Fák telepítése és a közművek

2020.03.10. 14:00

Folytatódik a Vasmű úti platánfák tönkmaradványainak eltávolítása

Egy időre megtorpant a Vasmű úton az egykori platánfák földben maradt tönkjeinek az eltávolítása. Jó ideig állt a munka, majd múlt héten újra elkezdődött. Ennek okairól érdeklődtünk az önkormányzat sajtószóvivőjénél.

Brousil Csaba

Fotó: LI

Medgyesi Miklós válaszában elismerte, hogy valóban megtorpant a munka, két okot is adott a miértre. Egyfelől Mezei Zsolt alpolgármester a témában tartott legutóbbi sajtótájékoztatóján elhangzottakat idézte: a tuskókat kézi erővel távolítják el. Ez azonban nem volt teljesen pontos, hiszen némi gépi rásegítést is alkalmaztak. Ez nem vált be, így a kézi erővel való eltávolításhoz térnek vissza, amihez egy brigád érkezik a héten. A sajtószóvivő a munka megtorpanásának másik okául a közműveket jelölte meg. Mint mondta, nem volt kész közműtérkép a Vasmű útról, ezt most kell pótolni. Tájékoztatása szerint értesítették a közműszolgáltatókat, hogy azok küldjék el pontosan, hol futnak a vezetékeik a Vasmű úton. Ezt megtették, el is készült a közműtérkép, ami alapján álltak neki a tuskók kiszedésének.

Nem volt kész közműtérkép a Vasmű útról

– Sajnos ekkor több esetben is kiderült, hogy a valóságban nem ott futnak a vezetékek, ahol a szolgáltatók ezt jelezték, illetve előkerültek olyan csövek, amik feltehetően még az ’50-es években kerültek oda, és senki nem tud róluk semmit. Ezeket minden esetben egyesével kell vizsgálni, hogy milyen csövek ezek, használatban vannak-e, szükséges-e a megtartásuk, vagy eltávolíthatók-e – közölte lapunkkal Medgyesi Miklós. Mezei Zsolt alpolgármester fokozott óvatosságra intette a munkát végzőket, nehogy sérülés következzen be a közművek bármelyikében. A módosított vezetékútvonalak miatt pedig újrarajzolásra került a telepítendő fák pontos helye, hogy tartsák a törvényességet, emelte ki Medgyesi Miklós. Hozzátette, hogy ezek miatt van csúszásban a munka, de a korábban beígért március végi határidőt igyekeznek tartani az új fák telepítésével.

Gépi erővel távolítottak el több fatönköt is a Vasmű úton Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Nézzünk előre!

Ma is megosztja a város közvéleményét a teljes Vasmű úti platánsor kivágása. Egyesek szerint igencsak elsietett, szakmaiatlan intézkedések történtek, hiszen meg lehetett volna menteni a több mint hat évtizedes platánsort, mások szerint viszont épp a további balesetek elkerülése miatt volt szükség ezek kivágására. Ami azonban a dicstelen fakivágást követő jövőbeli lépéseket illeti, valóban vigyázni kell a közművekre. „Elsőként azt kell megvizsgálni, hogy a példaértékű méretű új fahelyeket milyen közművek érintik, ezekre milyen előírások, védőtávolságok vonatkoznak. Amennyiben fák ültetése lehetséges, jó várostűrésű, közepes méretű fákat kell a területre telepíteni...” – áll a város által megrendelt Favizsgálatok jegyzőkönyvben.

Mai tudásunk szerint a telepítendő fák fajtáját már kiválasztották úgy, hogy a közműtérképek – jelen állás szerint – csak most állnak rendelkezésre. Valamit nem értek. Az említett jegyzőkönyv szerint előbb a közművek feltárását, majd annak ismeretében új fák ültetését javasolták. Ez itt úgy tűnik, fordítva történt. Persze ezzel együtt mindannyiunk közös érdeke, hogy ne törtéjen baj, és az új fák telepítése jól sikerüljön!

Várkonyi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!