lépésben, ügetésben és vágtában

2019.06.20. 17:30

Így született Solt-Révbérpusztán a lovasfogat Guinness-rekordja

Azt, hogy Solt-Révbérpusztán Guinness-rekordot állítottak be egy különleges lovas hajtásban, percek alatt megtudta a világ. Mi egy érdekes dolognak jártunk utána: hogyan született ez a siker?!

Balogh Tamás

Tóth Lajos bölcskei lovász. És nem mellékesen tűzoltó is. Dunaújvárosban. Keményen áll a lábán, a lovaknál nem szokása megrettenni semmitől sem. A gépjárművekkel már nem vállalja be a száguldást. Lovas emberként viszont nem ismer akadályt. Legutóbb Guinness-rekordot állított be a teljesen egyedi „puszta húszasával”, Solt-Révbérpusztán, pünkösdhétfőn!

A lovaival együtt dolgozva, nyeregből, szekérből vagy hintón ülve is kiváló sportteljesítményekre képes. A híres „puszta ötösével”, amelyben elöl három, hátul két ló halad, ő maga pedig a hátsó kettes hátán állva hajt, tizenegy éve sikeres fellépője az ország híres lovasbemutatóinak is. Öt éve a sajátjaival varázsolja el a közönséget.

Rajtra készen a húszas fogat Révbérpusztán. Tóth Lajos a saját lovain állt, mert azokat ismeri, és sajátjai vannak az előtte lévő sorban is Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Araczki László Solt-Révbérpuszta lovas telepének a vezetője keresett meg azzal az ötlettel, hogy csináljunk egy Guinness-rekord-kísérletet, Örömmel álltam rá. Ebbe a fogatba hat lovamat adtam bele, a hajtó pedig én lettem – mondta Tóth Lajos. Hozzátette: – A puszta ötöst már nagyon sokan ismerik. Az elv húszasban is hasonló, csakhogy itt három helyett hat ló van egymás mellé fogva, és nem egy, hanem három sorban haladnak!

A lovasok nemzedékei a találkozón – lóra termett a magyar

A záró kettes előtt a klasszikus versenyszámhoz hasonlóan a hajtó áll, és irányítja a kisebb ménesnyi lovat. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, összeszokott lovaknak kellene lenniük, de ezek nem azok! Februárban kezdtük őket összefogni. Először tizenegyeket, utána tizennégyet, végül pedig a húszat. Ezt követően úgy folytattuk a munkát, hogy csak a hatos sorokkal, külön-külön gyakoroltam. Előbb az elsővel, aztán a másodikkal, végül a harmadikkal. Amikor már valahogy mentek, akkor egybefogtuk őket. Nagy munka volt.Hogy szót lehet-e velük érteni? Majd megmondom, ha sikerül. Szépen alakult a produkció, de tegnap a főpróbán mégsem működött, ami nagy csalódás volt. Nem tudtam megállni velük a vágtából, nem álltak vissza. Baleset nem lett belőle, csak egy „kazalba” keveredtek. Volt már ilyen eset, de akkor szerencsére sorban tudtam őket tartani. Ezek a lovak nem ismernek engem annyira, hogy el is fogadjanak, csak a sajátjaim. Úgy kötjük be őket, hogy az enyémeken állok, és azok vannak az előttem lévő sorban is. Az előzőknek az a legfontosabb, hogy szóra hallgassanak, mert nagyon messze, legalább tíz méterre vannak tőlem. Innét nem tudok velük mit csinálni. Az enyémeknek durrantok az ostorommal, azok elindulnak, mert itt vannak hozzám közel.

Araczki László a versenyen

– A befogáshoz közel egy órára van szükség, de nem is egyedül. Aztán az, hogy hogyan viselik el egymást, az majd a végén kiderül. Ezek ma nem nagyon pihentek, mert van, amelyik egyenesen a programról jön ki, ahogy az én ötösöm is. Nem mindig jó, ha ki vannak pihentetve. Valamelyiknek jó, a másiknak nem.

