ökumenikus

2021.01.15. 17:30

Dunaújvárosban január 19-én kezdődik a csonka imahét

Január 17-én, vasárnap, 17 órakor Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke igehirdetésével és dr. Erdő Péter bíboros szentbeszédével a Szent István Bazilikában megkezdődik a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által szervezett ökumenikus imahét. Dunaújvárosban a járványhelyzet miatt csonka imahetet tartanak január 19. és 21. között a felekezetek.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Az 1968 óta minden évben tematikus üzenettel jelentkező, a Krisztus-hívők egységét szolgáló ökumenikus imahét 2021-es anyagát a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette.

A választott téma („Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”) Jn 15,1-17-en alapul, és kifejezi a Grandchamp-i Közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

Kovács István görögkatolikus parókus igehirdetés közben (archív felvétel) Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa által az idei ökumenikus imahétre kiadott anyaga így ír a Grandchamp-i Szerzetesi Közösségről: az 1930-as években Francia-Svájcból református nők egy csoportja, akik az úgynevezett morges-i asszonyok csoportjához tartoztak, felfedezték a csend fontosságát az igehallgatáshoz. Felelevenítették a lelki visszavonulás gyakorlatát a hitélet erősítésére, amelyet Krisztus példája ihletett, aki magányos helyekre vonult el imádkozni. Hamarosan mások is csatlakoztak hozzájuk, akik részt vettek a rendszeres lelkigyakorlatokon egy Neuchâteli-tó melletti kis faluban, Grandchamp-ban. Az igények nyomán állandó imádkozási lehetőséget biztosítottak, egyre több vendéget és lelkigyakorlatozót fogadtak. Ma ötven nővér tartozik a közösséghez, különböző nemzedékekből, egyházi hagyományokból, országokból és földrészekről. Sokszínűségükben eleven példái a közösségnek. Hűségesen kitartanak az imádságos élet, a közösség és a vendégszeretet mellett.

A nővérek megosztják szerzetesi életük áldásait azokkal a látogatókkal és önkéntesekkel, akik Grandchamp-ban az elvonulást, a csendet, a gyógyulást vagy életük értelmét keresik. Már az első nővérek megtapasztalták a keresztény egyház megosztottságának fájdalmát. Küzdelmükben Paul Couturier abbé, a keresztény egységért való imahét úttörője bátorította őket. Ezért a keresztény egység, az érte való imádkozás már a kezdet kezdetén a közösség szívügye lett.

A nővérek megosztják szerzetesi életük áldásait

Ez az elkötelezettség a Grandchamp-i Közösség három pillérével, az imádsággal, a közösségi élettel és a vendégszeretettel együtt képezi az imahét anyagának alapját. A január 17-én kezdődő imahétre kiadott füzet köszöntőjében így fogalmaz dr. Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, és Stein­bach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke: „Időszerű tehát közösségeink belső lelki megerősödése. Az egyház a történelme folyamán minden időben akkor veszített súlyából, amikor a vallási élet elerőtlenedett. Aktuális tehát a biztatás a lankadt kezek (a hit), a roskadt térdek (az imádság) megerősítésére. Így lehet a jézusi úton nemcsak járni, hanem célhoz érni is!”

Dunaújvárosban az előzetes egyeztetések után Stermeczki András evangélikus lelkész állította össze az idei imahét menetét. Lapunknak küldött tájékoztatójában kiemelte a január 19. és 21. között megrendezett csonka imahét alkalmai az online térben lesznek elérhetők, a görögkatolikusoknál és az evangélikusoknál korlátozott számban lesz lehetséges a személyes jelenlét a járványügyi előírások betartása mellett. A helyi imahét programja: január 19., kedd, 17 óra, református templom – igét hirdet Stermeczki András evangélikus lelkész; január 20., szerda, 17 óra, görögkatolikus templom – igét hirdet Czeglédi Pál Péter református lelkész; január 21., csütörtök, 17 óra, evangélikus templom – igét hirdet Kovács István görögkatolikus parókus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!