régészet

2019.07.11. 17:30

Kőtári megfejtések, számos tételben

Egy többszörösen is összefont pályázat keretében kutakodnak az Intercisa Múzeum szakemberei és az őket segítők a helyi római kori kőtárban. Nekiláttak feltárni az egykori római táborok határait. A jelenlegi vizsgálatokról, feltárásokról kérdeztük Buza Andreát, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum régész-muzeológusát.

Szabó Szabolcs

20190708 Ásatás Dunaújváros Kőtár ZsE DH Ásatásokat végeznek Dunaújvárosban a Római Kőtárban a Limes előzetes feltárását végzik

Egy pályázati finanszírozás keretében a helyi római kori kőtár területén kutakodnak jelenleg a szakemberek, akik most az egykori tábor határvonalaira koncentrálnak. A feltáráson hétfőn jártunk, ott pedig a feltárásvezető Buza Andrea régész-mu­zeológussal beszélgettünk.

Leletmentés a helyi római kőtár területén. Képünkön a védfal déli szakaszát tárják fel a segítők Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A római katonai tábor falát keressük. A korábbi feltárások eredményeként tudjuk, hogy például merre is volt a déli fal. Ezen a nyomvonalon nyitottunk is egy déli szelvényt, amely májusban igazolta várakozásainkat. A feltárások azt mutatják, hogy egy komoly táborról beszélhetünk, ami a kőtábort illeti, most megtaláltuk a viszonylag jóval kisebb palánktábor nyomait is. A májusi feltárás során bizonyos lett, amit korábban gondoltunk, hogy az ide betelepülő rácok felhasználták építőanyagként a római maradványokat. Ennek ellenére megtaláltuk a kőtábor és a palánktábor árkát is az általunk nyitott szelvényben.

Igazán mélyre ásnak a római kori leletekért

Emellett találtunk egy ókori épületmaradványt is, amelynek teljes feltárása még várat magára. Jelenleg 16-18 fővel dolgozunk a területen, múzeumi dolgozók, diákmunkások és a közösségi szolgálatot végző fiatalokkal együtt. E feltárási szakasz július végéig tart, de lehet, hogy ez év szeptemberében még újra feltárunk majd e területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!