Látványos szakaszához érkezett az uszodaépítés, új beruházás a Hamburgernél

2020.01.03. 14:00

Fejlesztések, megállapodások jellemezték az első negyedévet

Mozgalmas évet zártunk 2019. december 31-én. Egyenesbe forduló nagyberuházások, emlékezetes események, megsüve­gelendő kulturális eredmények. Visszatekintő sorozatunk első kiadásában a tavalyi első negyedév néhány fontos pillanatát villantjuk fel újra.

Szabó Szabolcs

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A Hírlap és helyi iparkamara által közösen jegyzett Gazdasági Tükör című melléklet január elején pontos képet adott a város és környéke gazdasági helyzetéről. Az országos összesítések alapján a Dunaújvárosban működő 58 legnagyobb cég közül mindössze 8 volt veszteséges az előző évben, valamint a városban összesen 4 ezer regisztrált vállalkozás működött, ezek kevesebb, mint fele volt társas vállalkozás. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagbére pedig 287 ezer forint volt (2017-es adatok alapján).

A bontási munkálatok után már a belső medencetérnél dolgoztak a szakemberek

A hónap közepén látványos szakaszához ért a partrendezési munka a dunaújvárosi kikötői öbölben. A munka dandárja a horgásztanya környékén zajlott, elsősorban a mederkotrás. A kitermelt iszapot pedig a Duna alföldi partján található sóderbánya-tavak rekultivációjánál használták fel a szakemberek.

Hulladékgyűjtés

Béke városrészi ökonapot hirdetett a Városvédők Újtelepért Egyesület az E-Elektra Zrt.-vel összefogva március 23-ra.

A Tavasz utcai parkolóban kihelyezett konténerekben 26,7 tonna elektromos hulladék gyűlt össze. Folyamatosan érkeztek a járművek a veszélyes hulladékkal. Négy év alatt ez volt a nyolcadik ilyen alkalom, és összességében eddig 175 tonna elektronikai hulladéktól szabadították meg a várost.

Immáron 9. alkalommal jelentkezett a Bartókban az újévi gálakoncert, amelyen a helyi zeneiskola művésztanárai és növendékei mellett a nemzetközi hírű Budapest Klezmer Band is fellépett.

Századik születésnapja alkalmából köszöntötte Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester Balogh Sándorné, Hermina nénit dunaújvárosi otthonában.

Törökné Antal Mária, Gombos István, Pomposné Zelena Erzsébet, Szloboda György a kulturális díj átadóján

A magyar kultúra napján a város legrangosabb kulturális elismerését, a Pro Cultura Intercisae díjat vehette át Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, Pomposné Zelena Erzsébet hegedűtanár és Szloboda György klubvezető.

Ezúttal is ízes élményeket kínált a IX. Pentelei Kolbászfesztivál és disznótoros kóstoló a Városháza téren. A legjobb kolbászt ezúttal a Dunaferr iskola szakoktatói tették a zsűri asztalára.

Február

A Vasvári és a Petőfi után elkészültek a Dózsa György Általános Iskola épületenergetikai fejlesztésével, a beruházás 264 millió forintba került.

Daliás idők címmel új egyéni tárlattal jelentkezett Páhi Péter képzőművész a helyi evangélikus templom kiállítótermében.

Együttműködési megállapodást írt alá hat megyei jogú város polgármestere – Dunaújvárost Cserna Gábor polgármester képviselte – dr. Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével. A megállapodás célja egy, közel hatvanmilliárdos energiahatékonysági projekt összehangolása volt.

Egy minden ízében professzionális produkciót hozott létre a Bartók kamaraszínház társulata a Család évadában, a Twist Olivér musicalt, amely igazi közönségsiker lett.

Törökné Antal Mária, Gombos István, Pomposné Zelena Erzsébet, Szloboda György a kulturális díj átadóján

A hagyományos vállalkozók bálján az Év vállalkozója díjat a Prodom Kft. ügyvezetője, Deimel János, a Duna-Via Kft. ügyvezetője, Molnár Mihály és a Kine Bau Kft. ügyvezetője, Nemes Zoltán vehette át.

A februári közgyűlés előtt a város vezetői Sólyomvári Ágnesnek, a Bánki középiskola testnevelő tanárának, Oláh­né Hingyi Zitának, a Duna-Pent NKSE elnökének, játékosának, valamint Hingyi Beatrixnek, a Duna-Pent NKSE technikai vezetőjének adták át a Dunaújváros Sportjáért elismerést.

Február közepén egy szombati napon Dunaújvárosból a főváros felé tartó, röplabdás gyerekeket szállító kisbusz karambolozott kis híján egy szemből, a záróvonalat átlépve előző jármű miatt – mindezt a fedélzeti kamera rögzítette, amiből hatalmas felzúdulás, illetve rendőrségi eljárás lett.

A bontási munkálatok után elkezdődtek az építési fázisok a megújuló Fabó Éva Sport­uszodában és közvetlen környékén.

Március

A Hamburger Hungária Kft. 2021 végéig több mint 14 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Dunaújvárosban, amelyhez a magyar kormány 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatással járul hozzá – az együttműködési szerződést március 5-én írták alá Budapesten.

Napra pontosan március 19-én ünnepelte alapítása 20. fordulóját a dunaújvárosi DaruSín Kft. A jubileumi esemény kapcsán letették a cég új kutató, fejlesztő és oktatóközpontjának alapkövét.

Ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújvárosi Egyetem közel kétszáz végzős hallgatójának a diplomákat és okleveleket.

Nyersvasgyártás

Hatvanöt esztendős lett városunkban a nyersvasgyártás, ebből az alkalomból Cseh Ferenc, az ISD Dunaferr Zrt. nagy­olvasztómű gyárvezetője tartott előadást az OMBKE klubnapján.

Cseh Ferenc szerint az 1954. február 28-án lezajlott első csapolás óta sok kampány lezajlott a kohónál. Jelenleg a nyersvasgyártómű maximális teljesítménye eddig évi 1 millió 394 ezer 690 tonna volt, s ma ennek a szintnek a közelében dolgoznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!