karkötőt kapnak az első szavazók

2019.05.23. 17:30

Hét lakattal lezárva őrzik az EP-választás kellékeit

A helyi választási iroda munkatársai megtették a szükséges előkészületeket, hogy minden rendelkezésre álljon a vasárnapi európai parlamenti választáshoz. Korábban ellenőrizték, hogy a helyben tárolt szavazóköri kellékek (fülke, urna, pecsét) rendben legyenek. A szavazókörben használt urnák és a mozgóurnák közül egyet-egyet kellett kicseréltetni.

Körmendi Erzsébet

Ezek is megérkeztek szerdán azzal a szállítmánnyal, amelyet a területi választási iroda továbbított a településekre, így Dunaújvárosba is. Jelen voltunk a szállítmány érkezésénél: rendőri és polgárőri biztosítással, zárt dobozokban hozta a teherautó a városházára szavazólapokat, valamint a voksoláshoz szükséges kellékeket, így például a borítékokat, a plombákat, a záró címkéket, a nemzeti színű kötegelő szalagokat, csomagolóanyagokat, a szavazási tájékoztatót tartalmazó plakátokat, tollakat. Ez utóbbiak azért fontosak, mert a szavazókörökben csak a központtól kapott tollat használhatják a szavazatszámlálók.

Rendőri és polgárőri biztosítással, zárt dobozokban hozta a teherautó a városházára szavazólapokat, valamint a voksoláshoz szükséges egyéb dolgokat Fotók: Zsedrovit Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Érdekességként megmutatta a helyi választási iroda (HVI) vezetője, dr. Sürü Renáta jegyző azt az európai uniós címerrel díszített nemzeti trikolór karkötőt, amelyet azok a fiatalok kapnak majd ajándékként, akik életükben először most élhetnek szavazati jogukkal. A választás valamennyi kellékét zárt, külön riasztóval ellátott helyiségben tárolják, és a portaszolgálat is fokozott figyelemmel ügyel a hivatalnak erre a helyiségére. A rendőrséggel és a polgárőrséggel tegnap (szerda) délután még egyeztették a teendőket. A választáshoz szükséges minden dolgot a szavazás reggelén, vasárnap, 5 órakor kezdik kiszállítani a szavazókörökbe, ahol a szavazatszámláló bizottságok tagjai ellenőrzik azokat, majd a helyiségeket lezárják 6 óráig, a szavazókör nyitásáig, amiből Dunaújvárosban 47 van. A különleges szavazókör az 5-ös, a közgyűlési terem előtti aulában működik majd, ott adhatják le szavazatukat az átjelentkezettek és a települési állandó lakcímmel rendelkezők.

Pásti Norbert, a választási iroda tagja és dr. Sürü Renáta jegyző, a HVI elnöke a mozgóurnát tartja a kezében

A szavazókörök reggel 6 órakor nyitnak és 19 óráig várják a választópolgárokat. A helyi szavazatszámláló bizottságok 399 tagból állnak; a sofőrökkel, a választási bizottságban és az irodán tevékenykedőkkel együtt mintegy 500-an dolgoznak majd azért, hogy minden rendben menjen nap közben a voksolás ideje alatt, valamint este a szavazatok számlálásakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!