Interjú Székelyudvarhely polgármesterével

2019.02.25. 11:30

Egy zászló eltávolítása több ezer kitűzött zászló lobogását eredményezi

Zászlóperek tucatjai zajlottak az elmúlt években Romániában. De Székelyföld nem hagyja magát. – interjú Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármesterével.

Pálinkás István

„Vasárnap (február 17.- a szerk.) délben ismét magasba emeltünk egy székely zászlót Székelyudvarhelyen, a bethlenfalvi templom udvarán. Itt még megtehettük. Mostanában olyan időket élünk, amikor közösségünknek égetően szüksége van tettrekész, cselekvő emberekre, akik szeretik szülőföldjüket, akik tenni akarnak a közösségükért, megbecsülik értékeiket, ápolják hagyományaikat és tetteikkel is bizonyítják, hogy ragaszkodnak jogaikhoz.” – írta Gálfi Árpád a Hargita megyei Székelyudvarhely MJV polgármestere közösségi oldalán a székely zászló avatásról egy nappal később, miután interjút adott lapunknak ott jártunkkor Csíkszeredából hazafelé, Dunaújvárosba.

A polgármesteri hivatal

Székelyföld fővárosát is elérte a Romániában érvényes 2015/141-es zászlótörvény hatása. Ennek értelmében két területi-közigazgatási egységnek nem lehet azonos zászlaja, és a zászlón szereplő jelkép nem sértheti a nemzeti (román) szimbólumokat. Így a polgármesteri épületről le kell venniük mind a magyar, mind pedig a székely zászlót. „A román zászlótörvény értelmében csak állami zászlót tűzhetnek ki középületre, a székely zászló pedig nem minősül állami szimbólumnak, ezért romániai középületen nem loboghat.” Ahogy a magyar sem. Zászlóperek tucatjai zajlottak az elmúlt években. De Székelyföld nem hagyja magát.

Polgármester úr, hogyhogy még itt van a magyar zászló a hivatali irodájában? – kérdeztem álmélkodva, egyúttal azt is tudva, hogy bajban van a piros-fehér-zöld, de a székely zászló is a magyar feliratokkal egyetemben Székelyföldön.

Gálfi Árpád polgármester

Igazából még nem vitték el az irodámból, de hamarosan eltávolítjuk. Csütörtökön, február 14-én! kaptam meg az írásos végzést a marosvásárhelyi táblabíróságtól, s ezt a magyar zászlót a mai nappal (február 18-a, szerda!) el kell távolítanunk a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal minden helyiségéből, terméből, irodájából, valamint az épület homlokzatáról is minden kifogásolt zászlót eltávolítunk. Nem fogunk itt megállni, mert azt mondtuk, az ígértük, arra tettünk egy felhívást Székelyföld lakosságának – tekintettel arra, hogy Székelyföld utolsó bástyájaként élő Székelyudvarhely középületeiről is levetetik a magyar, vagy székely szimbólumokat-, hogy egy zászló helyett több száz, több ezer zászlót fogunk kitűzni a magántulajdonban lévő épületekre, ahol a törvény nem tiltja. Erre fogjuk buzdítani Székelyudvarhely közösségét, lakósságát. De Udvarhelyszék székely lakóit is. Igenis, rakjuk ki ezeket a zászlókat, hadd lobogjanak.

Magyarország miniszterelnöke évértékelőjében is kitért a székelyföldi helyzetre

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) és a szemléletben vele szimpatizálók feljelentéseket tesznek a székely zászló köztereken, középületeken való használata miatt, ezért Székelyföld viszonylatában az összes polgármesteri hivatalról el kellett távolítani úgy a magyar feliratokat, mint a székely zászlókat. Holott a székely zászló is a mi jelképünk, szimbólumaink egyike. Ezeket nekünk meg kell őrizni. Ki kell tartanunk mellette. Ahogy mondani szoktam, itt születtünk, itt élünk, itt voltak ezer éve az őseink, ez a mi hazánk, itt szeretnénk megmaradni magyarokként. Ennek a zászlós ügynek minden székelyföldi polgármester és hivatal a kárvallottja, hiszen mindenhonnan levették. Székely „főváros” polgármestereként az összes székelyföldi polgármesternél további lépéseket kezdeményeztem. Nem szeretnénk meghátrálni, folytatni fogjuk küzdelmünket, természetesen törvényes keretek között. A Magyar Polgári Párt elnöksége és polgármesterei megtettük a bíróság felé a lépéseket. Bepereltük Dan Tanasat, s a hozzá csatlakozó szervezeteket, akik uszítással próbálják a magyar és román viszonyokat befolyásolni. Azt gondolom, hogy a feljelentő sorozatosan romboló tevékenységet folytat és provokál, feszültséget generál egymás mellett élő etnikumok között. Nem engedhetjük ezt meg és nem nézhetjük tétlenül sem polgárként, sem én polgármesterként: meg kell védenünk a zászlóinkat, jelképeinket, értékeinket.

Mennyiben befolyásolja a Dan Tanasa-ügyet az ortodox egyház?

