Szilveszteri, újévi babonák

2020.12.31. 16:00

Mit is szokás enni, mit is tilos csinálni ebben az ünnepkörben?

Szilveszter a Gergely-naptár szerint az esztendő utolsó napja, újév előestéje. Elnevezését Szent Szilveszter pápáról kapta, akinek ezen a napon van az ünnepe a katolikus egyházban. De az ünnep nem kizárólag vallási eredetű, léte, szokásai egészen messzire nyúlnak vissza az időben. Ezekből szemezgettünk.

Brousil Csaba

20190717 Tótszerdahely Képek Horváth István Dávid fiatal gazda birtokáról, állatairól és ott készült sajtjairól. Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Szilvesztert 314-ben választották meg pápává. A legendák szerint ő térítette és keresztelte meg Nagy Konstantin császárt. Nagy Konstantin volt az, aki a milánói ediktumban eltörölte a kereszténység gyakorlásáért kiszabott korábbi büntetéseket, azaz szabad vallásgyakorlást biztosított a keresztényeknek. Szilveszter pápa 335. december 31-én hunyt el. Ünnepét az V. század óta általánosan megülik. Újév ünnepének pontos dátuma csak XII. Ince pápa 1691-es döntése óta január elseje. Korábban volt, hogy december 24-én vagy vízkeresztkor, január 6-án tartották az ünnepét.

Az óév búcsúztatása és az új esztendő eljövetelének harsány, étellel-itallal való megünneplése nem újkori eredetű, az már a római korban is szokásos volt. Érdekesség viszont, hogy a honfoglaló magyaroknál az évkezdet nagy valószínűséggel őszre vagy tavaszra eshetett, aminek emlékét az őszi és tavaszi pásztorünnepek őrizték. Ennek az ünnepnek a jelentősége számukra sokkal inkább az évszakváltás volt.

A malac az orrával feltúrja a földet, abból kiforgatva a szerencsét Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szilveszteri szokások közül sok még ma is él, de többségük már feledésbe ment a modern, urbánus társadalomban. Régen úgy tartották, hogy amilyen az új esztendő első napja, olyan lesz az egész év is, és erre a jövőre pedig fel kell készülni, amire legkiválóbb nap az óév utolsó napja. Egyes táj­egységeken ezen a napon álarcot húztak, így riasztva el az óévi ­rossz szellemeket. Mások a szerencse erejében bízva szerencsepogácsát sütöttek vagy szerencsepénzt tettek a zsebükbe, tárcájukba, hogy az új év bőséget hozzon számukra. A szerencsepogácsa sütésének az volt a lényege, hogy az egyik süteménybe pénzérmét rejtettek, aki pedig megtalálta, azt nagyon szerencsésnek kiáltották ki. Kitétel volt, hogy még az óév utolsó napján fogyjon el a pogácsa, különben oda a varázs.

Az étkek vonalán továbbhaladva elmondható, hogy a szilveszteri, újévi ételek a következő év gazdagabbá, szerencsésebbé tételének gondolatával születtek. A szilveszteri malachús fogyasztása még ma is gyakori, ami arra vezethető vissza, hogy a malac az orrával feltúrja a földet, abból kiforgatva a szerencsét. Tilos viszont a szárnyasok fogyasztása, mert azok elkaparják a szerencsénket. A szokások szerint újévkor együnk lencsét, babot, vagy bármilyen más, apró szemes ételt, hiszen ezek fogyasztása bőséget, gazdagságot hoz. A hal fogyasztása is változó, van ahol a pikkelyei miatt a bőséget jelképezi, de egyes tájakon élt az a gyanú, hogy a hal elúszik a szerencsénkkel. A minden földi jóval „megtömött” rétes a bőség szimbóluma, a nyújtott rétestészta pedig a hosszú élet reményének manifesztuma.

Úgy tartja a babona, hogy a szilveszter éjszakáján látott álom beteljesedik, ezért a hajnali órákig elhúzódó mulatozás nem szerencsés, mert nem marad idő a jövendőt beteljesítő álom eljövetelére. E napon tilos továbbá szemét kiürítése, mert vele együtt kidobjuk a szerencsénket is. Nagymosást csinálni, a ruhát kiteregetni a hiedelem szerint szintén tilos, mert ez valaki halálát hozhatja a családban.

Tilos továbbá ezen a napon veszekedni, ha nem akarjuk, hogy az új esztendő civódással teljen el, sőt szilveszter napján orvost hívni sem szabad, mert akkor az új év betegségben telik majd el a babona szerint.

Manapság e hiedelmeket, szokásokat nem nagyon tartják, leginkább talán az étkezésben érhető tetten a múlt hagyománya, és nagyszüleink intelmeiben figyelhető meg ezekből egy-egy mozzanat, de bármelyik szerencsét ígérő lépés kipróbálható ezekből szilveszterkor, aztán az új évben elválik, kinek milyen sikerrel kecsegtettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!