Befejeződött a katasztrófavédelmi művelet

2020.10.10. 20:20

28 embert láttak el az ipari balesetben, ami a Pannonia Bio gyárban történt – galériával frissítve

A klórgáz környezetbe kerülését sikerült megszüntetni, a katasztrófavédelmi mobil labor és a tűzoltóegységek befejezték munkájukat a helyszínen. A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

duol.hu

Frissítve – 2020.10.10, 20:24 Befejeződött a katasztrófavédelmi művelet Dunaföldváron

Tűzoltói biztosítás mellett a délutáni órákban átfejtették a tartályból a veszélyes anyagot Dunaföldváron, ahol korábban ipari baleset történt. A klórgáz környezetbe kerülését sikerült megszüntetni, a katasztrófavédelmi mobil labor és a tűzoltóegységek befejezték munkájukat a helyszínen. A hatóságok vizsgálják a baleset körülményeit.

Frissítve – 21:00 (MTI) – Csökken a klórgázképződés, de továbbra is védekezni kell a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári etanolüzemében, ahol péntek reggel ipari baleset történt

Köves Péter Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta: a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a baleset környezetében, a kalocsai tűzoltóegység pedig továbbra is védősugárral akadályozza a klórgáz terjedését. A levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül változatlanul a veszélyességi határérték alatt van, sem a környező üzemek, sem a lakosság nincsenek veszélyben.

Az esemény az üzem 47 munkatársát érintette, akik közül 28 embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, hármat pedig megfigyelésre bent tartanak – közölte a társaság.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenhárman súlyos, tizenöten könnyű mérgezést szenvedtek. A gázmérgezés tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. A sérülteket ellátásra, illetve megfigyelésre a dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházba szállították.

Frissítve – 19:59 – Folyamatosan csökken a környezetbe kerülő klórgáz Dunaföldváron

A katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos méréseket végez a baleset környezetében, a kalocsai tűzoltóegység pedig védősugárral akadályozza a klórgáz terjedését. A levegőbe kerülő gázkoncentráció mértéke a védőövezeten kívül továbbra is a veszélyességi határérték alatt van, így sem a környező üzemek, sem a lakosság nincsenek veszélyben. A katasztrófavédelem szakemberei az esemény teljes felszámolásáig biztosítják a helyszínt.

Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület fotói

Frissítve a cég közleményével – 14:40

Megérkezett a cég sajtóközleménye, amely megerősítette az eddig leírtakat.

2020. október 9-én, péntek reggel 7 óra 45 perckor baleset történt a Pannonia Bio dunaföldvári gyáregységében. A szerencsétlen esemény az üzem negyvenhét munkatársát érintette, akik közül huszonnyolc embert szállítottak kivizsgálásra kórházba, három személyt pedig megfigyelés céljából bent tartanak. Az ipari baleset lakott területet nem érintett.

A jelenlegi információk szerint egy hat köbméteres tartályban tárolt 4500 liter hypóhoz eddig tisztázatlan okból 400 liter salétromsav keveredett, amely heves kémiai reakciót okozott. Ennek eredményeképpen jelentős mennyiségű klórgáz szabadult fel és többen rosszul lettek az üzem területén. A keletkező gáz hatása mindemellett a szomszédos üzemeket és lakott területeket nem érintette. Az anyagi kár elenyésző, robbanás, tűzeset nem történt.

A tűzoltóság a klórgáz terjedését védősugár alkalmazásával gátolja meg, egészen addig, amíg a reakció eredményeként további gáz szabadul fel. A katasztrófavédelem két mérőkocsival folyamatosan figyeli a levegő minőségét, a védőzónán kívül egészségre káros gázkoncentráció nem mutatható ki.

A balesetben megsérült dolgozók állapotáról folyamatosan tájékozódunk és részükre minden szükséges támogatást megadunk ahhoz, hogy a lehető leghamarabb gyógyult állapotban hazatérhessenek a családjukhoz. A Pannonia Bio Zrt menedzsmentje a helyszínen vizsgálja a baleset körülményeit és annak lehetséges okait, a gyár működésében a baleset fennakadást nem okozott, a termelés folyamatos és zavartalan.

