180 millió

2021.09.09. 14:00

Kormányzati támogatás a DKSE-nek

Bekerült a kiemelt vidéki sportegyesületek közé a Dunaújvárosi Központi Sportegyesület, amely, 180 millió forintos támogatásban is részesült.

Gallai Péter

Harnos Hanna és Blényesi Réka párosa az U12-es 2000 méteren aranyérmet szerezett Faddon Fotók: DKSE

A klub sporttevékenységének és eredményének ilyen szintű elismerése biztosítani fogja a hosszabb távú stabil, kiegyensúlyozott és tervezhető működést a több mint 1000 fiatal rendszeres sportolását biztosító klub számára – áll abban a közleményben, amelyet a DKSE ügyvezető elnöke, Mátyás Gábor juttatott el csütörtökön szerkesztőségünkbe.

Az alábbiakban a közlemény szövegét változtatás nélkül közöljük:

Rövid áttekintés a DKSE elmúlt másfél évéről

Egyesületünk igen nehéz időszakon van túl, nem kíméltek minket a pandémia negatív következményei, mely sok mindent megváltoztatott az életünkben.

Hajdu Jonatán Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/archív

A sportot, sporttevékenységet csaknem ellehetetlenítő járvány egyesületünket korábban soha nem látott feladatok elé állította. A korlátozások miatt edzéseket, foglalkozásokat jó ideig nem tarthattunk, versenyeken sem vettünk részt. Később igen szűk lehetőségek mentén ismét beindult a munka, azonban veszteségeink jelentősek voltak. Kevesebben látogatták az edzéseket. Névadó támogatónk (ISD Dunaferr Zrt.) a sok évtizedes együttműködés után a nehéz helyzetre hivatkozva 2020 augusztusától megszüntette a támogatást. Nem volt könnyű felállni ebből a helyzetből. A várt covid mentőcsomagból (melyből 58 vidéki sportegyesület kapott támogatást) egyesületünk sajnos nem részesült, kilátástalanná vált helyzetünk. A támogatások és bevételek drasztikus csökkenése oda vezetett, hogy elnökségünk többször fontolóra vette az esetleges megszűnés lehetőségét is, ezt azonban minden alkalommal elvetettük.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő /Dunaújvárosi Hírlap

Az elnökségi tagok elszántságának köszönhetően nem adtuk fel a küzdelmet, minden kapcsolatot megmozgatva bíztunk a jövőben és a megoldásban, hittünk abban, hogy körülményeink jobbra fordulnak és kilábalunk a rendkívüli problémák halmazából. Természtesen igen kemény intézkedésekre volt szükség a költségek minimalizálásának érdekében. Munkavállalóink díjazását közös megegyezéssel 30-70%-kal csökkentettük, egyéb kiadásainkat is csak a legszükségesebbekre redukáltuk, a működőképesség megtartása volt az első számú célunk. A túlélés érdekében változtattuk meg nevünket a korábbi Dunaferr Sportegyesületről Dunaújvárosi Központi Sportegyesületre. A nehézségek ellenére 2020-ban egyesületünk a Sportegyesületek Országos Szövetsége által készített, a megszerzett olimpiai pontok alapján a sportegyesületeket rangsoroló táblázatban 3. helyen végzett. (Csak két nagy budapesti sportszervezet előzött meg minket, az olimpiai pontokat az adott évben rendezett Európa-bajnokságokon, Európa Játékokon, Világbajnokságokon és az Olimpiai- és Paralimpiai játékokon olimpiai és paralimpiai versenyszámokban szerzett pontok adják). Az elmúlt 1 évben szakosztályaink a következő kiemelkedő eredményeket érték el:

Kajak-kenu és sárkányhajó: Hajdu Jonatán a C2-1000 m-es és a C2-500 m-es távon párjával hatalmas fölénnyel nyerte meg az olimpiai és Európa-bajnoki válogatót, így kijutottak a kontinens bajnokságra, ott az előkelő 5. helyen végeztek. Kiss Balázs C1-1000 m-es versenyszámban lett első, majd az EB-n 9. helyezés. A Felnőtt Magyar Bajnokságon Kiss Balázs C-1 500m-en aranyérmet szerzett, Hajdu Jonatán C-2 500m-en szintén első helyen végzett, ugyanebben a számban ezüstérmes lett Slihoczki Ádám.

