hólepte táj

2021.03.19. 12:30

Havas reggelre ébredt Dunaújváros

Több olvasónk küldött felvételeket a csütörtök éjszakai havazásról, amely éjszaka sem csillapodott, így bármennyire szokatlan, de március 19-én pénteken havas városkép tárul a szemünk elé.

duol.hu

Frissítés, 12:50 – Perkáta is behavazódott

Fotók: Szentes Kitti
Fotók: Szentes Kitti
Fotók: Szentes Kitti
Fotók: Szentes Kitti
Fotók: Szentes Kitti

 

 

Frissítés: 7:05 – Kulcs is behavazott! Az alábbi fotókat Antal Lajos küldte Kulcsról!

Fotó: Antal Lajos
Fotó: Antal Lajos
Fotó: Antal Lajos

Az utóbbi fotó szintén Kulcson készült, egy előfizetőnktől kaptuk

Fotó: amatőr

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint várható volt az ország egyes részein a téli csapadék, de március 19-én József napján, amikor az egész magyar nyelvterületen ismert mondás szerint: „Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!” nem hófödte látképet vízionál maga elé az ember.

Most mégis ez történt, amelyről olvasónk Türei Vivien küldött képes és videós anyagot:

Fotó: Türei Vivien

A nagy pelyhekben hulló havazást később eső váltotta, majd reggel ismét szálingózni kezdett a hó. A fénykép és a videó csütörtökön este (március 18-án) 23:30 körül készült.

Orvosmeteorológia: Front nem terheli szervezetünket. Az évszakos átlaghoz képest hűvösebb időjárás miatt az arra érzékenyeknél enyhe hidegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak. Náluk mellkasi fájdalom, vérnyomás emelkedés jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. Általános tünetként vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az ízületi fájdalmak is felerősödhetnek. Korábbi műtétek és csonttörések helyén fájdalom alakulhat ki.

Pénteken egyébként napközben a záporok, hózáporok (amelyekhez jég és hódara is társul) mellett néhol (elsősorban a Dunántúl északnyugati részén) zivatar is előfordulhat – írja a met.hu. Az eleinte változó irányú szél északnyugatira fordul és megélénkül. Reggel szinte mindenhol fagyni fog, délután is hűvös lesz, mindössze 5 és 10°C között alakul a hőmérséklet.

A hétvégén

Az előrejelzések szerint szombaton nagyrészt erősen felhős lesz az ég, a déli tájakon lehet vastagabb a felhőzet. A Dunántúlon fordul elő nagyobb eséllyel kisebb csapadék. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős. Délután mindössze 3 és 9 fok közötti értékeket mérhetünk. Vasárnap az erős északnyugati szél hatására csökken a felhőzet, többórás napsütésre van kilátás. Csak néhol fordul elő zápor, hózápor. A hőmérséklet csúcsértéke 5 és 10 fok között valószínű.

Ha Önnek is van felvétele a márciusi havazásról, küldje el nekünk a [email protected] címre.

Forrás: koponyeg.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!