A RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZ VÁLLALTA ÁT AZ ISKOLAFENNTARTÁS GONDJAIT

2019.10.06. 15:30

Nagykarácsony: az erőműtől az iskoláig sok mindenre büszke lehet a település

Évekkel ezelőtt, 2016-ban a község olyat lépett, amivel több más települést is lekörözött Fejér megyében.

Tihanyi Tamás/FMH

Annak ellenére, hogy az itteniek jobbára a mezőgazdaságból élnek, sikerült felépíteniük a régió első napelemes erőművét. Müller Miklós polgármester mégsem erre az eredményre a legbüszkébb. – Nálunk kis létszámmal működik az általános iskola, s a fenntartásának problémája már a rendszerváltás óta emésztette az önkormányzatot, hiszen az alacsony létszám alulfinanszírozottság jelentett – mondta a településvezető, miközben az iskola falára rajzolt kedves figurákat nézegettük – Valamelyest könnyített a község anyagi helyzetén a Klebelsberg Intézményfenntartó Központok létrejötte, de az intézmény életben tartása továbbra is gondot jelentett, ott lebegett fölöttünk Damoklesz kardja.

Ahhoz, amit Müller Miklós elmond, érdemes hozzátenni, hogy Nagykarácsony földrajzi helyzete az élhetőség szempontjából különösen fontossá teszi az önálló oktatási intézmény fenntartását. Ugyanis hiába esnek közelebb Sárbogárdhoz, sok szempontból inkább a dunaújvárosi kistérséghez, annak is a „külső ívéhez” tartoznak. Ezért aztán a mindenkori nagykarácsonyi önkormányzat szinte folyamatosan első helyen kezelte az iskolát.

– És a település ebbe mindig szinte bele is rokkant – folytatta a polgármester. – Közel négyéves folyamat végén érkeztünk el oda, hogy idén szeptemberben nem a megszűnésről kell beszélnünk, hanem arról, hogy a fenntartóváltással elhárult a veszély: az iskolát átvette a római katolikus egyház.

Minap a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalban Spányi Antal megyés püspök arról beszélt polgármesterek előtt: ahol már korábban az egyház vette gondjaiba az oktatást, ott tudják, ahol pedig ez nemrégiben történt meg, ott bizonyosan megtapasztalják majd, hogy az egyházi iskola – elit iskola.

– Tehát azon kívül, hogy elvégeztük az óvoda épületének a hőszigetelését, elkészítettük a polgármesteri hivatal energetikai pályázatát és a háziorvosi rendelő felújítására megnyertünk egy pályázatot, a jövő szempontjából a lehető legnagyobb előrelépést a biztonság felé az jelenti, hogy az iskolánk megmaradt. A katolikus egyház ugyanis biztosan nem fogja három vagy négy év múlva meggondolni magát: emelkedő oktatási színvonalat, az infrastrukturális problémák megoldását, stabilitást várunk a változástól, azt, hogy a mai nagykarácsonyi kisdiákoknak még a gyerekei is itt tanulhatnak majd. Ezért nagyon örülök annak, hogy akkor irányíthattam Nagykarácsonyt, amikor sikerült komoly szövetségest találnunk oktatási intézményünk fenntartásához és működtetéséhez.

Müller Miklósnak azért szerencséje is volt, hiszen e törekvésében – pártállástól függetlenül – többé-kevésbé mindenki partnerének bizonyult a testületben, hiszen tudták, ha megszűnik a felső négy osztály, az egy idő múlva az alsó tagozat és az egész iskola halálához vezet. El kell ismerni, nem a templomba járás a nagykarácsonyiak legjellemzőbb szokása, de az egyházi fenntartást, a fenntartóváltást mégis nagy többséggel szavazták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!