Vas és aranydiplomások

2018.12.12. 14:00

Jubileumi díszokleveles orvosokat köszöntöttek a kórházban

Az egyetemek orvosi karai (a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem) minden év október-novemberében ünnepélyes keretek között köszöntik azon 50, 60, 65, 70, 75 éve végzett orvosokat, akik benyújtották jelentkezésüket, hogy szeretnék megkapni díszoklevelüket. 

duol.hu

Dr. Mészáros Lajos főigazgató a december 10-i főorvosi értekezlet keretében méltatta azokat az évtizedekkel ezelőtt végzett orvosokat, akik élve a lehetőséggel megkapták jubileumi díszoklevelüket az egyetemek valamelyikétől. Közülük dr. Dénes Judit és dr. Gádory Elemér tudott megjelenni az értekezleten, így ők személyesen fogadták a köszöntést.

Vas Diploma – 65 éve szerzett orvosi diploma

Dr. Jákics József

1953-ban Budapesten végezte el az orvosi egyetemet. A László Kórházban kezdett dolgozni, majd 1960-tól Tápióbicskén, később Nagykátán házi gyermekorvosként praktizált. 1965-ben költözött városunkba, amikor elvállalta a dunaújvárosi kórház fertőző osztályának vezetését, mely osztály a kórház főépületével együtt 1965 szeptemberében került átadásra. Főorvos úr infektológiai és gyermekgyógyász szakvizsgával rendelkezik. A csecsemőkori hasmenések, lisztérzékenység vizsgálatában dr. Jákics József az országban az elsők között alkalmazta a vékonybél biopsziát. A vezetésével alakult Antibiotikum Bizottság szintén az országban elsőként valósította meg a gyakorlatban a kórházi antibiotikum politikát, mely bizottság működése mintául szolgált sok más kórház számára is.

Dr. Jákics József fotó: pantaleon.hu

Az eredményes szakmai munka országos hírnevet szerzett az osztálynak, így a ’70-es, ’80-as években városunknak kétszer is lehetőség nyílt megrendezni a Magyar Infektológiai Társaság Vándorgyűlését, 1980-ban pedig elsőként az Infektológiai Szakdolgozók Vándorgyűlését. Ezekben az években dr. Jákics József a Magyar Infektológiai Társaság vezetőségi tagja és az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja lett. A főorvos úr által vezetett osztályt magas szintű szakmai munka, ápolás és családias légkör jellemezte, azonban 1987-ben elhagyta intézményünket, mivel a Fővárosi László Kórházban főigazgató-helyettesi kinevezés kapott, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Főorvos úr ezt követően is tevékenykedett infektológusként a Transzplantációs Klinikán, majd a Rókus Kórházban.

Dr. Jákics József munkáját 1973-ban Miniszteri Dicséret, 1980-ban Kiváló Munkáért elismeréssel jutalmazták, illetve 1982-ben Gerlóczy Zsigmond Emlékéremben részesült.

Arany Diploma – 50 éve szerzett orvosi diploma

fotó: pantaleon.hu

Dr. Dénes Judit

1968-ban végzett a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Budapesten kezdett dolgozni, majd félév után visszatért születési helyére, Romániába, ahol 2 évig tartózkodott. 1970-ben költözött Dunaújvárosba és iskolafogászattal kezdett foglalkozni. 1971-ben szakvizsgázott, 1972-től pedig Dunaújváros Központi Fogászatán, illetve környező települések fogászati rendelőiben látta el a betegeket. A ’90-es években más fogorvosokhoz hasonlóan vállalkozó lett, melynek keretében 1993-ban a Liget közben, majd 1996-tól saját rendelőjében fogadta a körzetébe tartozó, illetve a magánrendelését felkereső betegeket. Munkájában sok örömét leli, jelenleg is aktívan dolgozik.

fotó: pantaleon.hu

Dr. Gádory Elemér

1968-ban kapta diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, melynek elvégzéséhez jó előtanulmányokat biztosított, hogy 1957-től öt évig ápolóként dolgozott a Dunaújvárosi Mentőállomáson. Az egyetem elvégzését követően – három hónapos székesfehérvári alkalmazás után – került a dunaújvárosi kórház I. belgyógyászati osztályára, amely mind szakmai, mind orvosetikai szempontból színvonalas iskola volt számára. Az akkori osztályvezető, dr. Szűcs Zsuzsanna igényes és kemény munkát követelt, valamint a betegek tiszteletét, szeretetét. Gádory doktor itt ismerkedett meg feleségével is, dr. Gergely Sylviával, aki 43 évig dolgozott a neurológiai osztályon. Doktor úr 1973-ban szakvizsgázott belgyógyászatból. 1977-ben elhagyta a kórházat, megpályázta és megnyerte a rácalmási körzeti orvosi állást. Az ott eltöltött három évtized adta munkája, hivatása lényegét. Meggyökerezett, otthon érezte magát, melyet a település is méltányolt, s nyugdíjazását követően díszpolgári címet kapott. A Szent Pantaleon Kórházzal való kapcsolata alapvetően változott, amióta mint beteg látogatja, de örömmel tapasztalja a régi kollegák gondoskodó szeretetét, az egyre fiatalabb kollégák szakmai felkészültségét, lelkes hozzáállását, valamint az intézmény koncepciózus fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!