Beszélgetés Orgovány Zoltánnal, a DBKEF régi-új elnökével

2020.08.27. 14:00

Nem ülhetünk tétlenül, mindig jön egy új probléma

Beszámolót küldött az elmúlt hónapban a közgyűlés számára a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (DBKEF). A szervezet elnökének, Orgovány Zoltánnak a megbízatása lejárt, a testület újabb egy évre bízta meg a fórum irányításával.

Balla Tibor

Fotó: LI

– Nagy megtiszteltetés, hogy a képviselő-testület meghosszabbította a mandátumomat, és hogy Pintér Tamás polgármester illetve Barta Endre humán alpolgármester is biztosított arról, hogy támogatják a fórumot, és személyemet. A következő lépés az, hogy a Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság elnökével, Orosz Csabával kell leülnöm, és megbeszélni, hogy az önkormányzatnak milyen elképzelései vannak, és ezek miben találkoznak az én elképzeléseimmel, és hogyan lehet a kettőt összefésülni, hiszen nekem az önkormányzat koncepcióját kell képviselnem. Árnyalják a jövőképet azok a megszorítások, amelyeket minden önkormányzat, így Dunaújváros is megél. Nem tudhatjuk, mire számíthatunk egy rendezvény, vagy egy új projekt finanszírozásával kapcsolatban. Nemcsak a szakmai vonalat kell szem előtt tartani, hanem a költségvetési lehetőségeket is. Természetesen még ezeket is egyeztetnünk kell, hiszen a járványhelyzet után nyáron sikerült a párbeszédeket egyáltalán elindítani. Mivel a megelőzés döntően a fiatalokat célozza meg, ezért nyáron ez nem igazán lehetséges.

Orgovány Zoltán, a BDKEF elnöke lesz egy újabb évre a döntés értelmében Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Vannak kiemelt célok?

– Bűnmegelőzési, rendészeti vonalon elsődleges, kiemelt célként megjelenik az idősek ellen elkövetett bűncselekmények különböző formáinak megelőzése, a vagyon elleni bűncselekmények prevenciója, az ehhez kapcsolódó rendezvények, akciók támogatása. Hozzá kell tennem, hogy csaknem harminc szervezet érintett a városban a bűnmegelőzés és a kábítószer-prevenció terén. Velük kellene ismételten egy olyan megbeszélést folytatni, hogy a terveket össze tudjuk állítani. Szeretnék támaszkodni olyan társadalmi segítőkre, akik szívügyüknek tekintik a bűnmegelőzést és a kábítószer-prevenciót, akik tudnak és akarnak ebbe beszállni. Az elmúlt időben a közbiztonsági helyzet, főleg a vagyon elleni bűncselekmények viszonylatában nagyon kedvezően alakult, ezres nagyságrenddel csökkent Dunaújvárosban az ismertté vált vagyon elleni bűncselekmények száma. Ettől függetlenül azért nem lehetünk nyugodtak. Akik ebben a munkában dolgoznak, az iskolák, polgárőrségek koordinálása, támogatása, a lehetőségek megtalálása feltétlenül szükséges.

Mi a helyzet a kábítószerek területén?

– Úgy látom, hiába vannak különböző stratégiák magasabb szinteken is, nem csökken a kábítószer-fogyasztás. A felmérésünk alapján Dunaújvárosban az országosnál minimálisan, de kedvezőbb a helyzet, de fennállnak a problémák, sőt, mindig újak keletkeznek. A dizájner drogok, illetve a különböző növényi törmelékek átitatásával előállított szerek nagyon népszerűek, és nagyon olcsók. Durvák és kiszámíthatatlanok. Ugyanattól a dílertől származó anyag egyik napról a másikra megváltozik, még a díler sem tudja, hogy mit ad el. Nagyvárosokban ez már nagyon komoly problémákat okoz, már halálesetek is voltak. Nem ülhetünk a babérjainkon. Hiszem, hogy ezeknek a problémáknak a megelőzése szükséges, nem lehet eleget foglalkozni vele, az idő múlásával a veszélyérzet is csökken az emberekben. Állandóan felszínen kell tartani ezt a témakört. Nem mondom, hogy súlyos a helyzet, de minden egyes fiatalért kár, akit elér ez a probléma. Mindig kell valamilyen meghökkentő impulzust adni, mert ha nem éri el őket, akkor nem foglalkoznak vele. Minden szakember álláspontja szerint a megoldás egyik kulcsa a családoknál van. Nagyon sokat kéne gondolkoznunk, beszélgetnünk szakemberekkel és állampolgárokkal, érintett szülőkkel. Szinte minden egyes függőségnél megállapítható, hogy a gyökereit a családon belül kell keresni. De ide eljutni a legnehezebb.

Dunaújváros jobb helyzete vajon minek köszönhető?

– A város különleges helyzetben van, mert itt a segítő szervezetek markánsan jelen vannak. Sorolhatnám, de jól ismerjük akár a Drogambulanciát, akár az Egészségmegőrzési Központot, a Találj Haza Rehabilitációs Alapítványt, és az iskolák is partnerek ebben. Azt is hozzá kell tennem, hogy a majd´ harminc szervezetnek az alapfeladatai közé is tartoznak a bűnmegelőzési és kábítószer-prevenciós ügyek, amit a maguk területén nem is csinálnak rosszul, de szigetszerűen működnek ezek. Ennek ellenére úgy érzem, az információ hiánya továbbra is fennáll a városban, kevesen és keveset tudnak a segítő szervezetekről, arról, hogy ezek milyen sokat tudnak tenni. Ugyanis, ha odáig el tudnak jutni, hogy segítséget tudnak kérni, már jó úton vannak a megoldáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!