négyszáz táncoló ember

2019.05.23. 14:00

Akiket a muzsika és a tánc összeköt

Láttak már önök több mint négyszáz embert együtt táncolni? Fantasztikus látvány! De részese lenni még inkább az! A napokban Székesfehérváron tartott szenior örömtánc-találkozón ennyien járták együtt.

L. Mészáros Irma

S nem is akárkik! Zömében hatvan feletti hölgyek, de akadtak közöttük nyolcvan felé járók is. Hogy hihetetlen? Lehet, de valóság. A szenior örömtánc ugyanis az idősebb korosztály számára kitalált új mozgásforma, kíméletes sport, de valódi közösségi élmény is.

Ezen az eseményen több mint ötvenen vettek részt a Gyöngyössy Katalin szenior örömtáncoktató vezette három csoportból: Dunaújvárosból, Dunaföldvárról és abból a közösségből, amelyben rácalmásiak és kulcsiak közösen táncolnak hetente egy-egy alkalommal.

Ezen az eseményen több mint ötvenen vettek részt Gyöngyössy Katalin senior örömtáncoktató vezette három csoportból Fotók: a szerző

A szenior örömtáncot a nyugat-európai országokban már több évtizede ismerik, hazánkban azonban csak 2017 óta tevékenykednek szakképzett oktatók. A mozgalom magyarországi elindítója, Csirmaz Szilvia, aki Ausztriában szerezte diplomáját, maga is részt vett a fehérvári találkozón. Örömmel jelentette be, hogy ismét újabb szakemberek vizsgáztak le sikeresen, s immár több mint ötezer embernek nyújt örömteli szabadidős elfoglaltságot a szenior örömtánc, amelyet három szóval szoktak jellemezni: mozgás, öröm, agytorna. Hiszen jótékonyan hat a testre, a lélekre és a szellemre. Segít a demencia megelőzésében. A szenior tánc egyszerű mozgás, de bonyolult agytevékenységet igényel. A tudósok bebizonyították, hogy az időskorban végzett szellemi tevékenységek (rejtvényfejtés, olvasás) vagy fizikai mozgások (séta, túra, úszás, kerékpározás) közül a táncolás fejleszti leginkább az agyműködést. A tánc javítja a koordinációs készséget, a koncentrációt és a ritmusérzéket, de a zenének és a közösségnek is gyógyító ereje van. Az örömtánc mindenkit közel hoz egymáshoz.

Ezt érezhették mindannyian a székesfehérvári Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban, illetve az épület előtti téren tartott szabadtéri program során. A találkozó résztvevőit dr. Cser-Palkovics László polgármester és a városi önkormányzat nevében Horváth Miklós képviselő köszöntötte. Érkeztek csoportok a többi között Budapestről, Pécsről, Szentgotthárdról, Nyíregyházáról, Miskolcról, Debrecenből, a Rába vidékéről és sok-sok más kisebb-nagyobb településről.

A fehérváriak szervezte találkozón kétszer másfél órában egymást követték a különböző táncok, zömében kör- és sortáncok. A már ismert koreográfiákat más és más oktató irányította. De a jelenlévők új tánccal is gazdagodtak, sőt meglepetésprogramként a Zorba Görög Néptáncegyüttes bemutatójában is gyönyörködhettek. S ha már a Taverna zenekar előadásában görög zene szólt, a színpadi produkció után táncházat varázsoltak a helyszínre.

A fergeteges napot mivel is zárhatták volna, mint a búcsútánccal, a Blues Corsóval, amelynek a magyar szövege a tánc erejét hirdette a napfényes májusi délutánon: Ha táncolok, jobb a kedv, több a fény, / Megint kicsit boldogabb lettem én.

S mit mondtak a résztvevők? Gyöngyössy Katalin szerint öröm volt látni, milyen jól együtt táncoltak a teljesen különböző csoportokból lévő táncosok. Hiába, a zene és a tánc összeköt minket – fogalmazta meg a lényeget.

A dunaföldvári csoport tagjai közül Ibyné Ildikó még hozzátette: a zene, a mozgás, az együtt-táncolás léleképítő ereje csoda dolgokat tesz. Mindannyian egyetértettek, hogy felejthetetlen szép nap volt: csupa mosolygás, vidámság, tánc és remek társaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!