Egyedi textilmaszkok

2020.10.15. 20:00

Határ a gyémánt csillagos ég

Mára igencsak felvirágzott a textilmaszk piaca, a széles választéknak csak a fantázia és a pénztárca szab határt.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

A magunk és mások védelme érdekében kötelezővé tették a szájmaszk használatát sok helyen még az év első felében a koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt. Az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselni kellett például a boltokban, a buszokon, egészségügyi intézményekben, a kisebb, zárt terekben. Igyekeztünk mindannyian beszerezni az előírt védőeszközöket: a szájmaszkot, a gumikesztyűt és a kézfertőtlenítőt.

Egy kis humorral is feldobhatjuk a maszkunkat Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Emlékszem, akkor még többször kellett szembesülnünk azzal, hogy vannak üzletek, patikák, ahol ideiglenesen hiánycikkek voltak ezek a termékek. Sok önkéntes vállalkozott arra, hogy jótékony céllal, ingyenesen varrta a textilmaszkokat intézményeknek, idősotthonoknak, rendőröknek, a család és a baráti kör számára. Itt kezdődhetett a szájmaszkok virágkora, hiszen ekkor különféle mintázatú maszkok készültek, amelyeket sokkal szívesebben hordtak az emberek, mint a sima orvosi maszkot. Nem mellesleg a minőségi textilmaszkok moshatóak is, így egy használat után nem kell kidobni.

Aztán elért minket a járvány második hulláma, ismét elengedhetetlen felszerelés a szájmaszk, praktikus, ha van a kabátzsebünkben, a kocsiban, a táskánkban is egy-egy a biztonság kedvéért.

A számítógépes játékok emblémái is megjelentek már Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

A textilmaszk gyártására sok cég és magánszemély is ráállt. Rengeteg mintájú, feliratú terméket kínálnak megvételre, lehetőség van egyedi maszk készítésére is, így olyat hordhatunk, amely tetszik ízlésünknek, vagy tükrözi a személyiségünket. Böngészve az internetet, a különféle webáruházakat, általában 700-1000 forintért rendelhető egy maszk, legyen az két-három-négy rétegű, és további ezer forintért bármilyen felirat, fénykép helyezhető rá (gépi nyomással vagy hímzéssel). Vannak kész figurás maszkok, ijesztőek és viccesek, például bohócszájas, vegy­védelmi mintázatú, vagy olyan feliratú, amely a koronavírust küldi el melegebb éghajlatra. Egy másik fontos tényező a maszk virágkorát illetően, hogy a felület reklámhordozó erővel bír. Sok márkajelzéses, céges logóval ellátott maszk is piacra került. Kíváncsiságból rákerestem, hogy a kedvenc márkám, a Tommy Hilfiger milyen maszkot kínál és mennyiért. Hazai oldalon nem, csak külföldi webáruházból rendelhető, van már 20 dollárért, és persze 30-ért is. Természetesen az ár a többi között a minőség és a dizájn függvényében emelkedhet. Egy augusztusi cikk szerint (korkep.sk) az izraeli Yvel ékszergyár dolgozik a világ legdrágább szájmaszkján, amely 1,5 millió dollárba kerül. A megrendelő igénye alapján 18 karátos fehéraranyból alkotják, és a 3600 darab fehér és fekete gyémánton kívül egy N99-es filtert is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!