Januártól változik a városban a szemétszállítás rendje

2018.12.31. 07:00

Január 4-én és 18-án szállítják el a konténerek mellé kihelyezett fenyőfákat

Újragondolta a szemétszállítás rendjét a Dunanett Nonprofit Kft., tudtuk meg Márton Lászlótól, a társaság ügyfélszolgálati vezetőjétől.

Balla Tibor

Az ünnepek után a legaktuálisabb kérdés, mikor szállítja el a szolgáltató a kiszolgált fenyőfákat. Márton László elmondta, a törvény értelmében biztosítani kell a zöldhulladék gyűjtését. Az év első hónapjában két napot, január 4-ét és 18-át jelölték ki erre mind a társasházas, mind pedig a családi házas övezetekben. Mélykút és Pálhalma területén is a dunaújvárosi dátum érvényes.

Fontos tudni, hogy ezeken a napokon kizárólag a fenyőfákat szállítják el. Mégpedig azokat a karácsonyfákat, amiket a szemétgyűjtő edények, illetve az edénytároló ketrecek mellé tesznek ki a lakástulajdonosok. A város utcáiról Adonyba szállítják ezt a zöldhulladékot, ahol komposztálással újrahasznosítják.

Beszüntetik a szombati ürítési napot, helyette pénteken viszik el a szemetet. Mélykútra és Pálhalmára pedig péntek helyett csütörtökön megy a kukásautó Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Remélhetőleg ez a helyzet hamarosan megváltozik, hiszen tervben van, hogy Dunaújvárosban is létesül komposztálótelep a jövő év közepére, és akkor már helyben hasznosul majd a levél, a fű, a gally.

Már megvannak a 2019-es évre vonatkozó zöldhulladék-szállítási időpontok, amelyek a szolgáltatási régió összes településére lebontva megtalálható a Dunanett honlapján, de hamarosan a lakók is megkapják a dátumokat, méghozzá saját településükre lebontva. Erre a tervek szerint január második hetében kerül sor. Ekkor kapják majd meg a 2019-es matricákat is egy tájékoztató kíséretében, ami egyebek között arról is szól majd, hogy milyen határidővel kell felragasztani azokat a gyűjtőedényre. Addig az előfizetőknek a 2018-as matrica érvényes.

Beszüntetik a szombati ürítési napot, helyette pénteken viszik el a szemetet. Mélykútra és Pálhalmára pedig péntek helyett csütörtökön megy a kukásautó Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Nagyon fontos tudni, hogy a kommunális hulladék szállításában lényeges változás lesz január elsejétől, ami a családi házas övezetet nem érinti (az Óvárosban, Újtelepen, Táborálláson a keddi nap a szállításé), csak a társasházas övezetet. A korábban megszokott hétfő, szerda, szombati szállítási napok az év első napjától hétfő, szerda, péntekre változnak.

A mélykúti, valamint a pálhalmai előfizetőknél a szállítás péntek helyett csütörtökön történik majd a jövőben. Erre fontos odafigyelni, hogy a gyűjtőautó személyzete hozzáférhessen az edényekhez!

Dunaújvárosban a változás érinti a közületeket is, a Dunanett Nonprofit Kft. egységesítette a szállítást, így a közületi előfizetőknél is a hétfő, szerda, pénteki időpont a mérvadó, még akkor is, ha netán náluk eddig kedden és csütörtökön vitték el a szemetet. Egyetlen kivételt a Szent Pantaleon Kórház képez, ott marad a heti hat szállítási nap. Bár az edények hozzáférhetősége miatt fontos a változás, hiszen ha pénteken nem férnek hozzá, akkor nem tudják üríteni sem, így hétfőn már a hétvégén keletkező mennyiséget is be kellene fogadnia az edénynek, ami ugye nem lehetséges. A szállítási sűrűségben viszont nem lényegi a változás, hiszen lesznek olyan városrészek, ahová csak pénteken délután jut el a gyűjtőjárat, az pedig már nagyon közel van a szokott szombat reggelhez képest. Egy pozitív kihatása egészen biztosan lesz a változásnak, ezentúl szombaton reggel nem ébredünk kukásautó zajára.

Továbbra is térítésmentes a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés a családi házas övezetben élő előfizetők számára, a társasházaknál továbbra is marad a gyűjtőszigetes szelektív hulladékgyűjtési módszer. A szigetek körül kialakult áldatlan helyzetet igyekeznek felszámolni. Márton László elmondta, az év elején egy új rend szerint, kéthetente igyekeznek rendet tenni a gyűjtőszigetek körül. A gócpontként kezelt nyolc sziget, a Gagarin téri, Esze Tamás utcai, a Martinovics utcai, Bagolyvári, a CIB bank melletti, a Bástya utcai, valamint a Rudas iskola melletti és a Béke városrészi két-két sziget kiemelt figyelmet kap. Kevesen tudják, de a Budai Nagy Antal úton lévő hulladékudvarban is térítésmentesen leadható a szelektíven gyűjtött PET palack, papír-, fém-, üveghulladék. Az udvar hétfőn és vasárnap zárva tart, de kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton is reggel 8-tól délig, szerdán pedig 13 és 17 óra között fogadja a szelektív hulladékot.

A házhoz menő szelektív gyűjtéshez szükséges zsákot a Dunanett Nonprofit Kft. dunaújvárosi ügyfélszolgálatán lehet átvenni. Változás annyiban történt, hogy ekkor az egész éves adagot megkapják ezentúl. Ugyancsak kevesen tudják, hogy az újrahasznosítható szelektív hulladékot a családi házas övezetekben nemcsak az ügyfélszolgálaton kapott zsákban, hanem bármilyen átlátszó (!) háztartási zsákban (lehetőség szerint tisztán, laposra hajtogatva vagy taposva) ki lehet helyezni az elszállítás napján reggel 6 óráig.

A komposztálható zöldhulladékot viszont továbbra is csak a biológiailag lebomló zsákban szabad kitenni, hiszen az zsákostól kerül a komposztálóba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!