Azari Zsolt klubelnök nehezen éli meg az Acélbikák bajnoki szereplését

2021.03.28. 20:00

Biztos, hogy lesz felnőttcsapat, de az utánpótlás felértékelődik

Amióta Azari Zsolt vezeti a dunaújvárosi jégkorongot – ennek tizenöt éve –, ilyen rossz szezonja az Acélbikáknak még egyszer sem volt, mint az idei. Sőt, mindig több örömet okoztak a szurkolóknak, mint keserűséget. Az idei szezon sem úgy indult, hogy tök utolsó lesz a DAB. Egészen november végéig nem volt gond, a csapat tisztességes eredményeket ért el.

Agárdy Csaba

20210302 Dunaújváros Portré, interjú Azari Zsolt ügyvezető igazgató - Dunaújvárosi Acélbikák DAB Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Laczkó Izabella

A DAB számára hamar befejeződött az Erste Liga, mivel nem került be a rájátszásba. Eljött az ideje annak, hogy a klub vezetőjével, Azari Zsolttal értékeljük az elmúlt idényt.

Előnyt fognak kovácsolni a hátrányukból. Előtérbe kerül majd a saját nevelés

– Nem könnyű megélni a 2020/2021-es szezon utolsó hónapjainak történéseit, tapasztalatait. Annak ellenére sem, hogy elég komoly kihívás érte a csapatot a sorozatos sérülések miatt. A rutinos, sérült játékosokat, mint Hruby Gellért, Mestyán István, Keegan Dansereau, a fiatalok nem tudták pótolni, és sajnos az újonnan igazolt idegenlégiósok közül sem lehettünk mindenkivel elégedettek. Mivel a kispadunk eleve „rövid” volt, így duplán ütött a sérüléshullám. A cél egyértelműen az volt, hogy a tavaly sikeres csapat gerincét megtartva, jelentős játékerőt képviselő új idegenlégiósokkal megerősödve vágjunk neki az új szezonnak. Ehhez képest rendkívül nagy csalódást váltott ki az idei teljesítményük. A látottak alapján, de a statisztikák szerint is a legnagyobb probléma a védelmünkkel volt, a rossz védekezésünk miatt kapusaink rendszeresen kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Azari Zsolt nem könnyen éli meg azt, hogy csapata utolsó lett az Erste Ligában Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Nem elég, hogy sikertelen volt az idei szezon, de a jövő sem látszik túl biztatónak. Információink szerint az önkormányzat a jégcsarnokot csak március 31-ig tudja üzemeltetni, és a jelek szerint egészen december 31-ig nem lesz pénz a csarnok fenntartására. Ilyen körülmények között nehéz azért jövőképről beszélni.

– Igen, amikor megkaptam a tájékoztatást Szabó Zsolt gazdasági alpolgármestertől a jégpálya tervezett üzemeltetéséről, akkor kerültem abba az állapotba, hogy azt nyilatkoztam, nem látom reális lehetőségét annak, hogy a következő szezonban is legyen profi felnőttcsapata a Dunaújvárosi Acélbikáknak. Egyértelművé vált számomra, ha a klub nem lesz képes üzemeltetni a jégcsarnokot, akkor nem lesz a városban jég, megszűnik a dunaújvárosi jégkorongsport. A döbbenet után az első gondolatom az volt, ha választani kell, hogy jégpálya vagy felnőttcsapat, akkor nem kérdés, hogy a jégpálya, elsősorban az utánpótlás-csapatok miatt. Azzal tisztában kell lenni, és el kell fogadnia mindenkinek, hogy a jégcsarnokot csak úgy tudja a klub üzemeltetni, ha a felnőttegyüttes költségvetéséből vesszük el a jégfenntartás többletköltségeit. Ugyanis a költségvetésünk igencsak korlátozott. Szerencsére a városi önkormányzat és a Magyar Jégkorong Szövetség illetékeseivel történt tárgyalások során sokat „finomodott” a helyzet, és kialakult egy közös szerepvállaláson felálló modell terve, elképzelése.

Magyar Kupa: áprilisban rögtön Final Four lesz?

Azari Zsolt az interjúban elmondta, hogy nem tud semmit az idei Magyar Kupáról. Biztos hírek nincsenek is, a Magyar Jégkorong Szövetség honlapján semmi sem olvasható a kupa megrendezésével kapcsolatban. Azonban felmerült egy olyan megoldás lehetősége, amely szerint áprilisban rögtön Final Fourt, vagyis négyes döntőt rendeznének. Ebben a szlovák Extraligában szereplő DVTK Jegesmedvék, az osztrák bázisú nemzetközi bajnokságban részt vevő Hydro Fehérvár, és az Erste Ligában két legjobban szereplő magyar klub venne részt. Ezt megerősíteni eddig még senki se tudta. A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkárát, Sipos Leventét a jegkorongblog.hu szakportál megkereste, és az alábbi választ kapták:

„A döntés-előkészítési fázisban van a kupa kiírása, amely a járványhelyzet és a folyamatos átszervezés miatt kerülhetett áprilisra.” Hozzátette: amikor az ezzel kapcsolatos döntés megszületik, mindenkit tájékoztatnak.

– Mindenképpen térjünk még ki a felnőttcsapat jövőjére, hiszen sok dunaújvárosi jégkorongkedvelő aggódik amiatt, hogy következő szezonra nem lesz Dunaújvárosnak Erste ligás csapata.

– Nyilván mindenkinek az az érdeke, hogy képesek legyünk úgy is felnőttcsapatot indítani, hogy ezzel párhuzamosan a jégpályát is üzemeltetjük. Tehát, megnyugtathatok mindenkit: lesz felnőttcsapat Dunaújvárosban. Az viszont egyértelmű, hogy az utánpótlás-nevelés felé kell fordulnunk. Többször beszéltünk már erről, és nem mindig úgy sikerültek a dolgok, mint ahogy elképzeltük. De most kényszerhelyzetben vagyunk, előnyt fogunk kovácsolni a hátrányunkból, és sokkal nagyobb hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre elsősorban azért, hogy a felnőttcsapatot az itthon felnevelt játékosokkal tudjuk versenyeztetni. Reményeim szerint ez növeli majd a dunaújvárosi nevelésű játékosok motivációját is arra, hogy itt Dunaújvárosban kezdjék meg a felnőtt, profi játékossá válás rögös útját.

– A szezonból elvileg még hátravan a Magyar Kupa, bár ebben a koronavírusos helyzetben nem lehet tudni, hogy mikor, mi és hogy történik. Ha március 31-ig lesz jég, hogyan tudnak elindulni a kupában?

– A Magyar Kupáról jelenleg semmiféle információm nincs, tudomásom szerint nincs semmilyen kiírása a Magyar Jégkorong Szövetségnek erről. Szinte biztosan nem veszünk részt az idei sorozatban, mert a légiósaink már otthon vannak, sok a sérültünk, nincs elég játékosunk, tehát felesleges és értelmetlen lenne a kupaszereplés. Annyit tudok mondani, amíg jég van, addig edzünk keményen. A jövő tartogat kihívásokat, de eddig sem adtuk fel a céljainkat itt a klubban, és mindent megteszünk azért, hogy legyen jég a csarnokban, tudjunk versenyeztetni egy felnőttcsapatot, és az utánpótlás-nevelést is minél magasabb szintre emelhessük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!