Interaktív foglalkozás, túra és könyvbemutató

2019.05.20. 11:30

Közösségek hete programsorozatot rendeztek a perkátaiak

Több programmal is csatlakoztak a rendezvénysorozathoz a településen. Interaktív foglalkozás, gyalogos túra és könyvbemutató is szerepelt a közösségek hetén.

Horváth Dóra

Ebben az évben május 6. és 12. között rendezték meg a településen a Közösségek hete programsorozatot, amelynek 2019-ben az „Adj esélyt...!” a mottója. Az esemény a Cselekvő közösségek projekt keretein belül valósult meg – ehhez a kezdeményezéshez több mint 750 programmal csatlakoztak az ország közösségei, a rendezvényeket nagy siker övezte.

Perkátán a művelődési központ József Attila Nagyközségi Könyvtár, valamint a „Veled az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület várta programokkal az érdeklődőket. A könyvtár 2019. május 7-én a helyi általános iskola SNI-s alsó és felső tagozatosait várta a kreatív indíttatású, Játék és művészet elnevezésű foglalkozással.

Jákliné Rajcsányi Rozália a foglalkozás egyik vezetője. Madarakat hajtogattak a részt vevő gyerekekkel Fotók: a szerző

A program a méltán nagy népszerűségnek örvendő madarak és fák napja témája köré szerveződött, s miután a gyerekek meghallgatták az origami Daru madár történetét, a két foglalkozásvezető Jákliné Rajcsányi Rozália és Lászlóné Szabó Edit beszélgetett velük a madarakról, s azok fontos szerepéről a környezetünkben. Ezt követően a diákok egy interaktív origami foglalkozáson vehettek részt, ahol a papírmadár hajtogatásának technikáját sajátíthatták el.

Szauer Péter és Szauer Viktória könyvbemutatójával zárult a hét

2019. május 11-én a „Veled az ifjúságért” Kulturális és Hagyományőrző Egyesület gyalogos túrát szervezett, amelynek úti célja Kisperkáta volt. A csapat a Győry-kastély elől indult, s közel két­órás túrát követően pihentek meg a tisztáson, ahol aztán közös játék és főzés vette kezdetét. A gyerekek számháborúztak, dombot másztak, amíg a felnőttek az ebédet készítették el számukra.

– Véleményem szerint fontos, hogy a gyermekek megismerjék a lakóhelyüket és annak környékét teljes egészében, tisztában legyenek a település földrajzi elhelyezkedésével, illetve történelmi múltjával is. Nem utolsósorban fontos szempont az is, hogy a túrának közösségkovácsoló ereje is volt. A közös játék, a közös főzés, illetve az elkészült ebéd közös elfogyasztása során a gyermekek jobban megismerték egymást és ezáltal közelebb kerültek társaikhoz – nyilatkozott lapunknak a perkátai programmal kapcsolatosan László Klaudia egyesületi tag, a túra vezetője.

A túrázok a késő délutáni órákban érkeztek vissza a kastély épülete elé.

Az ifjúsági egyesület gyalogos túrát szervezett Kisperkátára

A közösségek hete jegyében még egy rendezvénnyel készült a nagyközség könyvtára a múlt hét során: május 14-én délután Szauer Péter és Szauer Viktória által írt a „Micicánk” című gyermekkönyv bemutatójára várták az érdeklődőket. Az anya-fiú párost egy kóbor cicával való találkozás ihlette meg, s ebből jött létre a könyv, amelynek borítóját a kisfiú, becenevén Pepe rajzolta. A cica azóta családtag náluk, s ez az író-olvasó találkozó méltó zárása volt a perkátai közösségek hetének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!