mezőgazdaság

2019.11.13. 14:00

Most a legfontosabb feladat: értékesíteni kell az idei gabonát

A mezőgazdaságban sohasem áll meg az élet, mindig van tennivaló. Ez alól az év utolsó hónapjai sem kivételek. Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk a minap arról, náluk hogyan telik ez az időszak.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Nem volt egyszerű ez az ősz. Kedvező volt, hogy időben elvégeztük az őszi vetéseket, százhatvan hektáron a őszi káposztarepcét, száznyolcvan hektáron az őszi árpát, kétszáznyolcvan hektáron pedig az őszi búzát. Ez az őszi vetésszerkezetünk – kezdte beszélgetésünket a szakember, majd így folytatta: – Nagy mennyiségű kukoricát vásároltunk fel a környékbeli gazdáktól. A nyári forróság miatt a kukorica érési ideje előrébb jött, kényszerérett lett a termés. De minden árut fogadtunk, ezért nagy mennyiség halmozódott fel a szárítókban, összesen háromezer-kétszáz tonna, ez száznyolcvan kamionnyi kukorica. Nekünk is volt háromszázhúsz hektáron kukoricánk, és annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest gyengébb volt a termés, tárolási és szállítási gondjaink vannak. A mostani eső nem tesz jót, a szárítókban vizet kap a termés, tönkre nem megy tőle, de azért már a tárolókban lenne a helye. Most folyamatosan csak Dunaföldvárra szállítunk, a Pannonia Bio Zrt.-nek.

A Pentele Zrt. a könyékbeli gazdáktól felvásárolta a kukoricát, szárítani, tárolni kell Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Márkli Jánostól megtudtuk még, hogy búzájuk és árpájuk is van, mivel olyan volt az áruk, amiért nem lett volna érdemes eladni. Ezért most a legfontosabb feladatuk az értékesítés, mert a gabonát nem lehet a végtelenségig tárolni. Az ügyvezető azonban az utóbbi napok esőzését kimondottan jónak tartja: – Több mint hatvan milliméter esett az elmúlt napokban, ez a kinti területeknek kimondottan jót tett, mivel nagyon kiszáradtak a földek. Így könnyebb lesz az őszi talajmunka, emellett az idén még fontos feladatunk háromszáznegyven hektáron a műtrágyaszórás, és az őszi mélyszántás is hátra van – tájékoztatott minket az év legfontosabb hátralévő feladatairól Márkli János.

Az ország ellátása biztosítva van

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét. Őszi búzából jó közepes lett a termés, a 952 ezer hektáros termőterületről 5,27 t/ha átlaghozammal 5 millió tonnás ­összterméssel számolhatunk, a termény minősége a fehérje- és sikértartalmat tekintve jó – írja közleményében az Agrárminisztérium. Az őszi árpánál a 2018-as és az ötéves átlagot is meghaladva, 218 ezer hektárról 5,49 t/ha átlaghozammal 1,2 millió tonnás össz­termés realizálódott. Repcénél a területcsökkenés miatt a 296 ezer hektáros termőterületről 2,95 t/ha átlaghozammal a tavalyinál 12 százalékkal gyengébb, ugyanakkor az ötéves átlagnál 5 százalékkal jobb lett a 874 ezer tonnás ­össztermés. A termelőknek köszönhetően az ország ellátása megfelelően biztosított a 2019/2020-as szezonban.

Agrarszektor.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!