Felnőttes lendülettel ropták

2019.04.29. 14:00

Minden évben óriási sikert arat a baracsi néptánctalálkozó

Április 27-én, szombat délután a baracsi faluházban közel százötven táncos adott randevút egymásnak. Az idén új rendezői gárdával, de változatlan lelkesedéssel zajlott a település egyik legnagyobb tavaszi eseménye a régió néptáncosainak nagy fesztiválja, ahol évről évre egyre több együttes kap lehetőséget a bemutatkozásra.

Horváth László

A rendezvény egyben az általános iskolások Széchenyi-hetét is méltóképpen színesítette. Az esemény fő védnöke ezúttal Várai Róbert, Baracs polgármestere volt.

Baracsnak minden oka megvan, hogy büszke legyen a hagyományok ápolására. Különösen igaz ez a magyar néptánc autentikus képviseletére, hiszen minden évben fantasztikus hangulatú fesztivállal örvendeztetik meg a régió néptánckedvelő közönségét. A rendezvény sokéves hagyományőrző munka folytatása, amelyben a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a kisebb táncegyüttesek többségi részvételére. A gyerekcsoportok mellett szép számmal jelentkeztek felnőttcsapatok is. Szárszó Lajos, a fesztivál egyik fő szervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy rendkívül színes műsorral készültek. A helyiek közül a Baracsi Kiscsípás Együttes mellett láthattuk a madocsai óvodásokat, iskolásokat és a hagyományőrzőket, a hantosi Bokréta Táncegyüttest, a kunszentmiklósi Kunsági Néptáncos Együttest, a belo­ianniszi görög együttest, Perkátáról a Kankalint, a rácalmási Barina Táncegyesületet és a Baracs Néptáncegyüttest. A kétórásra tervezett programban csaknem százötven táncos állt színpadra. Ebben az évben rendhagyó módon nem terveztek zsűrizést a szervezők.

Több mint két órán keresztül ropták a táncot a csoportok a Baracsi Pipacs Néptánctalálkozón szombaton Fotók: Horváth László/Dunaújvárosi Hírlap

Ahogy elmondták lapunknak, az idén mindenki nyertes lesz, és egyforma ajándékot kap, amiket egy helyi kézműves, Bebesiné Marika készített erre az alkalomra. Ha pedig a díjazásnál tartunk, külön kiemelést érdemel az az összefogás, kezdve a nyugdíjasoktól a Baracs Oktatásért Alapítványon át a baracsi civil szervezetekig és intézményekig, amivel ez a rendezvény megvalósulhatott. A program azonban nemcsak a magyar hagyományok ápolásáról és a gyerekek fellépési lehetőségéről szólt, hanem jó alkalomként szolgált a települések lakosságmegtartó törekvéséhez is.

A rendezvény lebonyolításában, előkészítésében jelentős szerephez jutottak azok a fiatalok is, akik az említett program részesei. Baracson ismét egy nívós és fergeteges néptáncfesztivált láthattunk. Jövőre folytatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!