Valóban magánterületen áll, de a tulajdonos nem a korlátozások híve

2020.08.12. 11:30

Miska huszár körül zajlik az élet, ez olykor talán hangos is

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a pákozdi Miska huszár szobra, amely körül azonban a nyári szezonban időnként elszabadulnak az indulatok. A turisták és a helyiek is szívesen látogatják, de a hangoskodókat, a lakókat zavaró parkolást nem tűrik egyesek.

S. Töttő Rita/FMH

20200709 Velence Illusztráció Velencei-tó látkép Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Pesti Tamás

 

Érdeklődve tette fel a kérdést az interneten egy pákozdi, hogy a Miska huszár valóban magánterület-e, és hogy csak meghatározott időben látogatható-e.

A történetből kirajzolódott ezután, hogy voltak, akiket kutyás felügyelők megjelenésével fenyegettek a három éve felállított szobor előtti téren. Sőt, sokan találkoztak már valakivel, aki önállóan intézkedik, videózza az embereket, elzavarja őket a területről. A rendőrség állítólag állandó vendég a környéken, gyakran hívják őket hangoskodás, helytelen parkolás miatt.

Tény, hogy a szobor az elmúlt három évben óriási népszerűségre tett szert a turisták körében, igazi helyi látványossággá vált. Sokan kíváncsiak a monumentális alkotásra, amely egy bekerítetlen terület közepén áll, ahol semmi nem jelzi, hogy lenne látogatási idő vagy egyéb szabály.

Utánanéztünk a dolognak, s megkérdeztük Vlaszák Mihályt, Miska huszár megálmodóját, vajon mit tud ezekről a történésekről. Mint kiderült, rendszeresen kap e-mail­eket arról, hogy elzavarják az embereket a szobortól, de olyan levelet is szokott kapni, amelyben kérik, kerítse körbe, telepítsen őrt, mosdót a látványosság köré, s hogy szabályozza a látogathatóság időpontját. A tulajdonos azonban leszögezte: neki nem áll szándékában korlátokat szabni, de ha szükséges, hozzájárul ahhoz, hogy kikerüljön egy időkorlátozást jelző tábla a területre. Így emlékezik vissza a kezdetekre:

– Amikor a szobor készült, az volt többek elképzelése, hogy megvalósulhat ott egy látogatóközpont is. Ebből azonban azóta nem lett semmi, nekem pedig erre már nem volt keretem, tekintve, hogy az egész projektet saját magam finanszíroztam, ami 100 milliós nagyságrendet jelentett. Sokan segítettek, például munkájával a szobrász, s támogattak erkölcsileg is. A helyszínt is a szobor miatt vásároltam meg – ecseteli az ötletgazda, aki azt mondja, ő ennél többet – teljesen egyedül – nem tud beletenni. – Hasznom nincs ebből a történetből, azt gondoltam, sokak örömére valósítjuk meg – mondja. Ez így is lett, hiszen évről évre egyre többen jönnek megnézni a Rohonczi István szobrászművész alkotása nyomán készült hatalmas művet. A levelek pedig, amiket kapott, rávilágítottak arra, hogy itt valóban feszülnek az ellentétek: egyik oldalról az inzultált látogatók, másik oldalról a környéken élők közül néhány lakos.

Vlaszák Mihály

– Volt, aki azt követelte, bontassam le a szobrot. Más pedig, hogy állítsam meg a turistákat inzultálókat – meséli, hozzátéve, hogy volt itt már aláírásgyűjtés, ígéret is szép számmal. Az ötletek jöttek és mentek, de a Miska huszár maradt, és büszkén áll a Velencei-tavi turisztikai térkép egyik fő látványosságaként. A térség ikonikus alakja lett, amelyhez azonban jogilag nem kell kötnie egyéb szabályrendszert vagy szolgáltatást – ahogy más köztéri műalkotás esetében sincs ez másképp. Ám a népszerűséget mégiscsak kezelni kell, Miska esetében is. Ezért, ha az önkormányzat táblát tesz ki a látogatási időt meghatározva, ám legyen, hangsúlyozza a tulajdonos. De ez újabb kérdéseket vethet fel – vajon ezt ki fogja betartatni? Esetleg szankcionálni? Merthogy ő és Miska biztosan nem.

A megoldásban gondolkodom

– Megértem azon polgárok panaszát, akik egy csendes, a város zajától messze található településen kívánnak élni. Az ő életüket mindez felkavarta. A szobor előtörténete hosszú és körülményes, e hasábokon is többször átbeszéltük. Vlaszák Mihály terveiből nem minden valósult meg, úgy látom, nem az ő hibájából. Alkotóként azt remélem, hogy a közeljövőben lesz egy olyan összefogás, amely sikerrel rendezi e kérdéseket – mondta el lapunknak Rohonczi ROHO István képzőművész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!