ígéretes jövő áll előtte

2020.07.05. 20:00

Dinnyeföldről a kerti tóba, majd a Jövő Bajnokai programba

Ahogy azt a cím is sejteti igencsak kalandos életútja -és szokatlan edzésmódszere- van a Dunaferr SE egyik nagy reménységének a mindössze 14 éves Kovács-Seres Hunornak.

Morva Dávid

Fotó: LI

Úszni, de legalábbis pancsolni mindenki szeret, a mostanihoz hasonló nyári hőségben pedig kifejezett felüdülésként hat, amikor az ember megmártózhat a vízben, és lehűtheti magát.

Kovács-Seres Hunor Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A Dunaferr SE úszószakosztályának kiválósága, Kovács-Seres Hunor ennél azért komolyabban veszi az úszást. Erről eredménysora árulkodik, ami a szakembereknek is szemet szúrt: a tavalyi év végén ugyanis edzőjével, Szabó Gergővel együtt megkapta a MÚSZ (Magyar Úszó Szövetség) „a Jövő Bajnokai program legeredményesebb 2006-ban született versenyzője” díjat, hat megszerzett országos bajnoki címével.

A hat elsőségből ötöt mindjárt egy versenyen, a Győrben megrendezett korosztályos ob-n nyert. A Rába-partiaknál megtartott viadalon az 1500 méteres gyorsúszás fináléjában 15 (!) másodperces fölénnyel diadalmaskodott (mellékesen: Hunor a 2006-os születésű fiúk között a LEN pontversenyben is az élen végzett, azaz Magyarország legeredményesebbje lett).

Nincs uszoda? Irány a kerti tó

Ha a fenti eredménysor ilyen ütemben gyarapodik, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy hamarosan Kovács-Seres Hunor lesz Cece település legnagyobb nevezetessége, nem pedig a dinnye. Leleményességének és úszás iránti elhivatottságának bizonyságául szolgál az alábbi történet:

A koronavírus okozta karantén miatt március közepétől a Fabó Éva Sportuszoda bezárta kapuit, így a növendékek a négy fal között, illetve online formában úszhattak – ez utóbbit a kedves olvasó képzeletére bízom – Kovács-Seres Hunor azonban másként próbált meg formában maradni. A szülői házban – pontosabban a kertben – ugyanis található egy kis tó, amely ugyan távolról sem alkalmas az úszásra, ám a Dunaferr SE fiatal fenoménját ez nem gátolta semmiben.

„A pandémia ideje alatt naponta 20-30 kilométert bicikliztem, illetve otthon futottam. Ráadásul egy speciális megoldásnak köszönhetően én úszhattam is. Van egy tanyánk, ahol található egy kerti tó. Eleinte 14-15 fokos volt a víz, így ott kezdtem a felkészülést. Az elején nem volt kellemes, de ezt láttam az egyetlen valamire való megoldásnak.„

Szabó Gergő edző, Dunaferr SE

Az edzőt is meglepte

Edzője, Szabó Gergő szerint Hunor céltudatos, igazi versenyző típus, aki minden helyzetben, így edzéseken törekszik arra, hogy kihozza magából a maximumot:

„Hunor a karantén ideje alatt is igyekezett edzeni, de, hogy ilyen megoldás pattanjon ki a fejéből... edzői pályám során nem igazán találkoztam hasonlóval. Ugyanakkor ez a hozzáállás abszolút beleillik a róla kialakított képbe, nem véletlen, hogy ilyen eredményes.”

Hunor elmondása szerint, még a kerti tóval együtt sem voltak optimálisak az otthoni körülmények. Emiatt „mindössze” 2-3 kilométeres távot tudott leúszni. Ezzel együtt hasznos volt számára a felkészülés, hiszen három héttel előbb tudta elkezdeni a felkészülést, mint klubtársai.

„Nagyon hideg volt a víz, és mindössze 25 méteres a tó, amiről beszélünk, de ezzel is előnyt tudtam szerezni a felkészülésben a többiekhez képest. A szüleim mindenben támogattak, csináltunk falat, ahol tudtam fordulni is.”

Hunor 2009-ben, mindössze háromévesen, óvodásként ismerkedett meg az úszás alapjaival, mindvégig a Dunaferr SE kötelékében sportolt. Saját bevallása szerint kedvenc úszásnemei a gyors- és a mellúszás, példaképének pedig az olimpiai bajnok úszót, Gyurta Dánielt tartja.

A karantén természetesen az egész úszószakosztályra nagy hatással volt. Szabó Gergő edző elmondta, a március közepétől egészen június elejéig tartó időszak alatt nem volt könnyű tűzben tartani a növendékeket, hiszen mindenki más és más otthoni lehetőségekkel rendelkezik, emiatt igyekeztek személyre szabott edzéstervet, edzésnaplót biztosítani, emellett közös, online edzéseket tartottak.

Na meg ott van Kovács-Seres Hunor, aki, ha úgy adódik, egy locsolókannában is megtalálja a lehetőséget az úszásra.

Maximum többet kell fordulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!