itt minden az, ami

2019.02.04. 17:30

Lakástól ruháig mindenfélére licitálhatunk az adóhatóságnál

Kevesen ismerik ezt a beszerzési forrást, ahol viszonylag kevés pénzért kiváló ár-érték arányú használati cikkeket és egyebeket lehet vásárolni.

duol.hu

A vásárlási lehetőséget pedig úgy hívják, hogy: NAV-árverés! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által meghirdetett árveréseken rendszerint a becsérték felénél kezdődik a licitálás, és még elhúzódó felülkínálatok esetén is ritka jó vásárt lehet csapni itt.

A NAV az árveréseit az interneten hirdeti meg, mégpedig megyénként, de akár országos összesítésekkel is találkozhat az érdeklődő. Maga az árverés is elektronikus formában zajlik, megfelelő azonosító kódok birtokában. Mégpedig a lehető legváltozatosabb árucikkekre lehetséges licitálni, s aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy gyári új dolgokra tegyen szert, az igen jól járhat az adóhivatal által lefoglalt és áruba bocsátott holmikkal. Vagy éppen épületekkel, mert akár családi házat is lehet venni a NAV licitjein. Fejér megyében ilyet nem találtunk ugyan, amikor bepillantottunk az adóhatóság árverési kínálatába, de akad olyan terület, például Békés megye, ahol húsz ingatlant is meghirdetett már a NAV, többnyire adótartozás kiegyenlítése érdekében. Csak összehasonlításképpen: 9,6 millió forintra tartják a kikiáltásnál azt a megyeszékhelyi lakást, amely ingatlanbecslők szerint azon a környéken könnyen elkelne 24 millióért is...

Autókból és műszaki cikkekből is sokat lehet találni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes árverési oldalán Fotó: pixabay

Az adóhatóság árverési oldalán bekapcsolva a Fejér megye szűrőt, elsősorban eladásra kínált autók jelennek meg, mégpedig az érdeklődésre felkínált telefonszámokból ítélve elsősorban Székesfehérvár környékéről.

Lehet alkudozni tehát akár egy pótkocsira, másképp fogalmazva utánfutóra is, aminek kikiáltási ára 250 ezer forint. De márkafüggők ugyanúgy licitálási versenybe szállhatnak egy Volkswagen Passat 1,9 TDI-ért 1 millió (egymillió!) forintért, mint egy Renault Clio 1,5 DCI-ért, ami a kikiáltáskor 75 ezer forintot kóstál...

Van két Fiat is, egy 186 Multipla 250 ezerért, és egy Punto 250 ezerért. Mindennek netovábbjaként licitálhatunk egy igen elegánsnak ható Volvo V40-esre is 1,9 literes motorral, mindössze 250 ezerért.

Ezeket a járműveket 2019 januárjában hirdette meg az adóhatóság, tehát valószínűleg még elérhetők – legalábbis a múlt hét végén még fönn voltak a honlapon.

Mint említettük, ingatlan ugyan nincs meghirdetve pillanatnyilag Fejér megyében az adóhatóság részéről, de egyrészt érdemes figyelni folyamatosan a kínálat alakulását, mivel bármikor változhat a helyzet, elegendő csak egy határozat a hatóságtól, és máris megjelenik a lehetőség az interneten – ami másnak természetesen inkább veszteséget jelent. De ha ingatlant nem is, azzal könnyen felérő üzletrészt viszont többet is találtunk röpke tájékozódásunk során az árverési kínálatban.

Jó, jó, de mi van az élő licitálás pótolhatatlan izgalmával?

Érdekes, hogy mennyire más az adóhatóság árverési oldalának kínálata egy-egy megyében!

Ahogyan cikkünkben is írtuk, van, ahol az ingatlanok sorjáznak szép számmal, és van, ahol ingatlan (pillanatnyilag) nem található a licitre bocsátott értéktárgyak között.

De például a mi megyénkben nem szerepel a megvételre felajánlott cikkek között festmény vagy ékszer sem, miközben másutt ilyenek is előfordulnak. Sőt: még ruhaneműt is lehet vásárolni, a sícuccoktól kezdve az alkalmi öltözetekig.

Mindenesetre az biztos, hogy az internetes aukciók sokunk számára újdonságot jelentenek, amíg másnak (föltehetően az ifjabb korosztályok számára) teljesen természetesek. Ők bizonyára lemaradnak az élő licitálás izgalmáról: ismertem olyat, aki nem azért vett meg egy csomó ócskaságot, mert kellett neki, hanem mert rajta maradt a licitáláskor...

Egészen pontosan hármat. Így az SZF Járműfényező Kft. egy harminchárom százalékos üzletrészét egymillió forintért. Vagy egy közelebbről meg nem nevezett üzletrészt 750 ezerért, erről nyilván még érdeklődni kell, de hát amúgy sem érdemes pusztán a képernyő-információk alapján üzletet vagy akár csak annak egy részét megvenni. S a harmadik üzletrész: a Berantax July Kft. harmincszázalékos része 750 ezer forintos kikiáltási áron.

De ha valakinek speciális gépekre lenne szüksége, könnyen lehet, hogy a NAV árverési oldaláról is ki tudja elégíteni beszerzési igényeit.

Fröccsöntő gépből például hármat is kínál megvételre a NAV árverése. Van 32 ezer forintért, de akad 61,3 ezer forintos is, sőt, vehetünk 99,8 ezer forint kikiáltású árú fröccs­öntő gépet is, és ha szerencsénk van, vagyis nem akarnak mostanában sokan ilyet, akkor nem nagyon emelkedik a licit összege. Más területen is kielégíthetjük igényeinket: egy Rack Super szerszámgép induló licitje például mindössze 10 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!