Országok, trendek, stílusok

2021.04.29. 17:30

Bizonyították tehetségüket a Lorántffy-középiskola végzősei

A közelmúltban, egy fotózás keretében mutatták be vizsgamunkáikat a DSZC Lorántffy Zsuzsanna Technikum és Kollégium divat- és stílustervező képzésének végzős diákjai.

Szabó Szabolcs

Fotó: Pahi-Fekete Noemi

Dunaújváros – Az ötödéves, végzős divat- és stílustervezők szakmai vizsgamunkájának része, hogy az általuk megtervezett és elkészített ruhákhoz egy katalógust is kell készíteni, ennek fotózása zajlott szombaton. Mint említettem, az elkészült ruhákat a tanulók tervezték, és a gyakorlati órákon készítették el. Hat végzős diák, három-három öltözetet készített, szintén ők feleltek a kiegészítőkért is. A téma idén az „országok és kultúrák” mottó köré szerveződött, így Dél-Korea, Görögország, Spanyolország aktuális stílusjegyei köszönnek vissza a ruhákon, a diákok választásai, elképzelései szerint. A járványhelyzet miatt nem volt egyszerű mindent megszervezni, ám végül sikerült, és összességében nagyon jó darabokat készítettek a végzőseink – mondta el lapunknak Szép Lászlóné könnyűipari szakoktató.

Hoffman Dóra koreai ihletésű kollekciójának egy darabja

Páhi-Fekete Noémi pedagógus, aki a fotókat is készítette a 2020/2021-es tanévben dolgozott a diákokkal:

– Nagyon lelkesen, szorgalmasan és lelkiismeretesen csinálták végig az elmúlt hónapokat. Összességében kiváló munkák születtek, le a kalappal a diákok előtt, akik bizonyították tehetségüket és rátermettségüket.

A fotózáson a végzősök egyike, Hoffman Dóra lapunknak elmondta:

– Az tetszett e képzésen, hogy itt lehetett igazán alkotómunkát végezni. A legelején még nem is gondoltam arra, hogy itt majd varrni is kell. Az első varrásórán nagyon megijedtem, hogy nekem ipari varrógépekkel kell majd dolgoznom, ám a tanárok, oktatók segítségével sikerült belejönni. Az egyszerűbb feladatoktól haladtunk a nehezebb kihívások felé. Mintha egy fekete lyuk magába szippantott volna, elkapott ennek az alkotó folyamatnak a varázsa. A vizsgamunka fő témájának én Koreát választottam, mivel évek óta érdekel ez a kulturális közeg. Három öltözetet kellett elkészíteni, ami esetemben hét darab ruhát jelent, plusz a kiegészítők. A tervezési fázis viszonylag könnyen ment, a tradicionális koreai stílusjegyeket próbáltam ötvözni a ma divatos trendekkel. Összességében elégedett vagyok a ruhákkal, és szeretnék ezen a pályán továbbtanulni a közeljövőben.

Illés Ágota tervei alapján is szép ruhák készültek

Erdős Vivien Eszter pedig így foglalta össze a vizsgamunkával kapcsolatos élményeit:

– A feladat az volt, hogy mindenki válaszon egy számára tetszőleges országot, és az országra jellemzően tervezzünk meg három öltözetet. Szerintem ez egy nagyon ­klassz és érdekes feladat volt, mert ugye mindenki szabadon választhatott országot, és nem volt semmi kikötés, hogy a ruhának milyen alkalomhoz illőnek kell lennie. Én Görögországot választottam, mert szerintem a görögök viselete nagyon jellegzetes és szép. Nagyon lágy és művészien redőzöttek a ruháik, így szép, elegáns darabokat tudtam tervezni. A feladat végrehajtása során sok döntést kellett meghoznunk, ami néha nem volt egyszerű, például az anyag kiválasztása, a ruhák színe. De mikor kész lettünk, mindenki örült neki, hogy jól választott. A hab a tortán a ruhákról készített képek voltak, mert nagyon szép helyszíneken sikerült fotókat csinálnunk, amik hangulatossá tették a képeket. Szeretném megköszönni a csoportom nevében az iskola fodrásztanulóinak a szép hajakat a fotózásra és a sminket. Összességében ez egy nagyon jó feladat volt, szerintem egy jó élmény.

Nem csupán remek feladat volt, sok élményt is adott a vizsgamunka

A végzős tanulók és felkészítőik: Erdős Vivien Eszter – Helené kollekció, görög inspiráció, Hoffmann Dóra – Wang kollekció, koreai inspiráció, Illés Ágota – Garam Masala kollekció, indiai fűszerkeverék, Pammer Vanessza – Senorita kollekció, kubai életérzés, Tulkovics Angéla – Yoto no isan – keleti örökség kollekció, japán inspiráció, Varga Alexandra Anetta – Érezd, hogy élsz kollekció, spanyol inspiráció.

Pammer Vanessza kollekciója – kubai életérzés Fotók: Páhi-Fekete Noémi

Fodrász szakoktató: Lehoczkyné Tóvizi Ilona, fodrásztanulók: Schiszler Lili, Szabó Enikő.

Kozmetikus szakoktató: Szentpáli Elvira Zita, kozmetikustanuló: Bozsoki Andrea.

Modellek: Erdős Boglárka, Illés Ágota, Pammer Vanessza, Varga Alexandra Anetta, Bozsoki Andrea, Horváth Dorina.

Felkészítő tanárok: Rohonczi Istvánné, Szép Lászlóné, Páhi-Fekete Noémi. A mostani végzősökkel az első négy évben pedig Balassáné Kremmer Beáta foglalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!