Röplabda: Az U21-es korcsoportban magyar bajnoki címet szerezett csapatunk. Minden utánpótlás korosztályos bajnokságban indítottak csapatot, volt ahol kettőt is. Az U21-es bajnokságot megnyertük, az U19-ben 2. helyen, az U17-ben 3. helyen végeztünk.

Az Ifjúsági Országos Bajnokságon Makai Lilla aranyérmet, Czifra Bettina bronzérmet szerzett Fotós: Szabóné Zsedrovit Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Torna: Az Ifjúsági Országos Bajnokságon Makai Lilla aranyérmet, Czifra Bettina bronzérmet szerzett. Kovács Zsófia Európa bajnoki címet szerzett ugrásban és felemáskorláton, valamint a tokiói olimpián összetettben a 14. helyen végzett.

Birkózás: A Serdülő Európa Bajnokságon Pupp Viktória 62 kg-ban 5. helyen végzett. A Kadet Európa Bajnokságon Nyikos Veronika 73 kg-ban bronzérmet szerzett, a világbajnokságon pedig az 5. helyen végzett.

Úszás: A párizsi Junior Nyíltvízi Európa-bajnokságon Kovács Seres Hunor rajt-cél győzelmet aratott 5 km-en.

Az, hogy egyáltalán működni tudtunk, megtarthattuk az edzéseket, eljuthattunk a versenyekre, valamint az egyesület mindennapos feladatait elvégezhettük annak köszönhető, hogy nagyon sokan mellénk álltak és abban segítettek, amiben tudtak.

Ezúton szeretném megköszönni a DKSE elnökségének és a felügyelő bizottságának azt a lelkesedést és munkát, amit az egyesület fennmaradása érdekében végeztek. Köszönjük a szülőknek, sportolóknak, edzőknek, munkatársaknak és a támogatóknak azt az áldozatot és kitartást, amiről tanúbizonyságot tettek az elmúlt másfél évben.

Kovács-Seres Hunor Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő /Dunaújvárosi Hírlap

Örömhír számunkra, amit külön szeretnék megköszönni Süli János miniszter úrnak, Dr. Molnár Krisztián úrnak, a Fejér Megyei Közgyűlés Elnökének, valamint Bükki Miklós úrnak a Jövő Új-Városáért Egyesület (JUVE) elnökének, hogy egyeztetéseket követően komoly lépéseket tettek annak érdekében, hogy a DKSE sporttevékenységét, eredményeit ismét elismerjék és ez a működés fenntarthatóságát, további fejlődésünket lehetővé tevő, jelentős, 180 millió forintos anyagi támogatásban is megnyilvánuljon!

Köszönjük Magyarország Kormányának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a bizalmát, hiszen egyesületünk bekerülhetett a kiemelten támogatott vidéki sportegyesületek közé, mely program biztosítani fogja a hosszabb távú stabil, kiegyensúlyozott és tervezhető működést a több mint 1000 fiatal rendszeres sportolását biztosító sportegyesületünk számára!

Bízunk abban, hogy egyesületünk a legnehezebb időszakokat túlélve, megújulva, új lendülettel, erős akarattal és hittel a már megszokott magas színvonalon végezheti munkáját és a jövőbeni sikereivel, eredményeivel örömet szerezhet tagjainak, a városnak és az egész országnak, valamint összetartó közösségként képezheti és nevelheti a fiatalokat testileg és lelkileg a szülők nagy megelégedésére.

Dunaújváros, 2021. szeptember 9.

DKSE 2400 Dunaújváros, Eszperantó út 4..

Mátyás Gábor DKSE ügyvezető elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!