– Egy perc lépés, egy perc ügetés, egy perc vágta. Öt perc alatt meg lesz az egész, amiért már fél éve dolgozunk. A pálya nincs kijelölve, de inkább azt a területet választom, ahol már korábban gyakoroltam velük. Bízom magamban, amit lehet, megteszek a sikerért, de itt húsz lóval kell együtt dolgoznom. A vágtából szóra kell visszaálljanak, és ahogy mondtam, tegnap nem fogadtak szót.

A sikeres gyakorlat után a következőket mondta Tóth Lajos: – Nagyon örülök neki, hogy ilyen szépen összejött. Szerencse is kellett hozzá, hogy ilyen jól lehessen irányítani őket. Hogy névről szólítottam a lovakat? Csak azokat, amelyiket úgy is ismertem! – teszi hozzá nevetve. – Komolyra fordítva, a felkészülés alatt mindet megismertem, de most csak azokat utasítottam, amelyeknek fontos szerepük volt, mert azok vitték a szerelvényt. Az első sorban a középső a Babi, neki többször is szóltam. A tempóváltást az ostorral való durrantással jeleztem nekik. A vágtánál már csak engedtem őket! A tegnapi eset után nagyon izgalmas volt a megállás, ami most prímán sikerült. Nem tudom, hogy ma mi kellett hozzá, talán az adrenalin miatt erősebb volt az akaratom. Nagyszerű érzés volt ekkora és ilyen lelkes közönség előtt dolgozni a lovakkal. Köszönöm nekik a buzdítást és az elismerő ünneplésüket!

Gál Gábor is izgult

A rekordkísérlet ötlete Araczki Lászlóhoz, a Solt-Rév­bérpuszta lovas telepének a vezetőjéhez kötődik. A siker részese, hiszen az aprólékos felkészülésben is fontos szerepe volt: – Tudtam, hogy a Tóth Lajos egy ügyes lovas, és ezért mondtam neki, hogy döntsük meg az előző rekordot, a tizenhetest. Sok munka és idő kellett a felkészüléshez. Nagy feladat volt a harminckettőből ezt a húsz lovat kiválasztani. Az elején összevesztek, és ezért folyamatosan cserélgettük, hogy megtaláljuk a helyüket, és ha nem sikerült, másik állt a helyükre. Nagyon fontos volt a gyakorlatok kívülről való megfigyelése és a tanácsadás. Azt én láttam, hogy melyik van előrébb vagy visszább, mert a lovastól olyan távolságban vannak, hogy ő nem tudja azt jól megítélni. Ilyenkor az igazat kell mondani, mert csakis azzal tudok neki segíteni. Nem számít, ha a lovasnak akkor rosszkedve lesz tőle. Így most együtt örülhetünk. Sikeres napunk volt. Boldog vagyok, hogy ekkora és ilyen csodálatos közönség előtt mutathattuk be a tudásunkat. Most a rekordok dolgában egy kicsit pihenni fogunk. Majd, ha valaki ezt a rekordot megdönti, akkor újból jelentkezünk. Készen állunk rá.

Gál Gábor, a magyarországi rekordok regisztrátora örömmel mesélt Guinness-rekord beállításáról:

Tóth Lajos

– Úgy érzem, hogy ez a rekord egy egészen különleges emberi teljesítmény, hihetetlenül nagy dolog volt. Akkor lehet rekordról beszélni, ha a lovas három jármódban: lépésben, ügetésben és vágtában is egy percen keresztül uralja a lovakat. Húsz lovat ennyi ideig együtt tartani rendkívüli feladat. Nem tudom közömbösen figyelni a hasonló kísérleteket, hiszen mi már több hónappal a kísérlet előtt beszélgetünk és megismerjük egymást. A lelkemen viselem, hogy sikerüljön, amit meg szeretnének csinálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!