égessünk vagy komposztáljunk?

2019.10.17. 17:30

Minden ősszel felmerül ez a gond: mi legyen a lomb sorsa?

Nyakunkon az ősz, a fák eldobják lombjukat, avarszőnyeget terítve a földre. Sokan igyekeznek szabadulni a levelektől, védve a ház körüli gyepet, pázsitot. De mit lehet tenni a falevéllel, nyesedékkel?

duol.hu

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Hazánkban szinte „népbetegség” a kerti hulladék és az avar égetése. Kevesen tudják, hogy ez a tevékenység mennyire káros a környezetre és az emberi egészségre, s azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az égetés helyi rendeletekkel szabályozott, alapvetően tilos, büntetendő cselekmény.

Az értékes szerves anyagból az égetés során hamu keletkezik, ami csak korlátozottan alkalmas talajerő-utánpótlásra, nagyobb mennyiségben egyenesen rombolja a talaj humuszkészletét. Ezzel szemben komposztáláskor maradéktalanul elbomlanak a növényi részek és hasznos humusz keletkezik.

Az ősz hozadéka, hogy a fák ledobják lombjukat, hull a levél, gyűlik az avar

Valamennyi kerti hulladék és avar komposztálható. A folyamat során az elhalt növényi részeket mikroorganizmusok bontják le és alakítják át a szárazföldi élet nélkülözhetetlen anyagává, humusszá. A humusz hosszú távon tárolja és a növények számára könnyen felvehető formában adagolja azokat az ásványi anyagokat, amelyek a növekedéshez szükségesek. De talán ennél is fontosabb, hogy a tömegének sokszorosát kitevő víz megkötésére, tárolására képes. A komposztálás során elkerüljük a hatalmas légszennyezést, értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

A város parkjaiban összegereblyézett avart hatalmas zsákokba gyűjtik, és komposztálótelepen hasznosítják Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mindössze néhány négyzetméter árnyékos helyre és egy kis időre van szükségünk a kertben. A komposztálás alapvető szabálya a komposztálandó anyag megfelelő aprítása, a komposzt rendszeres keverése, nedvesen tartása és a tűző nap elleni védelme. Fontos, hogy a komposzt közvetlen kapcsolatban legyen a talajjal, hiszen a lebontó mikroorganizmusok onnan „költöznek” bele.

A tökéletes komposzt pedig ugyanúgy termel, mint azt a növény élő állapotában tette. Csak éppen nem paradicsom, vagy alma a termés, hanem tojás. (A komposzt és a baromfiudvar párosítása ezért nagyon ideális, a rovarkártevők lárváiból és a még ehető növényi részekből tojás és grillcsirke lesz.)

Az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon továbbra is lehet a kerti hulladékot égetni. Az égetés iránti kérelemmel, vagy az égetési tilalom megszegése esetén az illetékes jegyzőhöz fordulhatunk.

És a kártevők?

Valóban, sokan félnek, hogy a növényi kártevők nem pusztulnak el a komposztálás során. A helyzet azonban sokkal jobb, mint hinnénk. A lebontó, kórokozó szervezetek ugyanis általában a növény egy adott életciklusában fertőzőképesek, sőt kimondottan ellenségei egymásnak. Tehát egész más szervezetek károsítanak egy élő növényt, mint amelyek a lebontást végzik a komposztban. A jó komposzt, ha kellő mennyiségben (néhány köbméter) áll rendelkezésre, komoly hőtermelésre képes , ami még a legmakacsabb kártevőket is elpusztítja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!