Ősi János figyelemre méltó olvasmányt kínál

2019.02.19. 17:30

Dunaföldvárhoz és környékéhez kapcsolódó történelmi kötetet ismerhettek meg

Ezúttal Ősi János Aranyménes című, a városhoz és környékéhez is kapcsolódó történelmi regényét mutatták be.

Balogh Tamás

Legalábbis hivatalosan. Az összeszokott baráti társaságnak tűnő közönség a régi, gyakran visszaálmodott polgári események atmoszféráját megteremtve várta a hozzájuk érkezett alkotót. Ősi János a kellemes, szinte könyvtárivá váló hangulatot megőrizte, és csak villanásokra kedvet csinálóan libbentette föl a fátylat, előbb egy korábbi, majd a legfrissebb olvasnivalójáról. Ránk is szentelt egy kis beszélgetésnyi időt.

Történelmi regény hivatása

– Az, hogy történelmi, nemzeti hősöket mutasson be. Elevenítse föl a hozzá fűződő eseményeket. Szerintem legalább ennyire fontos a szerepe, hogy próbálja meg a mi történelmünknek a tisztázatlan, kibeszéletlen, pontosabban a megbeszéletlen pontjait átélhetővé tenni. Az is, hogy közelebb vigye az embereket ahhoz, hogy a történelmileg közelmúltnak számító eseményeket meg tudjuk beszélni egymással. Rengeteg olyan esemény van, amiről egészen eltérő dolgokat gondol az egyik, mint a másik ember. Mindenképpen ilyen I. világháború is. Ezzel kapcsolatosan az a problémánk, hogy abban vajon a mi katonáink hősök voltak-e, vagy áldozatok, esetleg egyik sem a véres csatákban, Olaszországban az Isonzónál, vagy a Piave folyó mentén? Súlyos, megoldatlan kérdés a történelmünkben Trianon dolga is.

Ősi János volt legutóbb a dunaföldvári irodalmi kávéház vendége, akinek az Aranyménes című regényéről beszélgettek a résztvevőkkel Fotók: Balogh Tamás

– Ugyanilyen problémákat rejtenek a II. világháború kérdései is. Abban vajon mi, Hitler utolsó csatlósai, vagy a hazánkat védő hősök voltunk a szovjet hadsereggel szemben? Azt gondolom, hogy az igazság sokkal bonyolultabb annál, hogy akár az egyik, akár a másik mellett tegyük le a voksunkat. Az lenne a lényeg, hogy ezt a bonyolult igazságot mindenki számára elfogadhatóvá gyúrjuk össze.

A históriák nyomán

– A történelem végül is egy „mese”, egy história. Azt ugyanis, hogy például Szent László miként uralkodott, tényszerűleg már valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, ezért valamilyen elképzelést alakítunk ki róla. Ezért tértem át a történelmi múltunk kutatására és legalább annyira a feldolgozására. Nagyon fontos a számunkra a talán legkevésbé sikeres XX. századunk feldolgozása.

A névjegy

– Első helyen magyar–történelem szakos tanárember vagyok, aki emellett ír is. Egy szakgimnáziumban tanítok Vácott. Dunaújvárosban születtem, Baracson gyerekeskedtem, és a szülővárosom Bánki Donát középiskoláját végeztem el.

Az Aranyménes

– Az alkotásnak a mozgatórugója a személyes kötődés és a történelmi korszak általam vélt fontossága. Ez egy a II. világháború végén játszódó eseménysorozat, helyszínének a gyermekkorom vidékét választottam. A személyes oka az, hogy erről a vidékről származok. Dunaföldvár térségét is valamelyest megismertem. Rengeteg emlék köt a könyvben megelevenedő helyszínekhez. A szüleim is erről a vidékről származnak. Édesapám Bölcskén született, sokáig Solton gyerekeskedett, majd Baracsra került.

Sokan érdeklődtek a környékhez is kapcsolódó történetek iránt

Filmbe illő helyszínek

– Könyvbe illő, különleges helyszíneket is találtam ezen térségben. Az egyik a Solt-Révbér puszta, ahol a furcsa sorsú ménest tartották. A másik Dunaújvárosban a Szalki-sziget és az ott máig is megtalálható nagyon titokzatosnak és riasztónak tűnő beton bunker. Ez a többlakásos társasház méretű, kívülről ablak nélküli betontömböt formázó épület a vasmű zárt területén található, ezért jelenleg nem is lehet azt bejárni. Máig nem derült ki igazán a korabeli rendeltetése. A könyvemben ezen a szálon indultam el, és azt írom, hogy főleg kommunista és zsidó foglyokat őriztek benne, akiket Auschwitzba és más hasonló helyekre szállítottak. Ezt nem tudom igazolni, ez a képzeletemben született dolog.

Mielőtt a könyvet a kezünkbe fognánk

– Tudnunk kell róla, hogy egy kortársunk, aki a föl­dink, talált egy igazi, XX. századi problémát arról, hogy hol a helyünk a világban. Arról is, hogy az azonos kérdések megoldására a születésünk különböző helyszíne, és azoknak a megrázó történelmi háttere miatt, bár mindegyikőnket a jó szándék vezeti, sokféle választ találhatunk.

Ősi János, az író, egy fiatalember, aki jó tempóban visz bennünket végig a szövevényes történetén. Az eseményeket a mi kedvelt vidékünkre helyezi. Nem ad választ helyettünk, azt nekünk kell megkeresnünk. Legjobban tesszük, ha annak egy újabb kávéházi beszélgetés közben, közösen állunk neki.

Ősi Jánostól számos érdekességeket tudhatott meg a közönség

Szent László nyomán, szabadon

„Első alkalommal, még egészen fiatal koromban egy verseskötetem jelent meg. Utána egy időre abbahagytam az írást. Már középiskolai tanár koromban kezdtem bele újra, akkor elsőként Szent Lászlóról meséltem. A Lovagkirály keresztje, a Kard és kódex, A Lovagkirály öröksége trilógiában.

Nagyon kíváncsi lettem erre a kitűnő uralkodóra és a páratlan személyiségére. Azt mondhatjuk róla, hogy bár a középkorban élt, de mégis egy igazi humanista volt. Az előtte és utána uralkodó királyokkal ellentétben ő soha senkit nem vakíttatott meg, nem temettetett el elevenen, és nem akasztatott föl. A legádázabb ellenségének is, aki a saját unokatestvére volt, számtalanszor megbocsátott. Régen nagyon hálásan gondoltak rá a magyarok. A középkorban Szent László a legnépszerűbb uralkodónak számított. Mára már egy kicsit a háttérbe szorult, Hunyadi Mátyás és Szent István mögött, de azért máig van róla egy szerény emlékezet.

A legenda szerint a mindenkinél egy fejjel magasabb lovag legyőzhetetlen harcos volt. Megpróbáltam felkutatni a róla szóló emlékeket, de beláttam, hogy sok hiányozhat az egészhez, hiszen kilencszáz évvel ezelőtt élt. Ebből született az ötlet: megpróbáltam a saját fantáziám segítségével pótolni a hiányzó történelmi darabokat. Nagyon remélem, hogy ettől függetlenül történelmi regényként beszélhetek róla.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!