Frissítve – 13:20 – Összefoglaltuk az eddig történteket

Üzemi baleset miatt klórgáz szabadult fel a dunaföldvári bioetanol üzem egyik szabadtéri tartályából. Huszonnyolc embert kellett kórházba szállítani az eset kapcsán. A katasztrófavédelem szakemberei méréseket is végeztek, a védőzónán kívüli terület levegőjében nem volt veszélyes gázkoncentráció.

A katasztrófavédelem hivatalos közleményben vázolta az eset részleteit, miszerint Dunaföldváron, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hatköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag kémiai reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.

A mentők és a rendvédelmi szervek a riasztás után azonnal a helyszínre vonultak.

A klórgáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a mentőautók mellett négy mentőhelikoptert és egy tömeges baleseti egységet (TBE) is riasztottak. Huszonnyolc embert láttak el és szállítottak kórházba, közülük tizenhárman súlyosabb, tizenöten könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettek (könnyű mérgezés, illetve tünetmentes személyek megfigyelés céljából történő beszállítása), a betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta.

A katasztrófavédelem tájékoztatása alapján, a tűzoltóegységek védősugarat működtettnek a tartály környékén, ezzel megakadályozták a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei is a helyszínen voltak és állandó felügyelet alatt tartották a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végzett. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem volt mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti.

A védelmi, mentési munkálatok ideje alatt Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere a közösségi oldalon is tájékoztatta a lakosságot az esetről. Mint mondta, a Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelte a kialakult helyzetet. A kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem volt szükséges. Óvatosságból, elővigyázatosságból kérte az oktatási intézményeket, hogy délelőtt ne szellőztessenek, de más védelmi intézkedést nem kellett tenni.

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Megyei Rendőrkapitányság sajtószóvivője arról tájékoztatott bennünket, hogy a Paksi Rendőrkapitányság a büntetőeljárási törvény szabályainak megfelelően eljárást folytat az ügyben.

Mi körülbelül 10 órára értünk a helyszínre, addigra már a mentők elhagyták a területet. Az üzem külső területén kisebb-nagyobb csoportokban álltak vélhetően a cég dolgozói, illetve a céghez tartozó munkavállalók, mintegy ötven személy.

A Pannonia Bio Zrt. is tájékoztatást ígért az ügyről, várjuk a cég közleményét.

Frissítve: 12:55 – OMSZ közlemény

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője az alábbi tájékoztatást adta: A gázmérgezés helyszínére a mentőautók mellett négy mentőhelikoptert és egy tömeges baleseti egységet (TBE) is riasztottunk. 28 embert láttunk el és szállítottunk kórházba, közülük 13-an súlyosabb, 15-en könnyebb mérgezést szenvedtek, jellemző tüneteik torokkaparás, könnyezés, a súlyosabb esetekben nehézlégzés voltak. A kórházba szállításhoz egy autóbuszt is igénybe vettünk (könnyű mérgezés, illetve tünetmentes személyek megfigyelés céljából történő beszállítása), a betegeket négy kórház (Dunaújváros, Székesfehérvár, Szekszárd és Kecskemét) fogadta.

Frissítve: 11:22 – Időközben a katasztrófavédelem is kiadta a hivatalos közleményt

Lakott területet nem érint a dunaföldvári ipari baleset

Fotó: olvasó

Dunaföldváron, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hatköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti.

Frissítve: 10:30 – Videóban tájékoztat a polgármester

Időközben a település polgármestere Horváth Zsolt a település honlapján videóban tájékoztatta a lakosságot. Elmondása szerint ma reggel a Pannonia Bio Ethanol Zrt területén hypohoz salétromsavat kevertek, amelynek következtében klórgáz szabadult fel. Jelenleg a baleset elhárításán dolgoznak.

 

Frissítés: 10:15 – videó

Az alábbi fotót és a videót olvasónk küldte. A videón látszik, hogy mentőhelikopterrel is végzik a mentést:

[video width="1920" height="1080" mp4="https://www.duol.hu/wp-content/uploads/2020/10/20201009095928.mp4"][/video]

9: 09 – Dunaföldvár település önkormányzata az alábbi közleményt tette közzé közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=181882306854153&id=107873220921729

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!