Jelenleg nem lehet megmondani, hogy a járvány mikorra ér véget

2020.03.20. 11:30

Le kell mondani a nyári olaszországi nyaralásról?

Az immár világjárvánnyá minősített koronavírus életünk minden szegmensére hatással van. Ezek egyike a nyárra tervezett külföldi vakáció. Hogyan foglaljunk? Foglaljunk egyáltalán? Mi történik akkor, ha már foglaltunk?

Morva Dávid

Jelen helyzetben úgy tűnik, a világban megállíthatatlanul terjed a koronavírus, amely eddig folytatott életvitelünket minden szinten – közvetve, vagy közvetlenül – befolyásolja. Azt, hogy a fertőzés mikorra ér véget, milyen következményei lesznek, jelenleg nem tudni, megtippelni pedig lehetetlen.

Az alábbi cikkben én sem erre vállalkozom, pusztán egy, az emberi élethez mérten ugyan jelentéktelen, mégis életünk egy fontos mozzanatát igyekszem körüljárni, saját példán keresztül bemutatni.

Füstbe ment terv – akár így is jellemezhetném azt a projektet, miszerint a baráti társaság egy részével „csizmaország” északi részébe látogatunk a nyáron, és ott töltünk egy hetet. A mindenki által ismert helyzet miatt ez azonban minden bizonnyal életem „mi lett volna, ha” oszlopába kerül. Ez azonban a kisebbik probléma.

Jelen pillanatban talán nem szerencsés olaszországi célpontot választani a nyári utazáshoz Fotó: shutterstock

Ugyanis, amikor a minap felhívtuk a biztosítót azzal kapcsolatban, hogy jelen helyzetben mi a teendő, ha biztosítást szeretnénk kötni, azt, hogyan, miként tehetjük meg, az ügyintéző angyali hangon, sztoikus nyugalommal közölte: köthetünk ugyan, de ha a világjárványra hivatkozva nem valósul meg az utazás, abban az esetben nem térítenek. Jogosan merül fel az olvasóban a kérdés: Most mi lesz?

A legfontosabb talán, hogy a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) tájékoztatása szerint amennyiben olyan területre vagy régióba utazunk, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által „utazásra nem javasolt térségek” között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos igények rendezésében. Ebben az esetben az utazási irodának fel kell ajánlania egy másik utat, vagy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak, a 472/2017. (XII.28) kormányrendelet értelmében. Fontos hangsúlyozni, hogy az utazó félelme szintén nem lemondási ok.

Mit mond erre a szakember?

– Az utazási irodák is igyekeznek mindenki számára előnyös megoldásokat találni a kialakult helyzetben. Az tanácsolom az utazni vágyóknak, mindenképpen tájékozódjanak, és járjanak utána annak, milyen lehetőségeik vannak, csak utána cselekedjenek.

Március van, a nyaralások miatt talán még felesleges elhamarkodott döntéseket hozni – mondta el Tóth András, az egyik helyi utazási iroda vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!