A legfontosabb helyi vonatkozású információkat gyűjtöttük össze

2020.03.14. 07:00

Koronavírus – Megelőzés, elmaradó rendezvények

Lapzártánkig 19 betegnél állapították meg az új koronavírus-fertőzést Magyarországon. Egy érintettet gyógyultnak nyilvánítottak. Összefoglaltuk a világjárvány elleni védekezés legfrissebb helyi és országos híreit.

Brousil Csaba

A kormány heti döntése értelmében különböző korlátozások léptek életbe, amelyek városunkban is érzékeltetik hatásukat. Nincsenek előadások a színházban, nem vetítenek filmet a moziban, elmarad a szombatra tervezett Hard Dog Race verseny, nem lesz megemlékezés a vasárnapi nemzeti ünnepen, könnyű­zenei koncertek maradnak el a Kaptárban. A városvezetés döntésének értelmében a vasárnapi kirakodóvásárt sem tartják meg, a piac bezárását azonban nem tartották indokoltnak. Dunaföldváron szüneteltetik a Téli Bor­esték programsorozat aktuális eseményeit.

Kórházi szakmai bizottság működik

Dr. Mészáros Lajos, a dunaújvárosi kórház főigazgatója lapunkat arról tájékoztatta, hogy szakmai bizottságot hoztak létre az intézményben a koronavírus-fertőzés kapcsán. A főigazgatóhoz és a kórház négy igazgatójához csatlakozott a testületbe a fertőző- és a sürgősségi osztály vezetője is, minden nap megvitatják a napi aktualitásokat. De a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos középtávú intézkedési tervet is meghatározták már, ha további ellátóhelyek felszabadítására lesz majd szükség.

A főigazgató hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, a felelősségteljes viselkedést, hogy lázasan ne menjen közösségbe senki, de még az orvoshoz vagy a kórházba se személyesen, kizárólag csak a háziorvosával telefonon beszéljen. Hasznos az immunerősítés is.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelentek értelmében bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse receptjeit a patikákban mindenféle meghatalmazás nélkül. Ehhez kapcsolódó hír, hogy a Pannon Polgárőrség a Technikumban elkezdte megszervezni annak rendszerét, hogy a városrész 65 évnél idősebb lakóinak segítsenek a bevásárlásban, a receptkiváltásban. Aki ezt igényli, az hívja a 06-70/677-6260-as telefonszámon a Pannon Polgárőrség ügyeleti számát, ahol felveszik a kérést. Aki nem a városrészben lakik, de szüksége van segítségre, bizalommal telefonáljon. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében az elektronikus ügyintézés igénybevételét javasolja a kormányhivatal. A leggyakoribb ügykörök online is intézhetők, továbbá a hatósági ügyekben elektronikusan is benyújthatók kérelmek.

Fontos a felelősségteljes viselkedés: lázasan senki ne menjen emberek közé! Fotó: Pixabay

Az ügyfélszolgálatokon történő személyes megjelenés elkerülésével a megbetegedés kockázata és a járvány további terjedése mérsékelhető – írják közleményükben. Felhívták a figyelmet továbbá arra is, hogy a március 12-t követően lejáró, a magyar állampolgárok hazánk területén hatályos valamennyi hivatalos okmánya a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes. Az okmányok megújítására jelenleg nincs szükség, azokat továbbra is használhatják. A lakosság tájékozódását segíti a koronavirus.gov.hu címen elérhető új honlap, valamint az ingyenesen, éjjel-nappal hívható 06-80/277-455-ös és 06-80/277-456-os telefonszámok. Fontos kihangsúlyozni, hogy aki tüneteket észlel magán, ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon kérjen információt a központi telefonszámok valamelyikén.

Friss óvodai hír

A Dunaújvárosi Óvodák Igazgatósága felhívja az érintett szülők figyelmét, hogy a március 24-25-26-ra meghirdetett ismerkedési napok a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében elmaradnak. Az óvodák honlapján www.dunaujvarosiovoda.hu tájékozódhatnak az egyes tag­óvodák pedagógiai tevékenységéről, ami a beiratkozáshoz lehet hasznos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!