sváb és a magyar hagyományok

2021.06.30. 17:30

Már hivatalosan is nyitva a Mezőfalvi Tájház

Tárlatvezetés, kvíz, kézműves foglalkozások, lovas kocsikázás, különböző kulturális és zenei programok alkották a nap műsorkínálatát. Mostantól hivatalosan is nyitvatartással rendelkező, regisztrált kiállítóhely lett a Mezőfalvi Tájház – mondta a rendezvényen szombaton délután lapunknak Molnárné Troppert Mária, a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

Horváth László

– Jelentős változásnak lehetünk tanúi az utóbbi időkben a Mezőfalvi Tájház életében. Ami a legfontosabb, hogy a tájházat a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat átvette üzemeltetésre, ami egyben azt jelenti, hogy hivatalosan is kiállítóhellyé minősült az épület rendes nyitvatartással. Így a mezőfalvi önkormányzattal mint tulajdonossal kötött szerződés értelmében mi vagyunk a fenntartók.

Máig élő sváb és magyar hagyományok erősödnek a Mezőfalvi Tájházzal és benne az állandó kiállítással Fotók: a szerző

A község fontos kulturális öröksége iránt az utóbbi időkben egyre kisebb érdeklődést tapasztaltunk, pedig magunk is igyekeztünk különböző programokkal ráirányítani a figyelmet. Ráadásul számos állagmegóvó munka is a jövő tennivalói közé tartozik. Ennek ellenére nagyon büszkék vagyunk, és bátran vállaltuk a feladatot, hogy sikerüljön a tájházat eredeti állapotában megtartani.

Sváb bál zárta – remek hangulattal – a tájházak napja programját

Terveinkhez segítség lehet a saját forrás és a pályázatok. Köztük az egyik legjelentősebb a Teleki László Alapítvány, amely a Népi Építészeti Programon keresztül kifejezetten az épített kulturális örökségek eredeti helyreállítását hivatott segíteni. Idén a tervekért, jövőre a megvalósításért pályázunk. A mostani országos tájházak napja kitűnő alkalom, hogy ráirányítsuk a figyelmet épített örökségeinkre, hagyományainkra. Próbáltuk a jelenlegi helyzetből a legtöbbet kihozni. A tájház berendezései, eszközei részben az eredeti tulajdonosok, Birkás György és Putz Teréz tulajdonai voltak. Természetesen nagyon sok kiállítási darabot kaptunk a falubeli emberektől, elszármazottaktól. Ez a ház is sváb jellegű, ahol a sváb és magyar falusi élet együttes bemutatása a cél. Ehhez tartozik, hogy pályáztunk sváb ház címen, és mostantól regisztrált, rendszeres időközben nyitvatartással rendelkező kiállítóhellyé minősültünk. Heti háromszor négy órában lesz alkalom a tájházat megtekinteni. Ennek kidolgozása folyamatban van, amit a hivatalos internetes oldalunkra és más hírt adó helyekre is feltöltünk – hallhattuk a Mezőfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Molnárné Troppert Máriát most már a Sváb Tájház üzemeltetőjeként.

Molnárné Troppert Mária, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke és Simon István tánctanár ismerteti a műsorszámokat

A programok szombat délelőtt 10 órától indultak a tájház udvarán. A helyhez kapcsolódóan egy kvízkérdőívet tölthettek ki a látogatók és a játékos kedvű érdeklődők. Mellette az udvaron hajfonás, a hátsó sátorban kézműves foglalkozás, a ház előtt lovas kocsikázás, íjászat várta a régi paraszti életet, a sváb és a magyar kultúrát megismerni vágyó látogatókat. Természetesen a tájház teljes területét bejárhatták a vendégek, így a kiállított tárgyakat, eszközöket testközelből is megismerhették. Délután 14 órától vette kezdetét a kulturális program, ahol a Mezőfalvi Német Nemzetiségű Táncegyüttes, a Mezőfalvi Magyar Néptánc Csoport, a Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola népi ének tanszakos növendékei, Bertalan Lajos és Tóth Laura műsorát láthattuk. 16-tól 22 óráig pedig útjára indult a pandémiás idők óta már nagyon várt közösségi program a sváb táncház és bál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!