szakképzés

2021.11.06. 07:00

Jövőképet tudnak mutatni a továbbtanulás előtt álló fiataloknak

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum igazán kitett a továbbtanulás előtt álló fiatalokért: rendkívül látványos, élménydús programot kínált számukra, hogy segítsék a pályaválasztásukat.

Molnár Emese

Fotó: LI

A Dunaújvárosi Szakképzés Napját öt évvel ezelőtt szervezték meg először azzal a céllal, hogy a centrumhoz tartozó tagintézmények a képzési kínálatukat egyszerre, egy helyen és időben mutathassák be a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek. Tavaly a járványügyi helyzet miatt elmaradt, helyette online videókkal szolgáltak a fiataloknak. Most viszont már minden résztvevő nagyon várta a programot, amelyet november 5-én tartottak a Dunaferr Technikum és Szakképző Iskola Apáczai úti tagiskolájában – természetesen a járványügyi ajánlásokat figyelembe véve.

A Lorántffy iskola fodrásztanulói eredményesen szerepelnek a szakmai versenyeken is Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ismerve a dunaújvárosi középiskolákat, biztosak voltunk benne, hogy igazán kitesznek majd magukért. Már a bejáratnál nagy volt az öröm, ugyanis a Star Warsból ismert Artu Ditu fogadta az érkezőket. Nem hagyhattuk ki a közös képet vele, és fotózkodtunk a szelfikeretnél is, amit a Hild iskola tanulói készítettek. Tele volt a folyosó, az emelet és a tornaterem is az iskolák, a duális partnerek, cégek, a helyi iparkamara standjaival: a gyakorlatban is ki lehetett próbálni a különféle szakmákat az oktatók és a kortársak útmutatásával. A helyi iparkamara egy olyan pályaorientációs programmal készült, amelynek során VR-szemüveggel lehetett játékos feladatokat megoldani.

Testközelből ismerhették meg a különféle szakmákat

Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója szerint nemcsak azért különleges ez a rendezvény, mert hat iskola (a Dunaferr, a Hild, a kereskedelmi, a Lorántffy, a Rudas és a pusztaszabolcsi Szabolcs Vezér) van jelen egy időben, hanem azért is, mert minden, a képzési kínálatban szereplő szakmát ki lehet próbálni, kézbe lehet venni, meg lehet fogni, fel lehet építeni. A rendezvény látogatói nem egyszerűen szemlélői a különböző mesterségeknek, hanem részesei is lehetnek. A főigazgató szerint nagyon fontos a hiteles és pontos tájékoztatás, mert az új szakképzési rendszer talán még sokak számára ismeretlen. Éppen ezért aznap délután egy szülői értekezletet is tartottak, hogy minden felmerülő kérdésre választ adjanak.

A rendvédelemhez kapcsolódóan fegyverbemutató is volt

A főigazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy ezután a tagintézmények is megrendezik saját nyílt napjaikat, amik azért fontosak, mert ott mélyebben megismerhetik az intézményeket, az iskolai miliőt.

Piros Mariann, a centrum kancellárja a szakképzés ünnepnapjának nevezte az eseményt, ahol együtt van mindenki, aki érintett vagy érdekelt lehet a szakképzésben: az iskolák, a tanárok, az oktatók, a diákjaik, az általános iskolák végzősei, valamint a duális partnereik, akiknek a megújult szakképzésben kiemelkedő szerepük van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!