Az e-recept csökkenti a találkozások számát

2021.04.11. 20:00

Egyszerűbben juthatunk a felírt gyógyszereinkhez a patikában

A rendszer lényege, hogy a felíró orvos egy központi rendszerbe, az egészségügyi elektronikus szolgáltatói térbe (eeszt) küldi a recepteket, ahonnan azt minden hazai patika le tudja kérdezni.

Tóth B. Zsuzsa

20200810 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország E-recept illusztráció.

Fotó: Ádám János

A kiváltáshoz elegendő a beteg tajszáma, valamint a kiváltó személynek igazolnia kell magát (személyi igazolvánnyal, jogosítvánnyal vagy útlevéllel). Nem szükséges meghatalmazás, amennyiben más váltja ki a gyógyszereinket, elég, ha megadjuk tajszámunkat a segítőnek.

Fontos, hogy a kezelő­orvos nem tölti fel automatikusan a recepteket, továbbra is fel kell venni vele a kapcsolatot, most, a járvány alatt telefonon. Rendszeresen szedett gyógyszerek esetén az orvos akár három hónapra előre is feltöltheti az eeszt-be az elektronikus, azaz e-recepteket.

Elérhetők a beutalók és a korábbi orvosi leletek is

– Az elektronikus receptre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a papíralapúakra.

A patikus ugyanúgy látja rajta az adagolást, a felírt mennyiséget és sok egyéb fontos információt. A felírás dátumától számítva három hónapig érvényesek a receptek. Az orvosnak folyamatos gyógyszerszedés esetén lehetősége van külön e-receptekre rendelni patikaszereinket. Tehát például felírhatja három külön receptre a háromhavi gyógyszeradagunkat. Így nem kell egyszerre kiváltani azokat, az érvényességi időn belül bármikor megtehetjük ezt. A leggyakoribb probléma abból adódik, hogy nem tudjuk lekövetni, mennyi receptünk van felírva. Érdemes létrehozni egy ügyfélkapus azonosítót (ezt megtehetjük bármelyik kormányablakban vagy okmány­irodában), és ezután a www.eeszt.gov.hu oldalra belépve, az eReceptek menüpont alatt mindenki hozzáférhet saját receptjeihez, nyomon tudja követni, milyen készítmények vannak felírva, mikor járnak le a receptek.

Az orvos felírhat három külön receptre is három havi gyógyszert Fotó: ÁJ/Észak-Magyarország

Akinek nincs internet-hozzáférése vagy nem szeretne ezzel bajlódni, annak kinyomtatják gyógyszertárában az aktuálisan aktív e-receptjeit, így akár papíron is nyilvántarthatja azokat.

A fenti honlapon elérhetők a beutalók és a korábbi orvosi leletek is.

Sajnos néha előfordul a rendszer leállása, ezért érdemes időben gondoskodni szedett gyógyszereiről.

A 2017. november 1-jén bevezetett elektronikus recept legnagyobb előnye a járvány idején, hogy jelentősen csökkenti az orvos–beteg-találkozások számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!