Az önkormányzat sajtószóvivője írásban válaszolt

2020.08.26. 07:00

Köztisztaság: milyen gyakran takarítanak?

Az önkormányzat sajtószóvivője válaszolt korábban feltett kérdéseinkre, amelyeket a köztisztaság témájában tettünk fel. Ezeket közöljük most változtatások nélkül.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Milyen gyakran végeznek takarítást a városrészekben a DVG Zrt. szakemberei? Van erre ütemterv vagy körforgásos, évszak jellegű? „Nemcsak a DVG végzi a takarítást, hanem például a DHHF munkatársai is. Összehangolt ütemterv szerint dolgoznak, a következő nagy egység a Kertváros és a Béke városrész lesz, itt augusztus 18-án kezdődik a munka.

Augusztus 18-ra ígértek takarítást az Alkotás utcában, de ottjártunkkor a szemeteszsákok még ott voltak (archív fotó)
Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Mi a helyzet a takarítógépekkel, amit az önkormányzat ígért? Hány gép van, azok milyen feladatot látnak el és milyen rendszerességgel végeznek munkát, és hol jártak/takarítottak eddig a városban?

„A pandémiás helyzet és az önkormányzatot ért megszorítások miatt az új gépek beszerzését egyelőre elhalasztottuk. A gépi takarítás azonban nem maradt el: tavasszal egy nagyteljesítményű utcaseprőgép járta a város útjait, összesen 53,15 tonna koszt sepert össze (ezt a mennyiséget mérlegelték, és ekkora mennyiség után kellett lerakási díjat fizetni). Ezenkívül munkába állítottunk egy eddig nem használt utcaseprőgépet is, ez most minden nap járja a város utcáit. A városvezetés nem tett le az újabb gépek beszerzéséről, ez a költségvetési helyzet függvényében változhat.”

A társasházi övezetekben vannak virágos előkertek, amiket a lakók gondoznak. De mi van, ha nem? Társasházi feladat vagy ha elhanyagolt, akkor az önkormányzat közbeszólhat, vagy ehhez az önkormányzatnak semmi köze?

„Ez területenként változhat, hogy az adott terület a társasház tulajdona vagy közterület. Nagyon sok helyen a közterületet is nagyon lelkiismeretesen gondozzák a lakók, az önkormányzat is ezt próbálja meg szorgalmazni, például a Rajta Újváros! képviselői ezért osztottak virágokat a körzetükben, és ezt szorgalmazza a Virágos Dunaújvárosért mozgalom is (egyébként évek óta – a szerk). Ezt szorgalmazzák azok a takarítási alkalmak is, amikor a város az eszközöket, a zöldhulladék elszállítását biztosítja, a munkát a lakók végzik el. Feltett szándékunk, hogy a saját lakókörnyezetének szépítéséből, rendben tartásából a lakók is kivegyék részüket, hiszen ekkora területet a városgazda cégek nem tudnak olyan színvonalon rendben tartani. Az előkerteknél sok esetben találkozunk egy sajnálatos helyzettel, a Bocskai úton több helyen: amikor az azt gondozók elköltöznek, kihalnak, a többi lakó pedig nem érzi magáénak, s nem is gondozza. Ilyenkor sajnos gondot okoz a korábban létrehozott ágyás, sziklakert, mert e többletmunkára a városi cégek nincsenek felkészülve. Fő szabály szerint a társasházak esetében a kiskertek gondozása engedélyköteles. Ebben szerepel, ha már nem akarja a társasház művelni, akkor az eredeti állapotot vissza kell állítani (füvesítés). A város csak a kaszálást tudja elvégezni. Sajnos ez a gyakorlatban ritkán valósul meg.”

Vezető képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!