VAN VALAMI A LEVEGŐBEN

2020.04.19. 07:00

Érzékeny időszak következik az allergiások számára

Egy tüsszentés. Aztán érkezik a második, a harmadik és a negyedik. Papír zsebkendő elő, orrfújás következik. Az allergiások jól ismerik ezt a helyzetet.

Szanyi-Nagy Judit/FMH

A hagyományosnak mondható, hosszú ideig nagy mínuszokkal járó, több centiméteres havat magával hozó tél idén is elmaradt. Lényegében egyik napról a másikra lett őszből tavasz, melyet a rendre virágzó fák mutattak, mutatnak meg igazán. Mindezt megérzik az allergiások? – szegeztük a kérdést az ezzel foglalkozó hivatal munkatársainak.

– A korai felmelegedésnek köszönhetően a növények hamarabb kezdtek el fejlődni, megkezdődött a virágzás, ami a teljes vegetációt, így az allergén növényeket is érinti. Az erre érzékenyeknek rossz hír, hogy a Kárpát-medence flóráját alkotó növények közül gyakorlatilag bármelyik okozhat allergiát. A nyírfa és a mogyoró az egyik legkorábban pollent szóró faj Magyarországon, így aki az említett fajokra allergiás, már korán szembesülhetett a tünetekkel – válaszolták megkeresésünkre a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékesei. Tőlük tudjuk: a tél enyhesége vagy keménysége alapvetően nem befolyásolja az allergén növényeket, mivel azok a legkeményebb hidegeket is túlélik. Inkább a tél hossza, a korai kitavaszodás a meghatározó az allergiás tünetek megjelenése szempontjából.

Már március közepén megjelent idén a parlagfű Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/archív

– Januárban megjelent az olyan erdőalkotó, honos fás szárú növényeink pollenje, mint az éger, kőris és a mogyoró. A lágy szárú növények közül a parlagfű, a csalánfélék, a vadkender, az útifű- és a pázsitfűfélék is várhatóan korábban kezdenek majd virágozni. A fásszárúak pollenszórása nagyjából ugyanannyi ideig fog tartani, mint más években, csak hamarabb kezdődik. Azonban a lágyszárúak közül a parlagfű egészen az őszi fagyokig képes a pollenszórásra. Ez annyit jelent, hogy meghosszabbodik a szezon. A pollenallergiások nagy többsége a parlagfűre érzékeny, számukra ez sajnos kedvezőtlen változás – tekintettek a jövőbe a szakértők.

Idén korábban virágzásnak indultak a fák Fotó: MTI/EPA

Válaszukból az is kiderült, a különböző növényekre érzékenyeknek továbbra is leginkább a parlagfűtől kell tartaniuk.

– Az elmúlt évek megfigyelései alapján a parlagfű mint az egyik legveszélyesebb pollenkibocsátó növény már március közepén megjelenik, megjelent. A gyomnövény nagy károkat okoz. Agresszíven, gyorsan és nagy tömegben tud elterjedni, magjai hosszú ideig, több mint negyven évig megtartják csírázóképességüket, ezért ellene folyamatos a védekezés. Az előző években a törvényben előírt kötelező irtás, megelőzés kezdete június harmincadika volt, ám a korábban kezdődő pollenszórás miatt a rendeletből kivették ezt az időpontot – értesültünk.

A kormányhivatal illetékesei arról is szóltak, hogy a földhasználóknak kötelességük megakadályozni a virágbimbók kialakulását, és ezt a vegetációs idő végéig fenn is kell tartaniuk, ezzel csökkentve a pollenszórást és a növények szaporodását. Ők, vagyis a földhasználók, ingatlantulajdonosok a jogkövető magatartással, a gyomnövény irtásával tehetnek a legtöbbet az allergiától szenvedőkért, ugyanis a természetben előforduló szél porozta növények, az erdőalkotó fafajok, a természetes növénytársulások és a termesztett gabonafélék pollenszórását sajnos nem lehet befolyásolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!