A kibertér személytelen kommunikációja

2021.04.12. 17:30

Egy tanulságos eset az online világ veszélyeiről

Soha nem volt még aktuálisabb és égetőbb kérdés a gyermekek és fiatalkorúak védelme az internet káros tartalmaival szemben, mint napjainkban. Ennek oka, hogy a jelenleg felnövekvő generáció napról napra otthonosabban mozog az internet világában.

Török Tímea

Ma már szinte elkerülhetetlen, hogy gyermekeink ne ismerkedjenek meg a számítógéppel, és a statisztikák szerint 3-4 éves koruk környékén már túl vannak az első kattintáson.

Ráadásul az általuk használt alkalmazások között nem csupán a tartalmi és kereső szolgáltatások megtekintése áll, előszeretettel használják a közösségi média felületeket, ahol gyakran chatelnek és leveleznek.

A kislány szólt a szüleinek, és hamarosan már az apuka válaszolt az intim kérdésekre

Sajnos az internet azonban rengeteg veszélyt is tartogat kiskorú gyermekeink számára, ugyanis a lehetőségek kimeríthetetlen tárházát kínálja a beteges hajlamú felnőttek miatt. Az online világ anonimitásának „köszönhetően” férkőz­nek a gyermekeink közelébe. Gyakran más személynek adják ki magukat. Sokan hosszú heteken, hónapokon át vadásznak és férkőznek áldozataik bizalmába, majd alig várják az alkalmat a személyes kapcsolatra. Találkozásukat igyekeznek akkorra időzíteni, amikor a gyermek zaklatott lelki állapotban van, szüleivel összeveszett, esetleg rossz jegyet kapott vagy nem kapta meg a vágyott játékot. Ilyenkor még sebezhetőbbek a kicsik, és naivan besétálnak a barátjuknak hitt elkövető csapdájába. Vannak, akiktől „csak” meztelen fotókat, videókat kérnek, ezekkel később akár zsarolhatják is áldozataikat. A szülők és pedagógusok felelőssége, hogy mielőbb felhívják a gyerekek figyelmét a neten rájuk leselkedő veszélyekre.

Fontos már a kezdetekben beszélni ezekről a dolgokról, és tudatosítani bennük, hogy szüleikben és tanáraikban minden körülmények között megbízhatnak. Ha véletlenül áldozatul esnek egy ilyen szexuális ragadozónak, azt rögtön jelezzék, elkerülve ezzel a nagyobb bajt.

Fontos a gyerekekben tudatosítani, hogy az online térben is érheti őket veszély, és baj esetén segítséget kell kérni Fotó: Pixabay

A közelmúltban egy elgondolkodtató esetről olvastam a közösségi médiában. Egy ismerősöm osztott meg egy történetet, amelyben szülők írták le, hogy kiskamasz lányukkal mi történt. A közösségi médián vette fel a kislánnyal a kapcsolatot egy nagyon kedvesnek tűnő, felnőtt férfi. A virtuális ismerkedés során küldött magáról képet, és arra kérte a kislányt, küldjön magáról ő is. Majd rövid úton már arról faggadta, milyen a papucsa, és milyen fehérneműt visel. A kislány azonban szólt a szüleinek, és hamarosan a lányos apuka válaszolgatott a barátkozó kérdésekre, amelyek egyre intimebb jellegűek lettek.

Meghökkentő, hogy a kislánnyal ismerkedő férfi annyira biztonságban érezte magát, hogy két olyan portrét is küldött magáról, ahol teljesen felismerhető az arca és a környezet is jól beazonosítható. Az is megdöbbentő, hogy a képről visszanéző férfi nem egy ellenszenves, bűnöző benyomását keltette, inkább egy olyanét, akiről semmi rosszat nem feltételeznénk, legfeljebb egy kis mujaságot.

Ilyen a báránybőrbe bújt farkas?

A posztot a kislány szülei írták, ahol becsatolták a képet a férfiról, a beszélgetés képernyőfotóit, és a közösség erejében bízva arra kértek mindenkit, ossza meg ő is, hogy a rossz szándékúról minnél többen tájékozódhassanak. Talán mondanom sem kell, milyen hozzászólás-áradatot és mennyi megosztást váltott ki a bejegyzés. Kisgyerekes szülőként prevenciós céllal és kicsit kíváncsiságból is végigolvastam a rengeteg véleményt. A legtöbben arról írtak, hogyan lehetne felkutatni, és milyen módon kellene a szándékaihoz mérten méltón „sajátkezűleg” megbüntetni a férfit. Akadt, aki bár nem közvetlenül, de felismerte a képeken látható férfit. Azonban bármilyen hivatalos lépésről, a rend­őrség bevonásáról egyetlen hozzászólás sem érkezett. Pedig e nélkül az önbíráskodás nem akadályozza meg, legfeljebb késlelteti, hogy újabb áldozatokra lecsapjon egy ilyen ragadozó.

Azt pedig csak remélni tudom, hogy nem egy bosszúból kitalált lejárató kampányba botlottam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!