Koronavírus-helyzetkép a minket körülvevő országokból

A múlt hét végén foglalkoztunk azzal a témával, hogy mit érdemes tudnia annak, aki nyaralni indul, és külföldi úti célt választ magának. Írtunk az előzetes tájékozódás fontosságáról, tolmácsoltuk a járási tiszti főorvos tanácsait, és támpontokat adtunk a higiénés szabályokról. Ebben a cikkünkben az úti célokkal foglalkozunk, különös tekintettel arra, hogy a környező országokban is megugrott a koronavírussal frissen megfertőződött emberek száma.

Brousil Csaba

Jelentősen visszavetette a járvány az idegenforgalmat, de az elmúlt hetekben már nőtt az utazási hajlandóság – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel múlt hét végén. A karanténkötelesség eltörlése, a bezártsággal töltött hónapok és a jó idő egyaránt emelte az utazási hajlandóságot – indokolták az élénkülést. Hozzátették, hogy a felmérések szerint a magyarok 40 százaléka szerint nincs ok félelemre a járvány utáni turisztikai utazásokkal kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban a közösségi média vizsgálata alapján Erdély, Jesolo, Bibione, Ciprus, Horvátország iránt érdeklődnek az emberek – áll a turisztikai ügynökség jelentésében, amelyben azt is megemlítik, hogy Ausztria is a népszerű úti célok között szerepel.

Ehhez érdekes adalék, hogy egy Tolna megyei lakodalom egész násznépe, nagyjából hetven ember karanténba került, mivel a vőlegény testvére, aki Ausztriából tért haza, koronavírusos.

A szlovénoknál van, akiktől koronavírustesztet is kérnek

Felső-Ausztriában a múlt héten megnőtt a megbetegedések száma, így iskolabezárásokról is szó esett. Az ország egyébként a magyarok előtt megnyitotta a határait, karanténkötelezettség sincsen.

Horvátország szintén kinyitotta a határait, a magyarok oda és vissza is utazhatnak a karanténkötelezettség nélkül, viszont a Covid–19-esetszámok az elmúlt héten itt is megemelkedtek. A fertőzések száma június közepén kezdett növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Belgrádban pénteken rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Horvátországban is nőtt az esetszám Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

A szlovén kormány döntése szerint Horvátország, Csehország és Franciaország lekerül a biztonságos országok listájáról, miután ezen országokban az elmúlt két hétben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Ezen országok állampolgárainak meg kell indokolniuk, miért akarnak Szlovéniába utazni. Ez lehet üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Hozzátette ugyanakkor, hogy 36 óránál nem régebbi olyan negatív koronavírusteszttel is rendelkezniük kell, amelyet valamelyik európai ország hatósága adott ki – adta hírül az MTI.

Továbbra sem lassult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, az elmúlt napban 823 új fertőzéses esetet regisztráltak és 22 újabb haláleset történt – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által vasárnap közzétett adatokból, amelyeket az MTI publikált.

Romániában egy alkotmánybírósági döntés nyomán megszűnt a koronavírus-járvány megfékezését célzó karanténintézkedések jogalapja, így a hatóságok már csak ajánlhatják a fertőzötteknek, vagy a járvány sújtotta országokból érkezőknek, de nem kényszeríthetik őket, hogy legalább két hétig ne érintkezzenek senkivel. A növekvő esetszámok miatt az enyhítések negyedik szakaszát viszont elhalasztották.

Belgrádban múlt pénteken rendkívüli intézkedéseket vezettek be Fotók: MTI

Nem enged be unión kívüli országokból érkező polgárokat Magyarország Szerbia kivételével, mert az ellentétes a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével – közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió azon javaslatának megvitatása után, amelyben azt kérik, hogy a tagállamok nyissák meg határaikat 14 nem európai ország előtt. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora épp ezekkel a környező országokban tapasztalható esetszám-növekedésekkel kapcsolatban tett olyan megállapítást, hogy a koronavírus-járvány novemberre várható második hulláma előtt is felfuthat az esetszám hazánkban, ha azt külföldről behurcolják. Ezért fontos, hogy aki külföldi úti célt választ nyaralása helyszínéül, az tartsa be a higiénés előírásokat. De – tartózkodva arról, hogy bárkit is lebeszéljünk a külföldi nyaralástól, vagy más országokat az esetszám-növekedés miatt rossz színben tüntessünk fel – lehet a legbölcsebb megoldás, ha hazai úti célt keresünk az idei nyaralásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!