Nincs újabb Covid-fertőzött az intézményben

2020.12.22. 07:00

Más lesz az ünnep az idősotthonban

A fokozott védelem, elővigyázatosság ellenére az idősek otthonában is megjelent a koronavírus, de nagy baj nem történt.

Molnár Emese

2020.04.26. Idősothon fertőtlenítése Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

A bentlakásos szociális intézményekben a járvány első és második hulláma idején is teljes körű látogatási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy védjék az ellátottakat. Az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád házi Szent Erzsébet Idősek Otthona (ESZI) intézményeiben is fokozottan ügyelnek arra, hogy a szabályokat, a rendelkezéseket betartsák (legutóbb szeptember 8-a óta van látogatási tilalom érvényben itt).

A két helyi bentlakásos idősek otthonában szeptember 8 óta teljes körű látogatási tilalom van érvényben Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Az ESZI a közösségi oldalán számolt be arról, hogy november 15-ig nem volt Covid-fertőzött a lakóik között, gyanús eset sem merült fel. Viszont a dolgozóik körében összesen négy személynél igazolódott be a fertőzöttség. A protokollnak megfelelően karanténba kerültek, és csak két negatív teszt után dolgozhattak újra. Az intézmény folyamatos tájékoztatást ad a témában, a december 8-i bejegyzés alapján a Duna sori telephelyükön minden ellátottnál és dolgozónál PCR-tesztet végeztek. A kétszázötvenhét vizsgálat alapján tizenegy lakónál lett pozitív az eredmény, ők is karanténba kerültek. A százfős dolgozói kollektívát folyamatosan antigén gyorsteszttel szűrték, amelynek eredménye mindig negatív volt, de a PCR-teszttel hat dolgozónál lett igazolt pozitív eredmény. Azóta nincs újabb fertőzött náluk. Bölcskei Anna, az ESZI vezetője elmondta, intézményük minden esetben a legfrissebb eljárásrendnek megfelelően jár el, az ellátottjaik és a munkavállalóik tekintetében is. Dolgozóik továbbra is mindent megtesznek a lakóik megóvásáért.

Írtunk arról korábban, hogy egy hangulatos szobát alakítottak ki annak érdekében, hogy a bentlakók karácsonyi miliőben, az ablakon keresztül találkozhassanak családjukkal, hozzátartozóikkal. Mint azt Bölcskei Anna elmondta, ezt nagyon szeretik, hálásak érte a családok, megható pillanatokat élhettek át együtt. Ezen a héten és jövő héten is lehetőséget biztosítanak az ilyen találkozásokra, hogy azok is beszélhessenek a rokonokkal, akik esetleg karanténban voltak. Többször is igénybe lehet venni ezt a lehetőséget az előzetes bejelentkezés után. – Köszönjük a hozzátartozóknak a türelmet, a hozzáállásukat. Rengeteg felajánlást kaptunk, például szájmaszkokat, de ajándékkal kedveskednek dolgozóinknak is, gondolnak ránk, így virággal vagy éppen házi sütivel lepik meg a kollégákat – mondta hálásan Bölcskei Anna.

Együtt sikerül átvészelni a helyzetet

Ez a karácsony más lesz a dunaújvárosi idősek otthona bentlakásos intézményeiben is. Az advent idején ünnepi ­díszbe öltöztették a folyosókat, minden emeleten állítottak karácsonyfákat, ám a járványügyi helyzet miatt sajnos elmaradnak a közös összejövetelek. Mint azt Bölcskei Anna intézményvezető elmondta, december 24-én, szenteste finom vacsorával szolgálnak majd az időseiknek. Hangsúlyozta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy átvészeljék ezt a járványügyi helyzetet. Nehéz, hiszen tartani kell a lelket egymásban és a gondozottakban is, de bíznak benne, hogy a szoros együttműködéssel átvészelik ezt a nem mindennapi élethelyzetet, és hamarosan minden visszaállhat majd a régi kerékvágásba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!