A településen a tavaszban már ott a nyár ígérete… – megújulás

2021.04.26. 11:30

Biztos léptekkel haladnak az „Új arcú településközpont” megvalósításában

A pirkadatok Nagyvenyimen munkazajt hoznak, nem csak a természet, a település is megújul.

Bajusz György

2021.04.16. Fejlesztések Nagyvenyimen Nagyvenyim Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nagyvenyim – A pandémia veszteségeit nehéz szívvel éljük meg, ám azon igyekszünk, hogy szeretettel és vidámsággal, a fejlődés jóérzésével töltsük meg Nagyvenyim polgárainak szívét és lelkét. A legapróbbaktól a nagyobbacskán át egészen a szépkorúakig – mondta Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere.

A parkolók elkészültével a nagyvenyimiek, őstermelők, mezőgazdasági, kertészeti vállalkozók és a lakók birtokba vehetik a piacot Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Nagyvenyim központjában járva, jól érzékelhető, hogy biztos léptekkel haladnak az „Új arcú településközpont” megvalósításában. Bár az iskola szomszédságában álló közösségi ház a vírushelyzet okán ma még zárva tartja kapuját, az épülettömböt körülvevő tér parkosítása elkészült. Térkövezett úton járhat és kényelmes padokon pihenhet meg az idelátogató. Lelkesedve, szívrepesve várják az elvetett fű kizöldellését, a növények lombozatba, virágba borulását. Szemközt, a terület másik felén készül a Suli fitt park – Kölyökvár.

Az Ady Endre utcán zárt vízelvezető rendszer lesz kialakítva

– A görpálya már felújítva, biztonságosan várja a bringás és deszkás ifjú bajnokokat, de a terület többi részén még további munkálatok folynak. Az itt elhelyezett kültéri fitneszpark csuklópontos eszközei jól kiegészítik a Piac téri sportpark sajátsúlyos edzési lehetőségeit, és hamarosan már a két szabadtéri kosárpalánk is vidáman várja a labdával érkezőt! Suli fitt park – Kölyökvárunk elkészülte után az Eszkimókatár négy évszakos jégpályája is tovább gazdagítja majd a központban elérhető szabadidős sportok színes kínálatát. Itt is új padokat és hulladéktárolókat helyezünk el, és a teljes pályafelületet megvilágító villamos rendszer kerül kiépítésre.

A kisgyermekes családok játszótéri lehetőségek iránti igénye a meglévő játszótéri infrastruktúra át- és újragondolására késztette az önkormányzatot. A szabad levegőn, egészséges, fejlesztő jellegű környezetben eltöltött minőségi idő biztosítására egy háromelemű fejlesztési koncepciót valósítanak meg.

A közösségi ház körüli tér parkosítása elkészült

A Nefelejcs lurkó liget projektben az óvodai játszóudvar kerül megújítására. Az Irkafirka kert projekt keretében az áthelyezett és megújított iskolai játszóteret vehetik majd birtokukba a gyerekek. A Piac tér Pagony sportpark és játszótér a Holló utca – Piac tér kereszteződésében lévő árnyas liget futókörön belüli területén kerül kialakításra.

A településközpont közlekedési és parkolási helyzetében a könyvtári parkoló térkövezése, a szociális tömb előtti árok befedésével a Fő utcán kialakuló új parkolósor, valamint az Ady Endre utcán zárt vízelvezető rendszer kialakításával egybekötve, a Deák utcán megépülő új parkolók hozhatnak kedvező változást.

A parkolók elkészültével a nagyvenyimiek, őstermelők, mezőgazdasági, kertészeti vállalkozók, és a lakók birtokba vehetik a polgármesteri hivatal szomszédságában megépült, szépen kialakított, helyi termékértékesítést szolgáló piacot. Az új fedett, nyitott piac 182,71 négyzetméter alapterületű, s az épület magában foglalja az előírások szerinti valamennyi helyiséget, irodát, gombavizsgálót, árusító teret. Kültéri folyóvíz és a szelektív hulladékgyűjtés áll a termelők és fogyasztók rendelkezésére. Az épület kialakítása akadálymentesen, az egyetemes tervezés elveit figyelembe véve történt meg. Az építkezés helyi szakértelem igénybevételével, szabadon álló, nyílt területen zajlott, ahol nincsenek többletköltségeket okozó tényezők.

A kiszolgálóhelyiség a napokban érkezik meg

Egy helyi termelői piac megvalósulásával mind a helyi-térségi eladók, mind pedig a vevők kedvezőbb pozícióba kerülnek, miközben az óvodai, vagy más intézményeink nyersanyagellátásába is bevonhatóvá válnak a Nagyvenyimen és környékén előállított termények.

Mert a nagyvenyimi tavaszban már ott van a nyár ígérete! S minden veszteség és nehézség mellett, a hajnalok munkazajt és megújulást hoznak Venyimen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!