Főleg genetika kérdése a betegség kialakulása

2019.11.04. 07:00

Nem kell tartaniuk a szűrővizsgálattól

A november egy nemzetközi mozgalom kapcsán vált a férfiegészség hónapjává. Ebben az időszakban az egészségügyi szakemberek és a civilek is egyaránt arra fókuszálnak, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A prosztata­problémákról dr. Mészáros Lajos urológus főorvossal, a Szent Pantaleon Kórház főigazgatójával beszélgettünk.

A legtöbb ember számára teljesen természetes, hogy a hölgyek mammográfiai, illetve méh­nyakrák-szűrésekre járnak, az urak azonban ódzkodnak a prosztatarák-szűréstől…

– Igen, ez sajnos így van. Tartanak tőle, pedig az egész procedúra pár percet, maga a tapintásos vizsgálat csak néhány másodpercet vesz igénybe. Az urológus kérdéseket tesz fel a páciensnek, valamint egy vérvételre is beutalja őt.

A két vizsgálat csak együtt működhet?

– Előfordul, hogy nem tapintható ki az elváltozás, mert a daganat például a húgyhólyag felőli oldalon van, de a vérben már kimutatható a PSA, azaz a prosztata specifikus antigén megemelkedett szintje. Olyan is van, hogy mindez fordítva történik, de az nagyon ritka.

Van bármilyen preventív megoldás a rák ellen?

– Nincs, csak a szűrővizsgálat. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs életmódból adódó rizikófaktor, tehát bárkinél kialakulhat a betegség egy bizonyos kor után. 45-50 éves kor fölött mindenképpen tanácsos az évi egy szűrés.

Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója és urológus főorvos Fotó: Archív/Zsedrovits Enikő

A fiatalok nem érintettek?

– Ebben nem, viszont a hererák egyre gyakoribb a fiatalok körében, olyannyira, hogy akár 20 éves kor alatt is kialakulhat a daganat. Ez önvizsgálattal ellenőrizhető, hiszen a csomót bárki ki tudja tapintani magának. Ha akár egy minimális mértékű elváltozást is észlelünk, mindenképpen menjünk el vele urológus szakemberhez.

A prosztatarákra visszatérve, milyen tüneteket észlelhet a beteg?

– Az a baj, hogy sok esetben teljesen tünetmentes marad a rák. Ha jelentkezik is valamilyen probléma, az egy az egyben megegyezik a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás tüneteivel és az illető hajlamos ráfogni, hogy ez korral jár. Tünet az akadozó vizelet, gyakori inger, főleg éjszaka. Amennyiben áttétessé válik, akkor főleg a csontokat érinti az áttét, a gerincet, a medencét, így ezeken a területeken jelentkezik fájdalom.

Évi 1500 életet követelhet a rák

Az időben felfedezett prosztatarák hatékonyan gyógyítható és a kezelést követően 5-15 évig akár teljesen tünetmentes is lehet a beteg, mindamellett a rendszeres kontrollvizsgálatok nyilván szükségesek – mondja dr. Mészáros Lajos. A rák kezelésének lehetőségei – a megbetegedés stádiumától és egyéb tényezőktől függően (pl. áttétek helye illetve a prosztatától való távolsága) – a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a hormonterápia, valamint a kemoterápia. A gyógyulási esélyek ugyanakkor kedvezőek. A főigazgató hozzátette, a férfiak körében a prosztatarák a harmadik leg­gyakoribb daganatos megbetegedés a tüdő- és a vastagbélrák után, amely évente megközelítőleg ezerötszáz férfi életét követeli. A szűrővizsgálat tehát több mint kulcsfontosságú.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!