Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület

2020.08.12. 14:00

Hogy felhőtlen legyen a kikapcsolódásunk

Dunaújváros és környékének horgászait – akik 2500-an vannak – a közhasznú Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület fogja össze. Somfai Rezső elnök a feladatokról beszélt.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Eniko

Hogy mennyire nem csak a felhőtlen kikapcsolódásról szól a horgász­egyesületben tevékenykedők élete, jól mutatja az elmúlt hónapban tapasztalt halpusztulás is, ami szerencsére sokkal kisebb mértékű volt, mint a pár évvel ezelőtti. Most ennek az eszkalálódását sikerült elkerülni, de a végleges megoldásig még sok a tennivaló. A halgazdálkodással ugyanis nem csak jogok, kötelességek is járnak, amit az egyesület nagyon komolyan vesz. A horgászat rekreációs tevékenység, ezért is igyekeznek úgy alakítani, hogy a hobbit űzőknek a lehető legalacsonyabb tagsági díj mellett tartsák meg a megszokott színvonalat, vagy próbálják emelni. Ehhez az egyik legfontosabb a halasítás. Évente hozzávetőleg 65 mázsa halat telepítenek a kezelésükben lévő vízfelületeken, a szabadstrandon, a Felső-öbölben és a Kikötői öbölben.

Somfai Rezső, a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke

Ez utóbbinál „parkolnak” a horgászok hobbihajói. A stégeket karban kell tartani, ami pénzbe kerül. Mivel tagdíjat nem szeretnének emelni, ezért a szolgáltatást bővítik, mégpedig a stégek számának növelésével. Ennek is elérték a határát, a terület sem nagyon enged többet, és a mostani stég 96 méteres, ami éppen négy méterrel van azon méret alatt, ami után már a mostani háromszorosát kellene fizetniük a hatóságnak. A kikötő kikotrása meghozta az eredményt, mert korábban a nyári alacsonyabb vízállásnál sokszor az iszapban ültek a hajók. Most ez nem képzelhető el, a legrosszabb esetben is bőven két méter mély a víz.

Nem nyújt túl esztétikus látványt, hogy a kikötéshez csillapításként használt elemek nagyon sokfélék. Van, aki hungarocellt, van, aki műanyagkannát, van, aki hordót használ. Ezek nemcsak látványban, de funkcionalitásban sem egységesek. Ezért igyekeznek egységesíteni. Már harminc darabot rendeltek a speciális eszközből, és a jövő héten újabb negyven darab érkezik, amivel látványosan megváltozik majd a kikötő képe. Ez sem kerül a horgászoknak pénzbe, a forrást sikerült kigazdálkodniuk.

A szabadstrand kikapcsolódást és tennivalót is nyújt Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ugyancsak sokéves problémát szüntetnek meg a régi, vasműből, innen-onnan összeszedett szekrények lecserélésével. Elhatározták, két év alatt egységesítik ezeket is. Már a régi szekrények kilencven százalékát kiszedték, és szép, nagy, újakra cserélik, hogy a horgászok ezekben kényelmesen tárolhassák a felszerelésüket. Hamarosan a helyére kerül az utolsó húsz darab, és ez a program is véget ér.

De csak ez – a feladatok sora még messze nem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!