- Azt gondolom, hogy egyes szervezetek részéről egyértelműen látszik a román-magyar viszony összezavarására való törekvés. Amióta polgármester vagyok, azt látom, hogy amikor komoly problémát akarunk megoldani, amikor haladni szeretnénk, akkor előhúzzák a magyar-kártyát. Úgy a román, mint a magyar közösség részéről vannak ésszel gondolkodók, akik látják, hogy ez a fajta viszonyulás nem az egészséges együttélést tudja fenntartani, hanem kifejezetten rombol és a rombolást a székelyföldi közösség szenvedi el. Hangsúlyozom, nem állunk meg, törvényes keretek között kívánunk lépni. Moldvában is loboghat a bukovinai zászló a városközpontban. Ez valahogy nem zavar senkit. Nagyszebenben három felirat van: románul, magyarul, németül. Az sem zavar senkit. Egyértelmű számomra, hogy a feljelentőinket igazából a közösségünk léte zavarja. Székelyföld létezik, ez tény. Azt tudatosítani kell magunkban, hogy Székelyföld addig fog maradni székely földnek, amíg mi ezt határozottan képviseljük.

Lát reális megoldást természetesen a törvényi kereteket betartva?

Elég régóta folynak a peres tárgyalások az önkormányzatok ellen. Azt sajnálom, hogy ez idáig nem próbáltunk meg szélesebb körű lépéseket tenni. Annak a felhívásnak, amit most megteszünk az az üzenete, hogy egy zászló eltávolítása több ezer kitűzött zászló lobogását eredményezi.

Nagygyűlés lesz Székelyudvarhely központjában, a Márton Áron téren, március 15-én. A 48-as szabadságharc hőseire emlékezve a székely összetartozást is szeretnék megünnepelni. Ennek keretében szólítanak majd fel minden székely magyar embert, aki csatlakozni szeretne ehhez akár az anyaországból, akár máshonnan, mint azt legutóbb a bethlenfalvi templom udvarán tették:

„Úgy tűnik, egyre többször ki kell mondanunk, hogy ez a mi hazánk, ez a mi szülőföldünk, őseink ezer éve itt éltek, ide köt minket minden örökölt értékünk, ez a mi életünk, ezért küzdeni fogunk érte a végsőkig, és nem adjuk fel soha! Ma ismét a magasban lobog egy székely zászló. A hivatalos intézményeken nem loboghat. Egyelőre.” – fogalmazott Székelyudvarhely polgármestere a bethlenfalvi templom udvarán, a zászló avatáson.

A közelgő pápalátogatásról megjegyezve a várakozásokról szólt Gálfi Árpád polgármester: „Sokan azt várjuk, hogy mivel ruházza fel közösségünket, milyen üzenete lesz számunkra. Hiszen pápalátogatás Székelyföldön sosem volt, nagy erőkkel készülünk. Mint keresztény ember azt várom én is, hogy milyen formában fogja megszólítani a keresztény embereket a pápa, s hogyan vetítjük előre jövőnk jobbítását. Mert közösséget, jövőt kell építsünk gyermekeinknek. S ha nem ezt tesszük, előrelátóan 10-20 évre, akkor nem vagyunk felelős politikusok.”.

Tisztelt Gálfi Árpád Polgármester Úr!

Kedves Barátaim!

Cserna Gábor

Megdöbbenéssel vettem tudomásul mindazt, ami Székelyudvarhelyen, a székelyek fővárosában történik magyar nemzeti lobogónkkal, a magyar nyelvű feliratokkal, és egyáltalán a székely zászlóval.

Azért is ragadtam tollat, hogy egyértelmű támogatásunkat fejezzük ki Gálfi Árpád polgármester úr felhívásával. Megerősítve ezzel széttéphetetlen összetartozásunkat: hitben, kultúrában, felelősségvállalásban egyaránt közös értékeink, közösen vállalt szimbólumaink iránt.

Nagyon is jól emlékszem, amikor 2013 februárjában Budafok-Tétény önkormányzatának felhívására Dunaújváros is elment a székelyek zászlójáért, s azt mi is büszkén tettük ki a városházára. Tudva a történelmi tényeket, a közösen viselt székely hősiességet mind cselekedetben, mind pedig szimbólumaiban: „A székely zászló a Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója és lobogója, mely az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelem, Székely Mózes 1601-ből ismert névjeles zászlaja alapján égszínkék mezőben arany csíkkal készült, a névjegy helyett a székely szimbólumokkal Nap és Hold, a Nap csillagváltozata díszítve. Így a nyolcágú Nap-csillag a jelenlegi nyolc székely szék (Marosszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék, Csíkszék, Miklósvár-Bardócszék, Sepsiszék, Kézdiszék, Orbaiszék) egységének a jelképe, a telőben levő Hold pedig a székelyek hitének és reményének, bizakodásának szimbóluma.”

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Barátaim!

Őszintén hiszem és remélem, hogy a vállalt jogi úton mielőbb orvosolni fogják ezt az Európában is szégyenteljes és méltánytalan tiltást mind az anyanyelv használata, mind pedig szent és ősi szimbólumaink használata tekintetében.

Addig is fel székelyek, s magyarok egyaránt! Tegyük a dolgunkat becsülettel, s bizony március 15-én hadd lobogjanak azok a zászlók! A miénk biztosan ott lesz Székelyudvarhelyen! Nálunk pedig eggyel több székely zászlót tűzünk ki.

Áldott, békés és büszke ünnepet kívánok mindenkinek!

Cserna Gábor Dunaújváros MJV polgármestere

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!