Baracs

2020.10.26. 14:00

Négy programmal ünnepelték az országos könyvtári napokat

A baracsi könyvtár is csatlakozott az országos könyvtári napok sorozathoz. Bőséges és érdekes volt a kínálat a településen.

Horváth László

Gárgyán Attiláné könyvtáros az alábbiakban foglalta össze a könyvtári napok helyi rendezvényeit:

– A mi könyvtárunk négy programmal készült erre az eseményre. A hét első napján 15 órakor falvédő-kiállításra hívtuk az érdeklődőket. Karaszi Lászlóné Pancika hosszú évek óta gyűjtötte a falvédőket, hímzett terítőket, régi használati tárgyakat és iratokat. A kiállítás darabjai között megtekinthető 100 éves hímzett falvédő, a telepesek idejéből való rokka, 1929-ben megjelent cikk a Baracsi Leventék versenyéről, és régi képek. A kiállítást Hortyi Lászlóné nyitotta meg, aki felidézte Baracs történetét, és a hagyományunk megőrzésére hívta fel a figyelmet.

Kiállítás a könyvtári napok alkalmából Baracson: megannyi érdekesség várta a nézelődőket
Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

A folytatásban megtudtuk Gárgyán Attilánétől:

– Kedden köszöntöttük a legeket a könyvtárban. A legidősebb olvasónk Héring Sándorné Rózsika, aki 1933. május 4-én született Nyíregyházán. Idén ünnepelte a 87. születésnapját. Rózsika aktív életet él kézimunkázik, gyöngyből készít csodákat. Gyöngyfűzéssel kapcsolatos könyveket és szépirodalmat olvas.

Karaszi Lászlóné évek óta gyűjti, varrja a falvédőket

A legtöbbet olvasókat is számon tartják Baracson, tudtuk meg a könyvtárostól:

– A legtöbbet olvasók: Mészáros Jánosné Marika és Kokasné Kiss Edit, akik havonta 10-12 könyvet olvasnak, ez éves szinten 144 könyvet jelent. Hosszú évek óta könyvtártagok, gyermekkoruktól olvasnak, 35 éve barátnők. Nyugdíjasként napi teendőik közé illesztik az olvasást, ami kikapcsolja és szórakoztatja őket. Olvasmányaik között szerepel szépirodalom, történelmi regények, krimik. Marika a romantikus regényeket kedveli. A legifjabb beiratkozott olvasó Nagy Noel 2017-ben Dunaújvárosban született. 2018 januárjától könyvtári tag. 2020-ban töltötte a 3. életévét. Noelt minden érdekli, versek mesék, traktorok, autók, képes hosszú verseket megtanulni és elmondani.

Szerdán online interjút hallgathattak Dudásné Sudár Arankával, aki 32 évig látta el a könyvtárosi hivatást Barcson. A riport megtekinthető a baracsi könyvtár Facebook-oldalán. Csütörtökön „Baracs gyermekszemmel” címmel készültünk egy online feladattal. A Széchenyi Zsigmond Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályosai töltöttek volna fel képeket kedvenc helyeikről, sajnos azonban a technika közbeszólt. Ezért játékra hívtam a baracsi olvasókat, érkezett is 22 darab fotó, ezzel zártuk az országos könyvtári napokat Baracson.

Ők a legek: Felköszöntötték a legfi atalabb és legidősebb olvasójukat is

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!