Senki sem tudja, mi történik

2019.07.19. 17:30

Borászok, vadászok és halászok móri találkozója

2008-ban Adonyban rendezték meg az első Fejér megyei borász-, vadász-, halásztalálkozót. Azóta rendszeres az összejövetel. Idén, múlt hét szombaton (július 13-án) találkoztak a különböző borrendek és vadásztársaságok, ezúttal a halászok nem képviseltették magukat. A helyszín a móri Lamberg-kastély volt, amíg a házigazda a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend. Jövőre Velencén lesz a találkozó.

Agárdy Csaba

cof

A meghívást valamennyi borrend elfogadta, így jelen volt a csókakői, a móri (a Móri Borbarát Hölgyek is), a székesfehérvári, a velencei, az adonyi, a perkátai, az enyingi borrend, és amolyan kakukktojásként részt vettek a Tolna megyei Dunaföldvár borászai is, akik nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Fejér megyei társaikkal, különösen az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrenddel.

A borászok mellett képviseltette magát a Móri Vajal, a Perkátai Pénzügyőr Vadásztársaság és a Lívia Környéke Vadásztársaság is. A megjelenteket Gábor Csaba, a móri borrend elnök-nagymestere köszöntötte. Ez a találkozó – bár az ember elsőre azt gondolná – nemcsak az evésről és az ivásról szól, hanem nagyon komoly szakmai előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Az adonyi Szent Orbán Borrendet nyolcan képviselték (fehér pólósok) a móri találkozón, és velük volt két vadász Fotó: Schmidt Attila

Schmidt Attila, az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrend nagymestere számolt be lapunknak a tapasztalatokról. – Nyolcan képviseltük a borrendünket, és mindhárom előadáson részt vettünk. Sajnos ezúttal halászok nem voltak. A móri származású Svélik Csaba, aki egyébként az autóiparban jártas professzor, Mór helytörténetébe avatott be minket, sokat megtudhattunk Mór híres szülöttjéről, Wekerle Sándorról. Volenter Sándor séf a gasztronómiáról beszélt, Sáfrán András csákberényi borász pedig a móri borvidék értékeiről, és bemutatta a csákberényi borokat. Minden borrend magának főz ezeken a találkozókon. Ezért külön szeretném megköszönni a líviai vadásztársaság tagjainak, a Leicht testvéreknek az általuk elkészített remek vaddisznópörköltet.

Ápolni a jó kapcsolatokat

A találkozó ötlete az adonyi Duna menti Szent Orbán Borrendtől származik. Pontosabban az esemény ötletgazdája Králl István örökös tiszteletbeli nagymester volt, 2008-ban meg is rendezték a találkozót, méghozzá az adonyi borrend a Zichy-kastély parkjában, majd a másodiknak is ők voltak a házigazdái, sőt, a tizediknek is a Cikolai tavaknál. Közben rotációs rendszerben a megye valamennyi borrendje viszonozta az adonyiak meghívását. A találkozó célja, hogy a Fejér megyei borrendek éves rendszerességgel találkozzanak egymással kapcsolataik erősítése céljából, kötetlen, szabadidős formában. Hozzájuk vadászati- és halászati társaságok csatlakozzanak, akik a borrendek által szállított italokhoz a megfelelő étkekről gondoskodnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!