a maiak is emléket hagytak, ők 2044-re

2019.05.21. 14:00

Érdekes és megható üzenetek az előszállási időkapszulából

Ki ne szeretne egy olyan időutazást, ahonnét biztonsággal vissza lehet térni?! Pont ilyenre vállalkoztak azok, akik izgatottan figyelték az ötven éve befalazott emlékek napfényre kerülését az előszállási Árpád Fejedelem Tagiskolában.

Balogh Tamás

Telt házas rendezvényt hozott a gondosan befalazott előszállási időkapszula felbontása. Aki tudott, megjelent a fél évszázaddal ezelőtti kisdiákok közül, akik a maiakkal együtt izgatottan várták az akkori üzeneteket. A titokzatos időkapszulát egy, a falba vájt üregbe rejtették, amit márványtáblával fedtek le. Ezt az akkor tizenkilenc éves Bognár István kőfaragómester készítette. Az új üzenet fedele szintén az ő keze nyomán született.

A zsúfolásig megtelt iskolában mindenki izgatottan várta a falba vájt üreg tartalmának megismerését Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Mátrai Adél, az intézmény igazgatója is az esemény hatása alá került, ahogy minden felnőtt, ő is meghatódott a korabeli gyerekek odaadásától.

– Nagyon jó, hogy olyanok is eljöttek ma hozzánk, akik egykor még diákként az üzenetet küldők között voltak. Én is ide jártam iskolába és nehezen tudnám megmondani, hogy a küllemében mi változott meg rajta az elmúlt évtizedek alatt. Ez maga a kellemes állandóság. Most már szeretnénk belső felújítást, mert ráférne, de a miénk, és otthon vagyunk benne ma is.

Megkapó kortörténeti dokumentumok a gyöngybetűkkel, kézzel írott levelek

És a mai gyerekek miként várták ezt az eseményt – tettük fel a kérdést. – A mostani diákok is nagyon kíváncsiak voltak ezekre a kincsekre, és feltétlen itt akartak lenni, amikor kinyitottuk a kapszulát. Alaposan felkészültek arra, hogy a hagyományt folytatva ők is üzenjenek az utókornak. Olvastam őket. Csodálatosan őszinte, igazi gyermeki megfogalmazással szólnak a jövő nemzedékének gyermekeihez. Nos, azokat aztán tényleg nem lehet könnyek nélkül elolvasni.

Az Indián őrs lett megbízva egykoron az időkapszula létrehozásának előkészítésével

A mostani üzenetekről pedig így beszélt az igazgató: – Komoly küldeményeket postáztak a mai kor gyermekei is. Az első osztályosok rajzoltak, le­laminálták és összetűzték egy füzetbe, az elején pedig ott van az egész osztály fényképe. A másodikosok arról írtak, hogy mik szeretnének lenni, amit ők is a nagyon szép rajzaikkal egészítettek ki. A harmadikosok pendrive-ot raktak be, fotókkal és három, az életükről szóló filmet készítettek hozzá. A negyedikesek egy füzetbe, saját kezükkel írogatták a fogalmazásaikat arról, hogy szerintük mi lesz majd 2044-ben, és persze az üzeneteiket sem felejtették ki belőle. Az ötödikesek egy tekercset készítettek különböző dolgozatokkal és írásokkal. A felső három osztályok pedig a mai korról szóló, nagyon őszinte dolgokat írt le az akkoriaknak. Manapság mindenféle pedagógus-önértékeléseket kell írnunk, pedig most a jövőnek szánt üzeneteik alapján, a gyerekek észrevételei sokkal mélyebb és őszintébb analízist mutatnak rólunk azoknál.

Hagyományok

Serák Gabriella: – Egykori diákja és jelenlegi tanítója vagyok ennek az iskolának. Mindig azt mondom, hogy bár a körülmények változnak, de az ember ugyanaz marad. Ennek az iskolának olyan légköre, valamint szíve van, továbbá az épület is annyira eredeti és maradandó, hogy remélem, nem sok minden változott. A hagyománytisztelet, a gyerekekhez való szeretettel fordulás, a törődés semmiképpen sem változott.

Bertalanné Bodri Anikó túl fiatal ehhez az évfordulóhoz, de érdeklődve és szívesen érkezett. – Nagyon vártam, hogy megnyíljon ez az időkapszula, történelemtanár lévén, ha amatőr szinten is, de a múlt kutatásával foglalkozom. Előszállás története pedig különösen érdekel. Nagyon vártam azt, hogy milyen emlékeket találunk. A gyerekekkel is készültünk erre a nagyon megható pillanatra. Főleg nagy hatással volt az, amikor annak a kezébe került a levél, aki annak idején írta. És ez nagyon megérintett – mondta.

Mátrai Adél igazgató is az esemény hatása alá került

Serák Gabriella tanító így nyilatkozott: – Az én gyerekeim közül mindenki rakott az új, most induló időkapszulába valamit, mert ezt nagyon fontosnak tartom. Mi is írtunk egy hosszú-hosszú levelet fotókkal, egyéni gondolatokkal. Nagyon nagy izgalomban voltam az egész eseményen, amit előtte nem is gondoltam. A gyerekek roppant izgatottan és kíváncsian várták a felnyitást, mert tudni akarták, hogy miről írtak az akkoriak. Az enyémek is szeretnének huszonöt év múlva itt lenni, amikor újból kibontjuk.

1956-ra lett kész

A település 12 tantermes, tornateremmel felszerelt általános iskoláját 1956-ra építették fel. Az egykoron 600 diákkal is rendelkező intézmény létszámában az 1994-es évtől nagy csökkenés figyelhető meg. Mára már az iskola tanulói létszáma körülbelül 200 főre apadt. Az iskola pincéjében múzeum található, amelyet Svetics Lászlóné és a Mackó őrs tagjai (akkor még az úttörőkertben működtek) alapoztak meg az 1970-es években gyűjtőmunkájukkal.

Két pedagógus, Serák Gabriella (b) és Bertalanné Bodri Anikó

S mit üzentek 69-ből a maiaknak? – Megkapó kortörténeti dokumentum, hogy a gyöngybetűkkel, kézzel írott levelek a kor szellemének megfelelően „Kedves Pajtások!” megszólítással kezdődnek, és majd minden levélből az akkori mozgalmi élet köszön vissza, aminek párját ma már szerencsére csak a világ túlsó oldalán találjuk meg… Nagyot döccen az ember szíve, amikor ez következik: „Amikor ti ezt olvassátok, mi már hatvanévesek, ti pedig annyi idősek lesztek, mint mi a mai napon”. „Szeressetek dolgozni, örüljetek az életnek, hogy a kacagásotokat sokáig őrizzék ezek a falak”. „Mindenki arra gondol közülünk, hogy ötven év múlva majd a gyermekeink és az unokáink fogják ezeket olvasni!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!