„Sétálj velünk!”

2019.09.23. 17:30

Mobilitási hét: magyar csúcs, remek dunaújvárosi program

Befejeződött az Európai Mobilitási Hét. Dunaújvárosban a végkifejlett a Tiszta utcák, tiszta terek takarítási akció volt – önkéntes alapon.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Az Európai Mobilitási Hét az Európai Autómentes Nap „oldalvizén” jött létre 2002-ben. Ezért az akció hivatalos elnevezése Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap. 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendezik meg a mobilitási hetet. 2007-ben már több mint kétezer európai önkormányzat csatlakozott a kezdeményezéshez. Magyarország az idén csúcsot döntött, 291 település regisztrált az eseménysorozatra. (Európában ennél többen csak Ausztriából és Spanyolországból jelentkeztek.) Az akció jelmondta idén a „Sétálj velünk!” volt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium száznyolcvanmillió forinttal támogatta.

Szinte minden napra jutott egy kvízjáték vagy totó Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a környezettudatosság megerősítésére. A magyar kormány fontosnak tekinti a klíma- és energiapolitikát, a közlekedés zöldítését, és a közelmúltban egyebek között döntött a bioösszetevők arányának emeléséről az üzemanyagokban, és a közösségi közlekedés átállításáról elektromos járművekre.

Úgy tűnik, az emberek is egyre fogékonyabbak, hiszen egyre népszerűbbek a mobilitási hét programjai. Így volt ez Dunaújvárosban is. Az önkormányzat által szervezett rendezvények sokrétűek voltak.

Népszerű volt a közlekedéssel kapcsolatos rendőrségi állomás

A mobilitási hét egésze alatt tartott a „Tiszta utcák, tiszta terek” takarítási akció, amelynek során az önkéntesek szabadon választhattak területet a városban, amelyet szerettek volna megtisztítani a szeméttől. Az önkormányzat minden jelentkező számára biztosított kesztyűket és szemetes zsákokat.

Hétfőn „Városnézés Autómentesen” várta az érdeklődőket. Akik részt vettek az eseményen, nem bánták meg, mivel a város főépítészének, Szabó Imrének az érdekfeszítő idegenvezetése mellett járhatták végig a várost, annak jellegzetes épületeinek a bemutatása mellett.

A kedd a Dunaújvárosi Egyetemé volt, kiállításokkal, előadásokkal, kvízjátékokkal. A szerda és a csütörtök a város általános és középiskoláéké volt. A polgármesteri hivatalban „Hivatali Zöld Nap Iskolák részére” címmel voltak programok, előadások, kiállítások, bemutatók, kísérletek – a diákok többek között láthatták működni a lebegő villanykörtét is.

Pénteken tartották meg az Autómentes Napot Petőfi ligeti központtal. Itt közlekedéssel kapcsolatos feladatok, kerékpros ügyességi versenyek, kreatív játékok (is) várták az érdeklődőket. Ezen a napon a KNYKK Zrt. térítésmentesen biztosította a közlekedést a helyi menetrend szerint autóbusz járatain.

A zárás pedig a már említett hét végi takarítási akció volt – remélhetőleg egy év múlva folytatás.

A szervezők az óvodásokat is bevonták a mobilitási hét programjába. A környezetvédelmet nem lehet elég korán elkezdeni

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!