsoportban szép számmal jelentkeztek önkéntesek. Az embereket foglalkoztatja és bántja ez a szeméttéma. Van, amikor a nevet, címet is megtaláljuk az eldobált szemétben. Megfordult egyesek fejében, visszaviszik, beborítják a kerítésen a kertbe! Egyelőre idáig azért nem jutott el a társaság, de vannak indulatok. Mindezek ellenére nagyon aktív volt a csapat. A hétköznapokban kevesebben, a hétvégeken viszont jóval többen érezték úgy, nemcsak méltatlankodnak a környezetszennyezés állapotán, hanem tesznek is ellene. A rossz idő sem akadály, ahogy látható a mostani csapaton.

Az ágas-bogas bokros részek sem fogtak ki a szemétgyűjtőkön

Kezdésnél tizennégyen, majd később még négyen húztak kesztyűt a gyűjtéshez. Bízunk benne hogy lelkesedésünk hasznát, súlyát átérzik a pályázat elbírálói is, és a jövőben lesz forrás támogatni a környezetvédő vidéki akciókat – összegezte az eddigi eseményeket Csizmadia György nagyvenyimi önkormányzati képviselő, az akciók szervezője.

A reggeli gyülekezőnél megtudtuk, nemcsak tősgyökeres falubeliek jöttek a hívó szóra, de volt köztük albérletben lakó, éppen a napokban Nagyvenyimre költözött ember is. Remélhetőleg szép példájuk ragadós lesz. Talán híradásunkkal mi is hozzájárulhatunk ehhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!