A vendéglátók ipartestülete nemrég levélben fordult a pénzügyminiszterhez

2020.06.09. 14:00

Az ételkiszállítás (is) a jövő, de kellene egy kis segítség

A koronavírus okozta járvány miatt teljesen átalakult a vendéglátópiac. Hogy ez mennyire marad így hosszú távon, azt most még nem tudni. Annyi bizonyos, az ételkiszállítás uralja most a piacot, nagyon kevesen ülnek be egy-egy ebédre vagy vacsorára az éttermekbe.

Agárdy Csaba

Fotó: Zsedrovits Eniko

Sok vendéglátóipari szakember szerint a kiszállítás megőriz majd egy szeletet a piacból a járvány elmúlása után is. (Egyébként már a vírus előtt is nagy divat volt a házhoz szállítás, voltak éttermek, amelyek már nem is fogadtak vendéget, csak telefonon lehetett tőlük ételt rendelni.)

Mivel a kiszállítás ennyire népszerű lett, a vendéglátósok egy részénél felvetődött, hogy a helyben fogyasztás esetén ötszázalékos az étel áfája, kiszállításkor pedig huszonhét százalék.

Kedvelt, hogy a munkatársak egy kiszállítótól rendelik meg ebédjüket – és még mosogatni sem kell

Mivel sok éttermet, ezzel sok munkahelyet az ételkiszállítás mentett meg a csődtől a járvány ideje alatt, a vendéglátósok szeretnék elérni, hogy a házhoz szállítás esetében is öt százalék legyen az áfa. Ennek érdekében léptek is, és a kormányhoz fordultak.

Ezért íródott a Wolt ételszállító cég Varga Mihály pénzügyminiszternek küldött levele, amelyben az éttermekből elvitellel és kiszállítással értékesített ételek áfatartalmának a jelenleg érvényes 27 százalékról a helyben elfogyasztott ételek esetében is alkalmazott öt százalékra csökkentését kéri.

A pénzügyminiszterhez eljuttatott levél aláírásához csatlakozott a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint 500 étterem tulajdonosa is, amelyek így mintegy 2500 munkavállaló érdekeinek képviseletében kérik a kormány segítségét.

A vendéglátók ipartestülete a levélben az alábbiakra (is) hivatkozik.

Az éttermek forgalma az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány és az emiatt indokoltan bevezetett korlátozó intézkedések miatt drasztikusan csökkent. A szinte teljesen megszűnő helyben fogyasztás miatt az ételek házhoz szállítása az éttermek számára ma már nem csak jelentős, de kizárólagos bevételi forrást jelent.

Az éttermi szektorban ugyanakkor magasak az állandó költségek – az előállításhoz szükséges alapanyag, a dolgozók bére és a bérleti díj, mind folyamatosan fizetendő összeg. Ráadásul az erőteljesen csökkenő vendégforgalom és a várhatóan lassan visszaálló kereslet nemcsak jelenleg, hanem közép- és hosszú távon is az éttermek fennmaradását veszélyezteti. Több ezer magyar vállalkozás kerülhet ezáltal csőd közeli helyzetbe (forrás: Forbes.hu).

Sokan magasnak tartják a huszonhét százalékos áfát az ételkiszállításnál

A vendéglátósok abban bíznak, hogy a magyar kormány eddig is sok olyan intézkedést hozott, ami a vállalkozások túlélését, a munkahelyek megőrzését szolgálja (adókedvezmények, nulla százalékos kamattal hitel lehetősége), ezért az ő kérésüket is pozitívan bírálják el.

Dunaújvárosban például a Legendás Falatozó is az ételkiszállítással élte túl eddig a válságot. Tóth Zoltán, a Kádár-Gastro Kft. ügyvezetőjének ez a véleménye a kérdésről: – Minket megmentett a házhoz szállítás, továbbra is jól megy, sőt, a helyben fogyasztásunk is egyre jobb. Eddig is kellett adózni, ezután is így lesz. Persze jobb lenne, ha csökkenne a kiszállítás áfakulcsa, jó lenne egy közép­utat választani a helyben fogyasztás és a kiszállított ételek áfája között. Bár az öt százalék sem teljesen öt százalék, mivel az önkormányzat felé turisztikai adót fizetnünk kell, de ez persze összesen is még mindig jóval kisebb, mint a huszonhét százalék.

Grábics Gábor, a Corner Kávézó és Hotel egyik tulajdonosa egy kicsit visszább megy a kérdésben:

A házhoz szállítás egészen jelentős iparággá nőtte ki magát a koronavírus-járvány révén Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Mondhatnám, hogy a klasszikus vendéglátással foglalkozók idegenkednek az ételkiszállítástól. Korábban soha sem gondoltam volna, hogy ezzel foglalkozni fogunk. De a járvány rákényszerített minket, és időközben rájöttünk, életképes a dolog, ez is a jövő. Azonban, hogy ez működjön, kell egy kis központi segítség, mert az ételkiszállításnak nagyok a költségei. Ott van a huszonhét százalékos áfa, a kiszállítási díj tizenöt és harminc százalék között van, attól függően, hogy házon belül oldjuk meg, vagy külsős céggel. Ehhez jön az ötszázalékos csomagolási költség. Ha mindent összeszámolok nincs nyereség. Az étel házhoz szállítása azoknak a cégeknek éri meg, amelyek erre vannak specializálódva.

Grábics Gábor elmondta még, hogy amellett, hogy nem nagyon nyereséges a kiszállítás, csak viszi a pénzt. Fejlesztésre, befektetésre ebből a részből nem jut, pedig az nagyon fontos egy vendéglátóipari egységnél.

Viszont azzal is tisztában van, hogy nem lehet nem odafigyelni az új idők által elvárt kihívásokra, tisztában vannak azzal, hogy az internetes rendelés az élet minden területén egyre markánsabban ott lesz, és ehhez ők is alkalmazkodnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!