közelebb a karácsonyi ünnep

2020.11.20. 14:00

Egyre több a déligyümölcs: a mandarin olcsóbb, mint tavaly

Nem volt túl nagy a forgalom tegnap a dunaújvárosi zöldség- és gyümölcspiacon, ennek ellenére az árusok nem panaszkodnak. A koronavírus-járvány második hulláma alatt ugyanis összességében úgy érzékelik, hogy most ismét nagy lett a vásárlási kedv, az élelmiszer-felhalmozás.

Agárdy Csaba

Első ránézésre feltűnt, hogy egyre több a déligyümölcs, ami eddig hiányzott a piacról, vagyis csak kevés standon láthattunk. Ami érdekes, hogy a mandarinnak „mindössze” ötszázötven forint kilója.

És miért mondjuk, hogy érdekes? Egy évvel ezelőtt ugyanis leginkább ezer forint körül járt az ára, a legdrágább gyümölcs volt hónapokon keresztül.

Még kovászos uborkát is kaphattunk a piacon

Ugyanennyiért kapható a narancs, és a citrom is olcsóbb, mint korábban, hatszáz forint a kilója.

Sok a zsákos áru, amivel bespájzolhatunk télire, a burgonya tizenöt kilogrammos zsákjáért 2600 forintot kérnek az árusok.

Alacsonyan tartja az árát a paprika és a paradicsom. Az előbbit már 390 forintért is megkaphatjuk kilónként, de az évszakhoz képest a paradicsom 650 kilogrammos ára sem vészes.

Szőlő és szilva is meglepően sok van, a szőlő 770 és 1100 forint között mozog, a szilva pedig 500 és 850 forint között.

Télen általában az almából vásárolnak a legtöbbet az emberek (ha a gyümölcsökre gondolunk), mostanában 300 forinttól 460-ig vehetünk egy kilogrammot, minőségtől és fajtától függően, de az elmondható, a kínálattal nincsen gond.

A szilva inkább az augusztus és a szeptember gyümölcse, de még most is kapható a piacon Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ami meglepő volt számunkra, volt még kovászos uborka, igaz, 1200 forintért mértek egy kilót.

Már a karácsony „szele” is meglegyintette a piac hangulatát. Bár, még csak óvatosan, de van már sütni való gesztenye ezer forint körül, és megjelentek a kisebb díszek, csecsebecsék, és az adventi koszorúk is (kétezer forintnál kezdődnek.)

Az adventi koszorúk piacra kerülése nem véletlen, hiszen az idén november 29-én gyújtjuk az első gyertyát, ami pedig már nagyon közel van.

De térjünk vissza a zöldségekhez, inkább a kicsit különlegesebb fajtáihoz. A kínálat széles és kimondottan jó minőségű. A brokkoli nagyon szép, és mindössze háromszáz forint, remek krémlevest lehet készíteni belőle, különösen ízletes, ha egy kis pirított mandulával „megijesztgetjük”.

Van még mindig fejes saláta és zöldhagyma is, mindkettő darabja 250 forint.

Méz továbbra is kevés van, az elmúlt hetek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy a savanyúságot és a füstölt árukat értékesítők a hétvégékre koncentrálnak, hét közben kevesen vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!