diszkréten kell átadni

2020.11.09. 17:30

Egy ilyen alkalomra egyáltalán nem való ünnepséget rendezni

A szélfútta Barátságház előtti téren az adományokat megillető sietős és halk szavú emberek vették át azokat a csomagokat, amelyeket a vöröskereszt munkatársai vittek számukra Daruszentmiklósra.

Balogh Tamás

Az átadásukban Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújváros Területi Szervezet vezetője is részt vett.

– Úgy érzem, hogy ez egy nagyon pici, de fontos segítség. Most ennyire volt lehetőségünk. A Covid-járvány következményei által nehéz helyzetbe került húsz helyi családot segítettünk tartós élelmiszerekkel és higiéniai adománnyal. A kiválasztásukban Rauf Norbert polgármester, és a helyi családsegítő szolgálat volt a segítségünkre. Ők azok, akik igazán ismerik az itt élők körülményeit.

Katalin, a vöröskereszt területi vezetője (j) is segédkezett a csomagok osztásában Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Sikerült örömöt szerezni?

– Igen, most így volt. Jó látni az arcokon, hogy ezek a kis csomagok, ha pár napra is, de segítséget nyújtanak. Ilyenkor senki nem beszél arról, hogy mire lenne még szüksége, mert a kis ajándékokat is megbecsülik, nem akarnak telhetetlennek látszani, megköszönik, amit kaptak. Húsz csomaggal érkeztünk, amiket jó szívvel hoztunk. Most ennyire volt lehetőségünk.

– Sok feladat vár ránk. Hamarosan megtudjuk, hogy körülbelül mennyi adomány érkezik hozzánk, és el kell döntsük, hogy hova tudunk juttatni belőle – tette hozzá a karácsonyra készülve Feth Katalin. – Vannak különleges esetek, amikor a mecénás meghatározza, hogy támogatás célzottan érkezzen oda, ahová a felajánló szánja. November végén az élelmiszerbank által szervezett élelmiszer-adománygyűjtést tartunk az egyik áruházban, amire három napon keresztül lesz lehetőségünk. Utána kiosztjuk az összegyűlt készletet. Ezt a munkát csak úgy lehet jól elvégezni, ha tudjuk, hogy az adományozott honnét, milyen körülmények közül érkezett. Ezeket a csomagokat nem nagy csinna­drattával, hanem diszkréten kell átadni, mert könnyen lehet, hogy annak, aki kapja, abban a pillanatban eszébe jut a saját életútja, ami önhibáján kívül vezetett odáig. Előfordult már, hogy a tizenkét éves, nagy gyakorlatom ellenére is nehezen álltam ezt a próbatételt. Olyan helyzetbe is kerültem már, hogy én is elsírtam magam.

Rauf Norbert, Daruszentmiklós polgármestere és Orosz Csaba, az önkéntescsoport vezetője

Orosz Csaba, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete Önkéntes Csoportjának vezetőjeként érkezett a helyszínre. Elmondta:

– A helyi önkormányzat szakemberei kiválóan előkészítették ezt a programot, ők választották ki a leginkább rászorulókat. Jól hasznosítható dolgokat hoztunk a számukra. Különleges a feladat az átadásuk. Csakis szeretettel, egy kis jó szóval szabad ennek nekiállni. Aki még nem csinált ilyen önkéntes munkát, vagy még nem ment el olyan helyre, ahol nagy a szükség, minél előbb tegye meg! Jöjjön közénk a vöröskeresztbe, vagy válasszon egy másik segítő szervezetet, mindenki próbálja ki! Hasznos dolgot végezhetünk mások javára, és amikor bármiféle olyan munkát végzünk, ami után nem várunk anyagi hasznot, az a saját lelkünknek lesz jó. Ilyen tevékenység közben olyan embereket is láthatunk, akik talán sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi magunk. Ezek után sokkal jobban fogjuk az otthoni dolgainkat értékelni.

A helyi önkormányzat vezetői választották ki a leginkább rászorulókat

Rauf Norbert, a település polgármestere szívélyesen fogadta a sok csomaggal érkező különleges vendégeket.

– Örömmel vártam a vöröskereszt dunaújvárosi munkatársait, hiszen jó szívvel hozták az adományokat a településünk rászoruló lakóinak. Nekünk sajnos nagyon kevés lehetőségünk van a hasonló támogatásra. Az ilyen szerveződésekhez a magunk módján nyújtunk segítséget. A szociális rendszerünkön keresztül végezzük ezt a munkát. A munkatársaink ismerik a rászorulók körét, és ezzel tudnak segíteni abban, hogy jó helyre kerüljenek az adományok. Ez nem egy kampányjellegű munka. Egész éven át felekezettől, általában a hovatartozásuktól, nemtől és életkortól függetlenül, folyamatosan kapcsolatban vannak az érintettekkel. A következő feladatunk az advent szabadtéri rendezvényeinek előkészítése. Bízom benne, hogy azokat a megfelelő időjárás mellett lebonyolíthatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!