a fejlesztéseknél hosszú távra terveztek

2019.03.28. 11:30

Kulcson bővül a régi orvosi rendelő, az egészségház

Jelentősen kibővül az új egészségház Kulcson, ahol a református templom is új, nagyobb épületbe költözik.

Pekarek János

Régi vágya volt a kulcsiaknak, hogy egyetlen épületbe költöztethessék az összes, egészségüggyel kapcsolatos szolgáltatást: a felnőtt- és gyermekorvosi rendelőket, a védőnői szolgálatot és a fogorvosi rendelőt. Annál is inkább, mert az egykori kistérségi egészségügyi központ, amelyben a háziorvosnak béreltek helyiséget, egy idő után felszámolás alá került, tehát sorsa bizonytalanná vált.

Ezért 2016-ban az említett stratégia részeként benyújtottak egy pályázatot egészségház létesítésére, és tudatos telekvásárlásba is kezdtek a cél megvalósítása érdekében. Azonban az élet másképp hozta: a pályázaton akkor nem nyertek, viszont ugyancsak felszámolták az egykori takarékszövetkezetet – amelynek épületét megvette az önkormányzat, és 2018-ban kialakította benne a ma is működő egészségházat, szép, korszerű körülmények között.

A mostani egészségház mögötti két telken bővül tovább a kulcsiak egészségügyi szolgáltatása Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Csakhogy ez sem volt az igazi, mert közös váróhelyiségen osztoztak a felnőttek és a gyerekek, a rendelők kicsik voltak, s a védőnőknek már nem jutott ott hely.

Ám ismét közbeszólt a sors: a község pályázata végül sikeres lett, százmillió forintot nyertek az egészségházra, s a hosszú távra szóló gondolkodás is kifizetődött, hiszen a már megvásárolt két telek éppen az egykori takarékszövetkezet, a mostani egészségház mögött áll.

Úgyhogy rövidesen megkezdődik az új egészségház kialakítása: a most meglévő épület a tervek szerint az új komplexum egyharmadát teszi majd ki. A rendkívül látványos, a már álló rész stílusával megegyező külsejű épületben külön-külön várókból nyílnak majd a felnőtt- és a gyermekorvosi rendelők, ott marad a fogorvos, és végre odakerülnek a védőnők is. Sőt: még egy külön helyiség is jut a terhes­tanácsadásra, baba-mama tornára, hasonló feladatokra.

A kibővített egészségház nemcsak szép, hanem a kornak megfelelően teljesen akadálymentes is lesz.

Kibővül a református templom!

Szép év lesz az idei Kulcs településnek: megújul a község református temploma is.

Az a „templomka”, ahogyan Fodor István református lelkipásztor nevezi a mostani épületet, amely korábban daráló volt, 1942 óta ad helyet a gyülekezetnek. Azonban mára kicsinek bizonyult, ezért az egyházközség pályázott, és nyert is 40 millió forintot egy új templom építésére. Ebből megvették a mai templommal szomszédos telket, és elkezdték a terveztetést is: az új, mintegy száz négyzetméteres templom terveit Sipiczki Zoltán építész készíti.

A megmaradó kis templomról lekerül a torony, de az épületében kiscsoportos bibliaórát, ifi órát és gyermek-istentiszteletet is tartanak. Lesz mosdó, teakonyha, az új templomtérben elfér a teljes gyülekezet!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!