sokat tettek a sportért

2019.02.20. 14:00

Elismerték azokat, akik sokat tettek Dunaújváros sportjáért

A múlt heti közgyűlésen adták át a Dunaújváros Sportjáért díjat, amit idén hárman kaphattak meg: Sólyomvári Ágnes, a Bánki-iskola testnevelője, valamint Oláhné Hingyi Zita és Hingyi Beatrix, a Duna-Pent elnöke és játékosa, illetve technikai vezetője és játékosa.

Gallai Péter

Ezúttal ismertetjük a kitüntettek életútját, szakmai munkásságát.

Sólyomvári Ágnes a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának testnevelő tanára, már kisgyermekkora óta sportol, iskolás évei alatt a Kohász SE tornaszakosztályának versenyzője volt. A középiskolát követően a Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát. A diploma megszerzését követően pedig visszatért Dunaújvárosba, ahol azóta is testnevelő tanárként tevékenykedik. Mindig arra törekedett, hogy megszerettesse a sportot a gyermekekkel, diákjai pedig eredményesen szerepeljenek a városi és megyei versenyeken. Az ő vezetésével az iskola fiú és lány tornászcsapata rendszeres résztvevője a háromszeres megyei tornaversenynek. 2001 és 2015 között az iskola fiúcsapata kilencszer, a lánycsapata pedig ötször végzett az első helyen.

Hasonlóan eredményes ugyancsak az ő vezetésével az iskola floorballcsapata is, többször bekerültek a diákolimpia országos döntőjébe. Az elmúlt években igen sikeres az iskola a haditorna versenyen, amelyre szintén Sólyomvári Ágnes készíti fel a csapatot. 2015 és 2018 között egymás után háromszor nyerték meg a megyei fordulót, és a diákok az országos döntőben is megállták a helyüket. Az országos haditorna-versenyen a 2018-as és 2019-es tanévben megrendezett megyei döntőn pedig az első helyen végzett az iskola csapata. Szervezője az iskola foci-házibajnokságainak és az iskolai sportnapoknak. A testnevelés munkaközösség vezetője, 2015 óta mesterpedagógus és szakértő, 1997-ben pedig elnyerte a Fejér Megye Diáksportjáért kitüntető címet. A tanárnő nemcsak az iskolában szervezi a sportéletet, 1989 óta tart a mozogni vágyó nőknek csoportos fitneszórákat heti három, illetve két alkalommal. 2014 óta pedig az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében hetente kétszer várja nordic walking órákra az érdeklődőket az egészségesebb lakosságért program keretében.

Sólyomvári Ágnes (balra), Oláhné Hingyi Zita és Hingyi Beatrix vehette át az idei elismerést Cserna Gábor polgármestertől
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Több évtizedes kimagasló és példaértékű sporttevékenysége, és pedagógiai értékteremtő munkája elismeréseként adományozta számára a közgyűlés a díjat.

Oláhné Hingyi Zita, a Duna-­Pent NKSE elnöke és játékosa már harminc évvel ezelőtt elkezdte a sportolói pályafutását, atletizált és kézilabdázott. Hamar szerelmese lett a kézilabdának, az élsportolókat folyamatosan figyelemmel is követte. Pergel István keze alatt hamar kiderült Zitáról, hogy nemcsak óriási tehetség, de ereje is van a játékhoz. Az NB I ifiben a meghatározó játéka miatt két év alatt, 16 évesen az élvonalbeli felnőttcsapatánál tehette próbára tehetségét. 1992-ben a munka mellett az NB I/B-s Dunaújvárosi Papír csapatát erősítette kiváló játékával, így egyre több lehetőséget kapott, és az NB I-ben ismét oszlopos tag lett. Minden poszton lehetett rá számítani technikája miatt, végletekig küzdő típus. Később Pergel István csapatában együtt játszott húgával, Beával. A Papír Egyesület megszűnését követően 1998-ban Simontornyára igazolt az NB I/B-be, majd 2003-ban Tolnára került, és folytatta a játékot, majd Tamásiban és Ercsiben is játszott. 2008-ban adott életet Réka lányának, majd 2012-ben családjával közösen megalapították a Duna-Pent NKSE csapatot, ahol tovább folytatta a kézilabdát. Példaértékű és alázatos munkája miatt a fiatalok is felnéznek rá. Csapatukban közel 80 fiatal sportolónak teremtenek évről évre lehetőséget arra, hogy fejlesszék magukat, és továbbvigyék a sportág szeretetét.

Kiemelkedő és példaértékű sportolói pályafutása, valamint tehetségfejlesztő tevékenységének elismeréseként vehette át a kitüntetést.

Hingyi Beatrix, a Duna-Pent NKSE technikai vezetője és játékosa ugyancsak több évtizede sportol, Zitához hason­lóan Lipták Gyulától és Jakabné Józsa Klárától kapta a sport iránti szeretetet. Atletizálással kezdte sportolói életútját, és a kosárlabda mellett horgonyzott le. Tehetsége hamar megmutatkozott, hiszen két éven belül serdülőválogatott lett. Amikor megszűnt a kosárlabdacsapat, akkor tért át a kézilabdára, és két év alatt az ifi országos bajnokságban második helyezést értek el. A Papír Egyesület megszűnését követően 1998-ban Simontornyára igazolt az NB I/B-be, majd 2003-ban Tolnára került, és folytatta játékát, ahol megkapta a Tolna megye legjobb játékosa címét, majd Tamásiban és Ercsiben is játszott. 2000 nyarán belekóstolt a strandkézilabdába, ami jó döntés volt, hiszen a Ferrecirk csapatával három ezüst­érmet nyertek az EBT Mastersen, továbbá magyar bajnokságot és Magyar Kupát is szereztek. Innen egyenes út vezetett a nemzeti válogatottba, ahol több EBT- és vb-szereplés mellett a 2005-ös világjátékokon ezüstére­mig menetelt a csapat. 2006-ban megválasztották az év strandkézilabdázójának. Ezután a Beach Girls csapatával szintén többszörös magyar bajnok lett és EBT Marstersen ezüst- és bronzérmeket szerzett. 2006-ban pedig Európa legjobb csapata lett a Beach Girls.

Bea 2009-ben adott életet Mira kislányának, majd 2012-ben családjával közösen megalapították a Duna-Pent NKSE csapatot, ahol ő is tovább folytatta a kézilabdát, testvérével közösen. Ebben a csapatban Bea is rendkívül felelősségteljes és példaértékű munkát végez, a két testvér egy célért dolgozik. A tehetséges fiatalokat fejlődésre ösztönzik, és segítik sportolói karrierjüket.

Elhivatott és példaértékű sportolói pályafutása, tehetségfejlesztő tevékenységének elismeréseként adományozta számára a díjat a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!